Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012

Στα ρεζιλίκια μας τοκίζοντας κανείς ποτέ δεν χάνει…


Έχει πάψει να εκπλήσσει, αλλά η διαπίστωση εξακολουθεί να είναι οδυνηρή κάθε φορά: η Ελλάδα πάσχει από θεσμική καχεξία, η οποία ευθύνεται για πολλά από τα δεινά της. Οι θεσμοί της χώρας δεν διαθέτουν την απαραίτητη ευρωστία για να ανταπεξέλθουν στην κρίση. Μοιάζουν με τις σωσίβιες λέμβους του μοιραίου «Εξπρές Σάμινα»: στη δύσκολη στιγμή που τις έχεις ανάγκη αποκαλύπτεται η αχρηστία τους!

Όπως ένα οργανωσιακό ατύχημα (π.χ. το ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα» το 2000) επωάζεται αρκετό καιρό πριν την εμφάνισή του, η θεσμική καχεξία είναι το αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης διαδικασίας. Οι θεσμοί απισχνώνται όταν, βαθμιαία, παύουν να λειτουργούν με τα δικά τους «κριτήρια αριστείας», υπηρετώντας τις «ενδογενείς αξίες» τους, και, αντιθέτως, κυριαρχούνται από «εξωγενείς» επιρροές, οι οποίες προέρχονται από τις πρακτικές της κομματικοποίησης, της απληστίας, και της κάθε είδους φατριαστικής συναλλαγής. Αντιλαμβανόμαστε την καχεξία των θεσμών όταν αυτοί δεν παράγουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Ο χειρισμός της διαβόητης «λίστας Λαγκάρντ» από τους τότε υπουργούς Οικονομικών κκ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο, και τους τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ κκ. Καπελέρη και Διώτη, αποκαλύπτει την οξεία θεσμική καχεξία της χώρας. Οι δημόσιες τοποθετήσεις των εμπλεκομένων μας επιτρέπουν να καταλάβουμε καλύτερα τα «ρεζιλίκια» μας.

Ο κ. Π. ισχυρίζεται ότι ο λόγος για τον οποίο δεν έδωσε ολόκληρη τη λίστα Λαγκάρντ στον κ. Καπελέρη, αλλά μόνο 20 ονόματα, για έλεγχο, είναι οι «δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις στο ΣΔΟΕ», όπως αυτές πιστοποιούνται από την απαράδεκτη βραδύτητα του οργανισμού στον έλεγχο μιας άλλης λίστας με στοιχεία Ελλήνων καταθετών στο Λιχτενστάιν, το 2009. Με λίγα λόγια, ο κ. Π δεν εμπιστευόταν το ΣΔΟΕ!

Δεκτό. Τι έκανε τότε ως ο αρμόδιος υπουργός για να δημιουργήσει έναν αξιέμπιστο οργανισμό; Ποιες συναφείς οργανωτικές-διοικητικές πρωτοβουλίες ανέλαβε; Γιατί επέλεξε έναν κομματάνθρωπο (συνδικαλιστή και υποψήφιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ) ως ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ; Γιατί, αργότερα, προήγαγε τον κ. Καπελέρη σε γενικό γραμματέα του υπουργείου του; Δεν αντιλαμβάνεται ο κ. Π την υποκρισία του όταν δηλώνει ότι «το Α και το Ω της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας [του ΣΔΟΕ] είναι η αυτοτέλειά του από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία»; Μα αυτή ακριβώς την αυτοτέλεια του ΣΔΟΕ υπέσκαψαν συστηματικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, διορίζοντας επικεφαλής του ΣΔΟΕ κυρίως αχυρένιους κομματανθρώπους ή «κολλητούς»! Όποιος ενδιαφέρεται για την αποτελεσματικότητα του ΣΔΟΕ το αποδεικνύει εμπράκτως και εγκαίρως, δεν επικαλείται καιροσκοπικά, εκ των υστέρων, τις αξίες που όφειλε να υπηρετεί.

Δείτε, επίσης, πως αντιλαμβάνονται το ρόλο του ΣΔΟΕ τόσο οι υπουργοί Οικονομικών όσο και οι επικεφαλής του οργανισμού. Σε επιστολή του στους «Financial Times», ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει: «Εκ του νόμου το ΣΔΟΕ θα πρέπει να ερευνά κάθε […] πληροφορία στο πλαίσιο των καθηκόντων του και δεν θα έπρεπε να περιμένει «πολιτικές εντολές» σχετικά». Παρόμοιες δηλώσεις έκανε και ο κ. Βενιζέλος στη Βουλή. Ο κ. Διώτης, όμως, στο υπόμνημά του στους οικονομικούς εισαγγελείς ισχυρίζεται ότι «το ΣΔΟΕ υλοποιεί την εκάστοτε από την εκτελεστική εξουσία […] προκρινόμενη πολιτική στους τομείς δράσης του». Παρόμοια ήταν και η τοποθέτηση του κ. Καπελέρη.

Βλέπετε την αυτο-εξυπηρετική διάσταση απόψεων; «Δεν χρειάζεστε πολιτικές εντολές για να κάνετε τη δουλειά σας», λένε οι υπουργοί Οικονομικών. «Μα είμαστε εκτελεστικά όργανα», απαντούν οι επικεφαλής του ΣΔΟΕ! Δείτε τώρα ολόκληρη την εικόνα. Για να μη χρειάζονται «πολιτικές εντολές» οι επικεφαλής του ΣΔΟΕ, πρέπει να επιλέγονται και να αξιολογούνται με αμιγώς επαγγελματικά κριτήρια, κάτι που δεν συνέβη ποτέ. Όταν ο επικεφαλής ενός οργανισμού οφείλει το διορισμό του σε πολιτικούς προστάτες, η αφοσίωσή του, κατ αρχήν, δεν είναι τόσο στην υπηρέτηση των «ενδογενών αξιών» που διέπουν την υπηρεσία του, όσο στη διασφάλιση της ευαρέσκειας των πολιτικών αφεντικών του από τους οποίους κυρίως αντλεί τη νομιμοποίησή του.

Σε κάθε περίπτωση, ένας τέτοιο στέλεχος δεν συμπεριφέρεται ηγετικά, δεν έχει μάθει να παίρνει πρωτοβουλίες (όπως κάνουν οι επικεφαλής των πανίσχυρων φοροελεγκτικών μηχανισμών στα σοβαρά κράτη), αλλά περιμένει «πολιτικές εντολές» άνωθεν. Συμπεριφέρεται «αμυντικά», η ανάληψη πρωτότυπων πρωτοβουλιών, με όλους τους πιθανούς κινδύνους που εμπεριέχει, του είναι ξένη ως νοοτροπία. Προσφεύγει σε έναν στενόμυαλο νομικισμό γιατί δεν διαθέτει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση και ανεξαρτησία που συνήθως αναπτύσσουν οι καλοί επαγγελματίες. Αφού δεν επελέγη με αμιγώς επαγγελματικά κριτήρια, δεν έχει μάθει να συμπεριφέρεται με τα αντίστοιχα «κριτήρια αριστείας». Αν, παρ’ όλα αυτά, ένα τέτοιο στέλεχος πάρει το ρόλο του στα σοβαρά, όπως αξιοθαύμαστα έκανε ο τότε γενικός γραμματέας του υπ. Οικονομικών κ. Δ. Σπινέλλης, τότε αργά ή γρήγορα θα οδηγηθεί σε παραίτηση – το κομματικό παρακράτος δεν ανέχεται ανεξάρτητες και ευσυνείδητες φωνές. Στη διαμάχη Καπελέρη-Σπινέλλη κατίσχυσε, φυσικά, ο Καπελέρης!

Σε μια σοβαρή χώρα οι κκ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος θα δικάζονταν τουλάχιστον για παράβαση καθήκοντος. Στη μετα-οθωμανική δημοκρατία μας τέτοια πράγματα δεν είναι πολιτικώς ορθόν να συμβούν! Σε ένα σοβαρό κόμμα ο κ. Βενιζέλος θα είχε ήδη ωθηθεί σε παραίτηση. Στο κόμμα που θεσμοποίησε τη φαυλότητα, η αξιοπρέπεια είναι μια άγνωστη έννοια!

Για μια ακόμη φορά συναντούμε τον άλυτο γόρδιο δεσμό που μας πνίγει: αυτοί που θέλουν να σώσουν τη χώρα είναι αυτοί που εξαχρείωσαν τους θεσμούς της! Η πολιτική σταθερότητα εξαρτάται από τη συγκάλυψη, το ψεύδος, και τη μη απόδοση δικαιοσύνης! Απαράδεκτο; Φυσικά. Αδιέξοδο; Ακριβώς – σαν κι αυτό που ζούμε…

8 σχόλια:

ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk) είπε...

Στην Ελλάδα το πελατειακό κράτος είναι αθάνατο σε σημείο που μπορεί να σκοτώσει τη χώρα :(

NF είπε...

Και λοιπον; Ποσα λεφτα απεκρυψαν οι 2000 Ελληνες φοροφυγαδες της λιστας Λαγκαρντ; Ο Τυπος μιλαει για τα 5-6 δισεκατομμυρια ευρω. Εστω ότι τους πιαναμε και αυτοι παρεδιδαν όλα τα λεφτα τους στο δημοσιο. Εμεις θα τα παιρναμε και θα τα διναμε στους δανειστες. Το δημοσιο χρεος θα μειωνοταν από 350 δις. ευρω σε 344 δις. ευρω. Και λοιπον; Ποσο καλυτερη θα ηταν η θεση μας;

Οι αναφερθεντες παραπανω εκαναν ένα πολύ χειροτερο εγκλημα, μπροστα στο οποιο η συγκαλυψη της λιστας Λαγκαρντ είναι απλο πταισμα.

Οι Β. Βενιζελος, Γ. Παπακωνσταντινου, Γ. Παπανδρεου και Λ. Παπαδημος παρελαβαν ενα χρεος που ΔΕΝ μπορουσε με τιποτα να εξυπηρετηθει, ακομα και αν εκαναν ολες τις μεταρρυθμισεις, ματωναν τη χωρα στη λιτοτητα, και επιαναν τη φοροδιαφυγη. Το ηξεραν ολοι, όπως ομολογησαν ο Ντ. Στρος-Καν και ο Π. Ρουμελιωτης.

Ωστοσο τον Απριλιο του 2010 ολο το χρεος οφειλοταν σε ιδιωτες, (πχ τραπεζες) υπαγοταν στο ελληνικο δικαιο και στα ελληνικα δικαστηρια, ηταν απαλλαγμενο από κάθε εμπραγματη υποθηκη, ενώ η Ελλαδα διεθετε πληρη νομικη ασυλια εναντι των ιδιωτων πιστωτων της λογω εθνικης κυριαρχιας. (state immunity).
Τι σημαινε αυτό; Σημαινε ότι η Ελλαδα ειχε συντριπτικο νομικο πλεονεκτημα εναντι των Δανειστων. Μπορουσε με ένα απλο νομο να αλλαξει τους ορους εξυπηρετησης του χρεους, να μηδενισει το επιτοκιο, να μεταθεσει την ημερομηνια αποπληρωμης του κατά 1000 χρονια, ουσιαστικως να το διαγραψει ολοσχερως. Όλα αυτά χωρις την παπραμικρη νομικη δυνατοτητα αντιδρασης των δανειστων. Θα υποφεραμε ολοι αφανταστα από την ατακτη χρεωκοπια, αλλα η επομενη γενια θα ζουσε διχως τον εφιαλτη του χρεους.

Οι προαναφερθεντες όμως με τα καταπτυστα μνημονια μετεφεραν το χρεος από ιδιωτες πιστωτες σε ΞΕΝΑ ΚΡΑΤΗ και στο ΔΝΤ, παραιτηθηκαν ρητως από το state immunity, μετεφεραν το χρεος στο ευνοϊκο για τους δανειστες αγγλικο δικαιο, ορισαν υπευθυνα τα δικαστηρια του Λουξεμβουργου, ασφαλισαν το χρεος με εμπραγματη υποθηκη ολοκληρη την περιουσια της Ελλαδας, παραιτουμενοι από τα συντριπτικα νομικα πλεονεκτηματα του ελληνικου κρατους, ενώ ηξεραν ότι το χρεος δεν μπορουσε με τιποτα να εξυπηρετηθει ότι και αν εκανε η χωρα. Παρεδωσαν τη χωρα προς κατασχεση στο ελεος των δανειστων.

Δεν προκειται για απλη απιστια σε βαρος του Δημοσιου.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΑΣΥΛΛΗΠΤΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ Η ΜΟΝΗ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΠΟΙΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ.

ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk) είπε...

@NF
Σε περίπτωση που το αγνοείτε η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει ρητά τη θανατική καταδίκη στα κράτη μέλη της.

NF είπε...

@ΙωαννηςΚ

Και βεβαια δεν το αγνοω. Αλλα τι σημασια εχει; Θα τους στησουμε στο Γουδι ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΩ ΔΙΚΑΙΩ.

Εξαλλου υπαρχουν αδικηματα για τα οποια η ποινη του θανατου επιτρεπεται αλλα και επιβαλλεται από το Ελληνικο Συνταγμα. Αυτά είναι
1)Το αδικημα της λιποταξιας από το Στρατο εν καιρο πολεμου.
2)Το αδικημα της εσχατης προδοσιας.


Και φυσικα δεν μας ενδιαφερει τι επιτρεπει και τι όχι η ΕΕ. Αυτοι πρεπει να πανε στο Γουδι. Όχι για λογους αντεκδικησης- τι νοημα θα ειχε πλεον αυτό;-

Αλλα για να βαλλουν γνωση οι επομενες γενεες πολιτικων. Κανεις πολιτικος να μην τολμησει να ξαναϋπογραψει τετοια καταπτυστη συμφωνια.

Ο Πλαστηρας αψηφησε τις απειλες των Βρεττανων και τουφεκισε τους «Εξι». Και οι ανθρωποι ηταν ΑΘΩΟΙ!

Και θα τη χαρισουμε εμεις τωρα σε αυτους τους λωποδυτες, που η ενοχη τους εχει πλεον αποδειχθει πανω από κάθε αμφιβολια;

NF είπε...

Ιδου το τεκμηριο της ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ

Από το μνημονιο:
«Ούτε ο Δανειολήπτης ούτε τα περιουσιακά του στοιχεία έχουν ασυλία λόγω εθνικής κυριαρχίας ή διαφορετικά λόγω της δικαιοδοσίας, κατάσχεσης συντηρητικής ή αναγκαστικής ή αναγκαστικής εκτέλεσης σε σχέση με οποιαδήποτε ενέργεια ή διαδικασία σχετικά με τη Σύμβαση.»
Η ασυλια λογω εθνικης Κυριαρχιας απαγορευε κάθε κατασχεση περιουσιακων στοιχειων του Ελληνικου κρατους από τους ιδιωτες κατοχους των ελληνικων ομολογων το 2010.Και το 2010 ολο το ελληνικο χρεος ηταν στα χερια ιδιωτων.


Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΕΦΥΓΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ, ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΥΤΗΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗΝ ΑΡΧΗ.
ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΑΣΥΛΙΑ ΛΟΓΩ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ , ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΤΗΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ. ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ!

ΟΙ ΑΝΩΤΕΡΩ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΠΑΡΕΙΧΕ ΣΤΗ ΧΩΡΑ, ΕΝΩ ΗΞΕΡΑΝ ΟΤΙ Η ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ.


Μιλαμε για 350 δις. ευρω, και εμεις κλαψουριζουμε για 5-6 δισεκατομμυρια της λιστας Λαγκαρντ!

Petronius είπε...

@NF and whom it may concern...

Και όμως το state immunity δεν έχει χαθεί!

Ο μελλοντικός έξυπνος-άξιος κυβερνήτης της χώρας θα μπορεί (εύκολα) να αποδείξει ότι οι εν λόγω πολιτικοί χρηματίζονταν συστηματικά ή και ότι ήταν πράκτορες ξένων δυνάμεων που ενεργούσαν για το συμφέρον αυτών των δυνάμεων και όχι της Ελλάδας. Σίγουρα θα υπάρχουν καταγεγραμμένες συνομιλίες και δηλώσεις και πολλά πρόθυμα "καρφιά" εντός και εκτός Ελλάδας.

Κάτι τέτοιο καθιστά άκυρες όλες τις συμφωνίες, μνημόνια κλπ που έχουν υπογράψει αυτά τα άτομα.

Οι γερμανοί το ξέρουν αυτό, και το πρώτο πράγμα που έκαναν, στην αρχή της κρίσης, ήταν να τιμωρήσουν υποτυπωδώς τις γερμανικές εταιρείς και τα πρόσωπα που ενέχονταν σε περιπτώσεις χρηματισμού ξένων πολιτικών, επιχειρηματιών και προσωπικοτήτων.

Αλλά αυτό φυικά δεν τους καλύπτει μελλοντικά νομικά, ούτε αποδεικνύει ότι όλα τα παραπάνω έγιναν εν αγνοία της γερμανικής κυβέρνησης και της bundesbank.

Στοιχεία και δεδομένα γεγονότα υπάρχουν, φυσικά όμως τέτοιες κινήσεις θα δούμε αφού καταρρεύσει ο σημερινός πολιτικο-οικονομικός εσμός που κουρέλιασε τη χώρα.

Panagiotis Atmatzidis είπε...

http://thess.gr/blog/3820 χωρίς σχολία...

Panagiotis Atmatzidis είπε...

Αν αυτός ο παραλογισμός ήταν στα ανώτερα στρώματα θα είχαμε κάποια ελπίδα. Όλοι αυτοί, στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσ/νίκης, ψηφίζουν... Έχουν παιδιά και οικογέννειες.

Κι αν ο Βενιζέλος έχει μια μερική αντίληψη του «πως θα έπρεπε να είναι η κατάσταση» έχω την εντύπωση πως ο τελευταίος ομιλητής, δεν έχει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ αίσθηση του οξύμωρου σχήματος που προτείνει ως λύση: http://thess.gr/blog/3820

Δεν έχουμε ελπίδα σωτηρίας .- Έρχετε Χούντα.