Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Δοκίμασα, απέτυχα, αποχωρώ - και ευχαριστώ!


Στις δύο τελευταίες εκλογές ήμουν υποψήφιος βουλευτής Ευρυτανίας με το Ποτάμι. Το έκανα, όχι για να ακολουθήσω πολιτική σταδιοδρομία, αλλά για να δώσω την ευκαιρία να ακουστεί η φωνή των συμπολιτών μου, που με πάθος ζητούν μια διαφορετική Ελλάδα - διαφορετική από τη χώρα της βιωμένης αναξιοπρέπειας που έχουν συνηθίσει. Η υποψηφιότητά μου υπαγορεύθηκε από την ηθική της ευθύνης: τι κάνω εγώ για τη χώρα μου στις δύσκολες στιγμές που περνά; Η εμπλοκή μου είχε τα χαρακτηριστικά της εθελοντικής εργασίας: διέθεσα χρόνο και κάποια χρήματα για έναν ευγενή συλλογικό σκοπό. Το Ποτάμι, ένα άφθαρτο κόμμα της φιλελεύθερης κεντροαριστεράς, με καταξιωμένους ανθρώπους και ρεαλιστικές θέσεις, ήταν το κόμμα που θεώρησα (και θεωρώ) ότι μπορούσε να συμβάλει στην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.



Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το Ποτάμι απέτυχε. Δεν κατάφερε να πείσει τους πολίτες να συντονιστούν μαζί του. Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή. Φυσικά, πρέπει να αναζητήσει με ειλικρίνεια τους λόγους της αποτυχίας του. Είμαι βέβαιος ότι θα το κάνει. 

Στην Ευρυτανία, αν και κακό, το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλύτερο από αλλού. Το Ποτάμι απέσπασε 4,5% (609 ψήφοι), το μεγαλύτερο ποσοστό στην περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας και σε όλες τις μονοεδρικές, και ένα από τα πέντε καλύτερα ποσοστά του πανελλαδικά (εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης). Σημειώστε ότι ήμουν ο μόνος υποψήφιος του κόμματος στο νομό (αντί για τρεις υποψήφιοι που θα έπρεπε να είναι στο ψηφοδέλτιο), διεξήγαγα προεκλογικό αγώνα πέντε ημερών, ξόδεψα μόλις 600 ευρώ, και δεν υπήρχε τοπική κομματική οργάνωση! Υπ' αυτές τις συνθήκες θα μπορούσαμε να είχαμε πάει πολύ χειρότερα!

Θέλω να ευχαριστήσω τους συμπολίτες που μας τίμησαν με την ψήφο τους. Σε συνθήκες πόλωσης, επέλεξαν τη φωνή της κοινής λογικής και των οδυνηρών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα, χωρίς να σκεφτούν συμφεροντολογικά ποντάροντας σε ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας. Τους ευχαριστώ θερμά για την εμπιστοσύνη. Ευχαριστώ επίσης τους φίλους που με στήριξαν στην προεκλογική καμπάνια. Η συνδρομή τους ήταν πολύτιμη, ιδιαίτερα για έναν μη επαγγελματία πολιτικό όπως εγώ, δίχως κομματική οργάνωση.

Η προεκλογική περίοδος μου έδωσε τη δυνατότητα τα μιλήσω με πολλούς συμπολίτες και να καταλάβω καλύτερα τα προβλήματα του νομού μας. Αυτό ήταν μεγάλο κέρδος για μένα. Είδα από κοντά τη φτώχεια , νέους που αναρωτιούνται πώς θα ζήσουν την υπόλοιπη ζωή τους σε μια ρημαγμένη χώρα, επιχειρήσεις που φυτοζωούν, άνεργους δίχως ελπίδα, χωριά δίχως συγκοινωνία, γέροντες που αγωνιούν για τη σύνταξη και την υγειονομική περίθαλψη. Είδα καλά το πιο λυπηρό απ’ όλα: απελπισμένους ανθρώπους που αδιαφορούν όλο και περισσότερο για την πολιτική. Δυστυχώς στην πατρίδα μας δεν χρεοκόπησε μόνο η οικονομία αλλά η ίδια η πολιτική! Η απαξίωση της πολιτικής - δηλαδή του μόνου έλλογου τρόπου διαχείρισης των συλλογικών προβλημάτων - είναι ένα από τα σημαντικότερα μηνύματα που έλαβα ως υποψήφιος. Κάπως έτσι εξηγείται, άλλωστε, ότι η αποχή στην περιοχή μας έφθασε στο πελώριο 56%! Φυσικά αυτή η δυσάρεστη για τη δημοκρατία εξέλιξη ουδόλως ενοχλεί τους επαγγελματίες της πολιτικής, το αντίθετο μάλιστα! Αυτοί θα εισπράττουν τον παχυλό μισθό τους, ενώ το «πόπολο» θα πένεται, θα βαρυγκομά και θα απέχει.

Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στον εκλεγέντα βουλευτή κ. Κοντογεώργο (ΝΔ). Εύχομαι η σημαντική εκκρεμότητα του με τη Δικαιοσύνη να τερματισθεί γρήγορα γιατί δεν πρέπει να υπάρχει καμία σκιά πάνω από έναν εκλεγμένο εκπρόσωπο του λαού. Μακάρι να βρει το κουράγιο να συμβάλει στη ριζική ανανέωση του κόμματός του με νεωτερικό ήθος – χωρίς ρουσφέτια, «εξυπηρετήσεις» και δημαγωγικές υποσχέσεις. Ελπίζω να συνεργασθεί παραγωγικά με τη νέα κυβέρνηση για το καλό του τόπου. Τέλος, εύχομαι η συμπεριφορά του να διέπεται από τις σημαντικότερες αρχές για όσους ασχολούνται με τα κοινά: καθαρή ματιά, ηθική οξύνοια, τόλμη και ευθυκρισία για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Τέλος, σε ό,τι με αφορά, τερματίζεται η σύντομη εμπλοκή μου με την επίσημη πολιτική. Δεν είμαι κατά συρροήν πολιτευτής, ούτε αποσκοπώ σε πολιτική σταδιοδρομία. Η συμμετοχή μου στην πολιτική, ήδη από τα νιάτα μου, ήταν μια βιωματική υπόθεση για μένα, όχι απόρροια στρατηγικού υπολογισμού. Με συνέπαιρνε πάντοτε η θεώρηση του αείμνηστου Βάτσλαβ Χάβελ για την πολιτική: η πολιτική όχι ως «τεχνολογία ισχύος και χειραγώγησης» αλλά ως «ένας τρόπος να αναζητήσουμε και να πετύχουμε ζωή με νόημα». Δεν θα πάψω να είμαι ενεργός πολίτης, αλλά η ευθύνη για τα κοινά, για να παραμένει ζωντανή, πρέπει να μοιράζεται. Επιστρέφω στην ιδιωτική-επαγγελματική μου σφαίρα πλουσιότερος σε εμπειρίες. Η Ιθάκη δεν με γέλασε. Σοφότερος καθώς έγινα, έχω καταλάβει πλέον οι πολιτικές Ιθάκες τι σημαίνουν.

Χαρίδημος Κ. Τσούκας
Καθηγητής στα Πανεπιστήμια Κύπρου και Warwick
Υποψήφιος Βουλευτής Ευρυτανίας με το Ποτάμι

13 σχόλια:

Μανώλης Γκερεδάκης είπε...

Χάρη, όντως έδωσες φωνή σε όλους εμάς, που μας ενώνει το αίτημα να γίνει η χώρα μας μία αξιοπρεπής δημοκρατία! Χαίρομαι που νιώθεις κερδισμένος από αυτή την "περιπέτεια"... έστω κι αν δεν πέτυχες τους ρητούς στόχους σου... Νομίζω ή μάλλον είμαι κάπως σίγουρος ότι καλά κάνεις και αποχωρείς αυτή τη στιγμή... Θα χρησιμοποιήσω τα λόγια το Σωκράτη για να δικαιολογήσω αύτη μου την αίσθηση...:

"Υπάρχει μέσα μου κάτι θεϊκό και δαιμόνιο, μια φωνή, αυτό που έγραψε και στην καταγγελία του διακωμωδώντας το ο Μέλητος.
Σε μένα λοιπόν αυτό άρχισε να υπάρχει από τότε που ήμουνα παιδί, είναι μια φωνή που ακούω, η οποία, όποτε την ακούω, πάντοτε με αποτρέπει από κάτι που πρόκειται να κάνω, και ποτέ δεν με προτρέπει σε τίποτα. Αυτή είναι που με εμποδίζει να ασχοληθώ με την πολιτική. Και μου φαίνεται ότι κάνει πάρα πολυ καλά που με εμποδίζει. Γιατί να το ξέρετε καλά, άνδρες Αθηναίοι. Αν εγώ από παλιά είχα επιχειρήσει να ασχοληθώ με την πολιτική, από παλιά θα είχα αφανιστεί και ούτε εσάς θα είχα ωφελήσει σε τίποτα ούτε τον εαυτό μου... Αλλά είναι αναγκαίο εκεί­νος που πράγματι μάχεται για το δίκαιο, αν πρέπει να διασωθεί για λίγο χρονικό διάστημα, να παραμείνει ιδιώτης και να μην συμμετέχει στη δημόσια ζωή". (Απολογία Πλάτωνος, 31-32)

Χαρίδημος Τσούκας είπε...

Σε ευχαριστώ Μανόλη. Ιδιαίτερα διαφωτιστικό το απόσπασμα του Σωκράτη.

Gklavopoulos Evangelos είπε...

Κ. Τσούκα αν και δεν υποστηρίζω το ΠΟΤΑΜΙ σας εύχομαι ότι καλύτερο, λυπήθηκα πραγματικά που δεν εκλεχθήκατε. Το αξίζετε και ο λόγος σας είναι τσεκουράτος και αντικειμενικός συνάμα. Με λύπησε μία πρόταση στο άρθρο σας : «Είδα καλά το πιο λυπηρό απ’ όλα: απελπισμένους ανθρώπους που αδιαφορούν όλο και περισσότερο για την πολιτική.»
Στην Ελλάδα που θέλει να λέγεται Ευρωπαϊκή χώρα υπάρχουν ακόμα χωριά χωρίς συγκοινωνία Στην Ελλάδα με τα ΜΟΠ το Α’ ΚΠΣ, το Β’ ΚΠΣ, το Γ’ ΚΠΣ το ΕΣΠΑ ακόμα δεν καταφέραμε να φτιάξουμε Υγεία και Παιδεία
Ο Καζαντζάκης στην Ασκητική έγραψε «Να αγαπάς την ευθύνη . Να λες εγώ μονάχος μου μπορώ να σώσω τον κόσμο. Αν δεν σωθεί πάλι εγώ θα φταίω». Αυτή τη θέση με βαθιά ηθικά θεμέλια κρατάτε εσείς και είστε τουλάχιστον άξιος θαυμασμού. Σα ευχαριστούμε πολύ για το blog , το λόγο σας και τα βιβλία σας

Χαρίδημος Τσούκας είπε...

Σας ευχαριστώ θερμά κ. Γκλαβόπουλε. Με συγκινούν τα καλά σας λόγια.
Αυτή η φράση του Καζαντζάκη είναι βαθιά ριζωμένη μέσα μου.Μερικές φορές εύχομαι να μην ήταν. Θα είχα μια πιο ξένοιαστη ζωή.

Ανώνυμος είπε...

Kύριε Τσούκα
Πρώτα και πάνω απ’όλα θέλω βαθύτατα να σας ευχαριστήσω
1. Γιατί τα λόγια σας έχουν δώσει φωνή στις σκέψεις μου και κυρίως με βοηθούν να τις εξελίσσω .
2. Γιατί το Ποτάμι και εσείς προσωπικά με κάνατε να ψηφίζω με το κεφάλι ψηλά και με αληθινή ελπίδα
3. Γιατί με την στάση σας μου θυμίζετε καθημερινά ακριβώς τα λόγια του Καζαντζάκη
4. Γιατί με το Ποτάμι καταφέρατε να μπολιάσετε την πολιτική μας ζωή με λόγο σοβαρό , μελετημένο , ευθύ ,έντιμο χωρίς κομματικές περικοκλάδες .
Κατανοώ απολύτως τα σημερινά συναισθήματά σας αλλά θα διαφωνήσω απολύτως μαζί σας και με την γενική στάση του Ποταμιού να νοιώθει ηττημένο .
Θεωρώ άθλο , υπό τις ακραίες παρούσες συνθήκες , το ποσοστό του Ποταμιού ,παρ’όλη την φυσική θλίψη μου , και ακτίνα αισιοδοξίας ότι έχει αρχίσει να γεννιέται μια «κρίσμη μάζα» ….
Νομίζω πως αυτό θα είναι και το κρίσιμο σημείο για μια καλύτερη συνέχεια .
Ο σπόρος που φυτέψατε πιστεύω ότι έχει βγάλει ρίζες και έχει βλαστήσει έστω και αν είναι κρυμμένος κάτω απ’το χώμα ακόμα ( και απ’τους τόνους λάσπης που του έριξαν )
Θα είναι κρίμα να τον εγκαταλείψετε τώρα (όχι μόνο εσείς αλλά όλοι σας )
Διορθώστε ότι θεωρείτε λάθος (νομίζω ότι για νέος σχηματισμός έξω απ’τα συνηθισμένα πρότυπα δεν κάνατε πια και τόσα πολλά ) αλλά σταματήστε να μιλάτε για ήττα και να τσαλαπατάτε τον τρυφερό βλαστό που μας χαρίσατε .Τίποτα δεν μεγαλώνει χωρίς υπομονή και επιμονή .
Με βαθύτατη εκτίμηση
Ρ.Χριστοπούλου

Α. Παπαγιάννης είπε...

Προφανώς οι "πολιτικοί" χρειάζονται άλλου είδους προσόντα από τον έντιμο λόγο, την σαφήνεια και την κοινή λογική. Ελπίζουμε να συνεχίσετε να γράφετε τις απόψεις σας, και μακάρι στο μέλλον να υπάρξουν εκείνες οι συνθήκες (και το ανάλογο εκλογικό σύστημα, ας μη το ξεχνούμε), που θα αναδείξουν αξίους και χρήσιμους σε δημόσιες θέσεις.

zac είπε...

Κυριε Τσούκα
"Ελλάς ειναι χώρα όπου κατοικούν 95% Ελληνες και 5% ανθρωποι, ανεξαρτητα από πολιτικες πεποιθησεις, φιλοσοφικές αντιλήψεις, εισοδηματική κατασταση, γραμματικές γνωσεις, ανεξαρτητα από οτιδηποτε.
Οταν ενας λαός παρα τη διασπαση, παρα το κλεισιμο των Τραπεζών, παρα το τσεκουρωμα των μισθών, παρα την επί 7μηνο παραμονή τσογλαναριας στην Εξουσία (Ζωή, ουάου, κυρ Αλέκος κλπ) Ψηφοζει βασει φυσιογνωμικών κριτηριων το νεο παιδί που το βασανιζαν 17 ωρες οι αθλιοι τοκογλυφοι ΞΑΝΑΨΗΦΙΖΕΙ το ιδιο και κανει τον Πελεγρινη υπουργο
Οταν Οι φιλοευρωπαϊκές δυναμεις αρνουνται να ενωθούν και η ΝΔ νομιζει οτι μπορει να κυριαρχισει με λόγους στο καφενείο
Τότε αυτος ο λαός δεν αξιζει καμμια φροντιδα. Αν μπορειτε να εργσθειτε εξω, φύγετε "και τιναξτε τη σκονη από τα παπούτσια σας. Με εκτιμηση

tzekakhs είπε...

Χάρη,
Πικράθηκα κι εγώ με τα αποτελέσματα που έδωσε "ο σοφός" και βαθειά παραπλανημένος λαός μας, ή μάλλον ένα μικρό τμήμα του. Τούτη την ώρα όμως δε χρειάζεται απογοήτευση. Ο Σταύρος και η παρέα του δεν μπορούσε από τα πράγματα να τα βάλει με τον Τσίπρα. Δεν μπορούσε να αντιγράψει πιστά τη φωνή, τις κινήσεις, τα τικ, τη σηκωμένη γροθιά του Ανδρέα, την ενδυματολογική του φορεσιά, τον πολιτικό του αμοραλισμο. Προτίμησε να είναι ο εαυτός του. Ο "σοφός" ελληνικός μας λαός ή έστω το μειοψηφικό αλλά ηχηρό τμήμα του δεν είναι ακόμα έτοιμος για τέτοια ειλικρίνεια, . Λατρεύει να του λένε ψέματα και να τον εξαπατούν.
Εσύ ξέρεις καλύτερα από όλους μας ότι υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα, μια Ελλάδα κρυμένη μακριά από λαϊκισμούς και πολιτικά παραληρήματα. Γι αυτή την Ελλάδα αξίζει να γευόμαστε το πικρό ποτήρι της ήττας. Φτάνει να μένομε αυτό που είμαστε και να μη λυπόμαστε για τις συνέπειές του. Είναι σκληρό αλήθεια το τίμημα, αλλά αναγκαίο ...
Μιχάλης Τζεκάκης

Unknown είπε...

και τωρα κυριε Τσουκα; Παλι πισω στην Ακαδημία; παλι πισω σε ολους αυτους τους ακαδημαικους στην Βρετανια που την Ελλαδα την αγαπουν μονο μεσα απο τα βιβλία, και 10 μερες το χρονο για τις διακοπες τους.

Γιατι κ. Τσουκα ασχολειθηκατε με την πολιτική; Για να μην σας κυβερνουν οι χειροτεροι οπως γραφετε; Ωραια τα λογια τα παρηγορα κ. Τσουκα (πχ Καζαντζακης στην Ασκιτικη) αλλα η ζωη δεν μαθαινετε μονο απο την Ακαδημια ουτε απο το Warwick , ουτε απο το Πανεπιστημιο Κυπρου ουτε απο το ALΒΑ. O Νικολας Ασιμος στο τραγουδι του "Βαρέθηκα" λέει: Τα λόγια μοναχά μας απομειναν και οι Θεωριες, στην πραξη μας αλλάζουν οι θεσμοι"

Καλος και ο Σωκρατης , καλος και ο Πλατων και ο Αριστοτελης,αλλα στην ΠΡΑΞΗ ομως Μαρκος Αυρήλιος δεν ητανε κανενας τους. Τωρα γιατι οι Αγγλοσαξονες ερεθιζονται με Πλατων και Αριστοτελη ειναι εμφανη, επειδη αυτοι οι φιλοσοφοι ητανε παντα διπλα στην εξουσια. ( Συμβουλος του Μεγα Αλεξανδου ο Αριστοτελης) Με τι να ασκοληθουν οι Βρετανοι με στοικισμο και κυνισμο;

Κ. Τσουκα τι σημαινει ο ορος Φιλελευθερη Κεντροαριστερά; Αυτο απο μονο του δειχνει οτι το ποταμι ειναι ενας μυλος που ολα τα αλεθει (εκτος απο τα ΑΚΡΑ, δηλαδη ειτε Κομμουνιστες ή Φασιστες) Δεν γινεται κ. Τσουκα να συνυπαρχουν στο ιδιο κομμα Φιλελευθεροι με Σοσιαλιστες . Το Ποταμι ειναι εμφανη, δεν εχει Πολική Φιλοσοφια.

Σας τιμαει που αποχωρητε , αλλα η λαθος επιλογη εγινε απο την αρχη. Ξερατε ποιος ειναι ο αργηγος σας στο κομμα , ξερατε το ποιόν του. Δεν απορήσατε πως ενα κομμα με μολις 1 μηνα ζωη παιρνει στις δημοσκοπησεις ποσοστο σχεδον 7 τοις εκατο;

Τι ειναι κ. Θεωδορακης εκτος συστήματος η μη διαπλοκένος; Απλα ισως ειναι λιγοτερο διαπλεκομενος απο ολους τους αλλους πολιτικους αρχηγους. Δηλαδή κ. Τσουκα σας άρεσε ο Λογος του αργηγου σας στη Βουλή που ελεγε στον κ. Τσιπρα θα ψηφισουμε οτι μας φερετε.

Εμενα προσωπικα που εχω κανει απο το προπτυχιακο μου (Λονδινο- Οικονιμικα) , μεταπτυχιακο μου (Ουαλια -Φιλοσοφια) μεχρι το διδακτορικο μου (Σεφιλντ- Φιλοσοφια) στην Μεγαλη Βρετανια υποτιμαει την νοημοσυνη μου σαν Ελληνας του εξωτερικου.

Για αυτο το λογο ψηφισα Δημιουργια Ξανα. Κομμα με πολιτικη ταυτοτητα ( Φιλελευθερο )με αποψεις ολες αναρτημενες στην επισημη ιστοσελιδα του και μη διαπλεκομενο!

Ελπίζω να μου απαντησετε

Καλη τυχη σε οτι και αν κανετε!

Με εκτιμηση

Δρ Αθανασιος Μπετας

TassosAnastassopoulos είπε...

Αυτό, που αρνείσθε να δείτε, αγαπητέ κ. Χαρίδημε, είναι ότι το Ποτάμι συγκροτήθηκε ως ένα εξτρεμιστικό κόμμα, το οποίο εξέφρασε και εκφράζει την ακραία και ακραιφνή ιδεολογία και πολιτική πρακτική του σύγχρονου "υπαρκτού ευρωπαϊσμού". Γι' αυτό και λειτουργεί, ως φερέφωνο των ντιρεκτιβών της ευρωγραφειοκρατίας, καταλαμβάνοντας την αντίστοιχη θέση, που είχε, ως φερέφωνο της "σοβιετικής" γραφειοκρατίας, το Κ.Κ.Ε., κατά την περίοδο της ισχύος του "υπαρκτού σοσιαλισμού".

Αυτός είναι και ο λόγος της αποτυχίας του Ποταμιού, ο οποίος αντιστοιχίζεται, με τον λόγο της ιστορικής αποτυχίας του Κ.Κ.Ε. Αυτό, που θα έπρεπε να διδαχθείτε, από την εμπειρία σας, ως ποππεριανός, που (θέλετε να) είσθε, είναι ότι όση προσπάθεια και αν γίνει, σε βάθος χρόνου, είναι πολύ δύσκολο να μπορεί να βρίσκει ένα ευμεγέθες ακροατήριο η άκριτη αποδοχή και υποστήριξη πρακτικών και απόψεων, οι οποίες αφορούν και εκφράζουν πολιτικές, λογικές και συμφέροντα, που δεν έχουν σχέση, με την πραγματικότητα, που βιώνει ο γενικός πληθυσμός μιας χώρας και την οποία προσδιορίζουν, στην αντίθετη κατεύθυνση, από τις επιθυμίες της κοινωνίας.

Και τούτο διότι, όσο και αν γίνεται προσπάθεια να πεισθεί ο πληθυσμός ότι είναι στραβός ο γιαλός, ή ότι ο γάϊδαρος πετάει, τελικά, στην πραγματική ζωή, δεν είναι ο γιαλός, που έχει στραβώσει, ούτε το συμπαθές και πολύπαθο τετράποδο πετάει.

Κάτι, που μπορεί να αργεί, αλλά, κάποια στιγμή, γίνεται αντιληπτό...

ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ είπε...

Κύριε Τσούκα,
είχα εκφράσει τη διαφωνία μου με την υποψηφιότητά σας, ανοιχτά, και τις δύο φορές που ήσασταν υποψήφιος.
Ο λόγος που είχα αυτή την άποψη οφείλεται στο ότι γνώρισα τη σκέψη σας μέσα από τα βιβλία σας. Θεώρησα αμέσως ότι η εμπλοκή σας με την Ελληνική πολιτική σκηνή θα σας υποχρεώσει να πράξετε εντελώς τα αντίθετα από όσα υποστηρίζετε και σκέφτεστε. Επίσης, θεώρησα τη διάθεσή σας για προσφορά τελείως ρομαντική. Και πίσω από ένα τσαλαπατημένο όνειρο κρύβονται πολλά άσχημα συναισθήματα, όπως απογοήτευση, θυμός, οργή, κ.ά., η ένταση των οποίων τρομάζει καμιά φορά κι αυτόν που τα νιώθει.
Χωρίς να θέλω να σας κολακέψω (άλλωστε, δεν έχετε καμία τέτοια ανάγκη) συγκρίνετε τον εαυτό σας με έναν έναν όλους τους άλλους βουλευτές (και του Ποταμιού). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό, μορφωτικό, ιδεών, στάσης ζωής και σκέψης. Η ιδέα σας να ταράξετε εκεί μέσα τα νερά, μοιάζει με αυτό που μου συνέβη: Το καλοκαίρι βρεθήκαμε οικογενειακώς Χαλκιδική (έχω τρεις κόρες, ευτυχώς, με λυπήθηκε ο Θεός...). Η μεγαλύτερη κόρη μου παρατήρησε ότι σπανίως μας έδιναν απόδειξη για τις αγορές μας και με ρώτησε γιατί δεν αντιδρώ. Απάντησα, σαν άνθρωπος αφημένος στη μοίρα του, με ένα παράδειγμα: Ας υποθέσουμε ότι τύχη κακή μας φέρνει στο λημέρι του λήσταρχου Νταβέλη, όπου βρίσκονται και τα λοιπά μέλη της συμμορίας του. Πόσες είναι οι πιθανότητες να αλλάξεις τη συμπεριφορά τους λέγοντάς τους ότι η κλοπή είναι ανήθικη; Όχι μόνο ο κόπος θα ήταν μάταιος αλλά και η σωματική σου ακεραιότητα θα ετίθετο σε δοκιμασία...

Τέλος, κε Τσούκα δεν γνωρίζω αν ενδιαφερθήκατε ή εργαστήκατε ποτέ σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Αν ναι, θα ζούσατε στο πετσί σας από πρώτο χέρι τι σημασία του παραπάνω παραδείγματος με τον Νταβέλη (και από την πλευρά της οικονομικής διαχείρισης και από την πλευρά της οργάνωσης. Ακόμα και η επικρατούσα κατάσταση πάντως δεν αρκεί να εμποδίσει τα λαμπρά μυαλά να προχωρήσουν).

Απευθυνόμενος λοιπόν σε σας αντισυμβατικά, θεωρώ ότι η μεγαλύτερη προσωπική σας επιτυχία είναι η μη εκλογή σας. Η βουλευτική ιδιότητα στην Ελλάδα απάδει όχι μόνο με την ελευθερία του ανθρώπου αλλά και με την αξιοπρέπειά του.

Καλή σας επιτυχία με ό,τι καταπιάνεστε.

Χρήστος, Ξάνθη

ΥΓ. Εννοείται ότι παραμένω αναγνώστης σας (θα ήθελα όμως στα έργα σας να αναφέρεστε κατά τι περισσότερο στις αντίθετες με τις δικές σας απόψεις, έστω και βιβλιογραφικά).

Χαρίδημος Τσούκας είπε...

Ευχαριστώ για τα σχόλια και τα καλά λόγια.
Ηξερα πολύ καλά ότι δεν θα εκλεγώ. Η στάση μου ήταν προσωπική στάση ηθικής ευθύνης, τίποτε παραπάνω. Φυσικά στην πολιτική (όπως και αλλού) δεν αρκεί η ρομαντική διάθεση. Χρειάζεται και στρατηγικός υπολογισμός για να είσαι αποτελεσματικός. Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική σταδιοδρομία, οπότε απουσίαζε εκ μέρους μου η στρατηγική.
Για τον Χρήστο που ρωτά: είχα εκλεγεί αναπληρωτής καθηγητής το 1998 στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Δεν πρόλαβα να εργασθώ γιατί παραιτήθηκα μετά απο 5 μήνες. Απο το 1999 και μετά, είχα την τύχη να εργασθώ για 10 χρόνια στο ALBA. Δεν το μετάνοιωσα ποτέ. Ευτυχώς είχα τη 'φώτιση' να μην ενταχθώ σε ελλαδικό πανεπιστήμιο. Προστάτευσα την ψυχική μου υγεία, την αξιοπρέπειά μου, και το εισόδημά μου.

ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ είπε...

Κε Τσούκα
Σας ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση.
Σέβομαι απόλυτα την απόφαση της υποψηφιότητάς σας ως προσωπική στάση ευθύνης.

Χαριτολογώντας, θα ήθελα πάντως να σας πω, ότι ευτυχώς για σας το εκλογικό σώμα είχε τη 'φώτιση' να μη σας εμπλέξει με την Ελληνική Βουλή, προστατεύοντας την ψυχική σας υγεία, την αξιοπρέπεια και το εισόδημά σας.

Χρήστος, Ξάνθη.