Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2007

Πολιτισμός ή βαρβαρότητα;


Αμφιβάλλω αν υπήρξε άνθρωπος που είδε τις καταστροφές του σχολικού συγκροτήματος Παγκρατίου και δεν συγκλονίστηκε. Το τσουνάμι της βαρβαρότητας που εδώ και δύο δεκαετίες συστηματικά πλήττει τη δημόσια εκπαίδευση, με τη μορφή των καταλήψεων, επέφερε στο Παγκράτι, όπως την προηγούμενη δεκαετία στο Πολυτεχνείο, τη σχεδόν απόλυτη καταστροφή – δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Σε 1 εκατομμύριο ευρώ υπολογίζονται οι ζημίες!

Αυτό που συμβαίνει στα ελληνικά σχολεία και πανεπιστήμια μπορεί να συγκριθεί μόνο με τη βαρβαρότητα της λεγόμενης Πολιτιστικής Επανάστασης στην Μαοϊκή Κίνα, στη δεκαετία του 1960. Οι εγχώριοι νεο-Βάνδαλοι καταστρέφουν τους χώρους της γνώσης με την ίδια βαναυσότητα που οι αφιονισμένοι Φρουροί της Επανάστασης προπηλάκιζαν τους δασκάλους τους και έκαιγαν «αντεπαναστατικά» βιβλία (διαβάστε τους «Αγριόκυκνους» της Γιούνγκ Τσάνγκ, Εστία, και θα ανατριχιάσετε).

Σταχυολογώ παραδείγματα της τελευταίας μόνον εβδομάδας. Οι ερυθροφρουροί του Παντείου Πανεπιστημίου διέκοψαν βίαια τη διαδικασία εκλογής αντιπρύτανη με καθολική φοιτητική ψηφοφορία, όπως προβλέπει ο νόμος 3549/2007. Η καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών κυρία Πολύμνια Αθανασιάδη κατήγγειλε στο «Βήμα» (2/12/2007) τον χυδαίο προπηλακισμό της από άγνωστης ταυτότητας νεαρό, από τον οποίο τόλμησε να ζητήσει να χαμηλώσει τη μουσική στη διπλανή αίθουσα, γιατί εμπόδιζε το μάθημά της. Ο καθηγητής της Ιατρικής κ.Χ. Μουτσόπουλος βρήκε το Εργαστήριό του κατειλημμένο γιατί ομάδα φοιτητών του θεώρησε τα θέματα εξετάσεων «δύσκολα».

Όπως στη Μαοϊκή Κίνα οι αφιονισμένοι ερυθροφρουροί είχαν την υποστήριξη της ανώτατης κομματικής ηγεσίας, έτσι και οι ημέτεροι τραμπούκοι, όταν δεν έχουν την υποστήριξη της «αντισυστημικής αριστεράς», έχουν τουλάχιστον την ανοχή της. Ακόμα και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, παγκοσμίως άγνωστοι για το επιστημονικό τους έργο, αντί τουλάχιστον να σιγούν αιδημόνως, δεν ντρέπονται να υπερασπίζονται εμμέσως τη βία. Ο γενικός γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ κ.Γ. Μαΐστρος χαρακτήρισε το βίαιο τερματισμό της εκλογικής διαδικασίας στο Πάντειο «πολιτικό γεγονός», σπεύδοντας, ως άλλος Μαοϊκός κομισάριος, να συμπληρώσει ότι «η εφαρμογή του νόμου θα ακυρωθεί στην πράξη …». Ακριβώς έτσι είχε περιγράψει ο τρομοκράτης Κουφοντίνας τις δολοφονίες του στο δικαστήριο - «πολιτικές ενέργειες»!

Στην Ελλάδα έχει σχεδόν συντελεσθεί μια Οργουελικού τύπου αλλοίωση των εννοιών, όχι πολύ διαφορετική από αυτή που συντελέστηκε στη Μαοϊκή Κίνα. Η βία χαρακτηρίζεται «πολιτικό γεγονός», η κατάληψη «διαμαρτυρία», η προβολή των καταστροφών από τα ΜΜΕ «προβοκάτσια», η παρανομία «ανυπακοή», ο νόμος «αυθαιρεσία», η νόμιμη εξουσία «αυταρχισμός». Το Γραφείο Τύπου του «Συνασπισμού» επιδεικνύει την πολιτική του ακρισία ταυτίζοντας τις καταστροφές των νεο-Βανδάλων με την κυβερνητική πολιτική στην εκπαίδευση. «Με έκπληξη είδαμε τον κ. Υπουργό Παιδείας να σοκάρεται από τις καταστροφές», λέει η ανακοίνωση του Συνασπισμού. «Προς τι τα κροκοδείλια δάκρυα όταν η πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργείου έχουν παρόμοια αποτελέσματα;».

Θαυμάστε τη χονδροειδή πολιτική σκέψη από ένα κόμμα που υποτίθεται ότι είναι απόγονος της κάποτε διανοητικά εκλεπτυσμένης ανανεωτικής αριστεράς. Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι η κυβερνητική εκπαιδευτική πολιτική είναι «καταστροφική», δεν έχει καμία σχέση με τις (χωρίς εισαγωγικά) καταστροφές των τραμπούκων. Δεν εντυπωσιάζει μόνο η δυσκολία του «Συνασπισμού» να αντιληφθεί τη διαφορά μεταξύ μεταφορικής και κυριολεκτικής γλώσσας (ο ισχυρισμός «η κυβερνητική πολιτική είναι καταστροφική για την εκπαίδευση» διαφέρει ουσιωδώς από τον ισχυρισμό «άγνωστοι κατέστρεψαν τις αίθουσες διδασκαλίας»), αλλά, κυρίως, η αποκαλυπτική απέχθειά του στους δημοκρατικούς θεσμούς.

Σε μια δημοκρατία, όσο «καταστροφική» κι αν είναι η πολιτική ενός θεσμού που ασκεί νόμιμη εξουσία, δεν παύει να είναι μια, κατ’ αρχήν, έλλογη πολιτική στο βαθμό στον οποίο οι παραδοχές της, ο τρόπος άσκησής της και οι συνέπειές της κρίνονται στο πλαίσιο θεσμοποιημένων ελλόγων διαδικασιών. Γι αυτό, άλλωστε, μια πολιτική είναι, εν δυνάμει, αναθεωρήσιμη. Τα αποτελέσματα μιας κυβερνητικής πολιτικής στη δημοκρατία ουδέποτε είναι «παρόμοια» με αυτά της (κυριολεκτικά) καταστροφικής βίας γιατί η κυβερνητική πολιτική, όσο «αντιλαϊκή» κι αν είναι, δίνει, τελικά, λόγο στους πολίτες, ενώ η καταστροφική βία, καθότι αυθαίρετη, δεν δίνει λόγο σε κανένα. Την ολιγωρία του υπουργού Παιδείας να προστατεύσει τη δημόσια περιουσία στο Παγκράτι έχουμε το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και την απαραίτητη κοινή γλώσσα να την κρίνουμε – σε μια δημοκρατία λειτουργεί, κατ’ αρχήν, το «λόγον διδόναι». Η βία, όμως, του τραμπούκου είναι εκτός της έλλογης πολιτικής ζωής, δεν τίθεται στην κρίση μας. Το ξέρουμε και από την οικογενειακή ψυχοθεραπεία: ο βίαιος άνθρωπος δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη του Άλλου ως φορέα διαφορετικών αντιλήψεων, δεν υπάγει τη συμπεριφορά του σε κοινά κριτήρια συμβίωσης, επιδιώκει μόνο στανικά να υπερισχύσει ο εγωκεντρισμός του.

Η πολιτισμένη κοινωνία διαβρώνεται όταν χάνεται η διάκριση μεταξύ πολιτικής διαμαρτυρίας και καταστροφικής βίας, όταν εξισώνεται η έλλογη πολιτική με την κτηνώδη βαρβαρότητα, όταν, σε τελική ανάλυση, όπως σοφά παρατηρούσε η Χάνα Αρεντ, συγχέεται η νόμιμη εξουσία με την αυθαίρετη βία.

9 σχόλια:

Καππαδόκης είπε...

Αφου δεχόμαστε το Πανεπιστημιακό με επέκταση και το Σχολικό για την περίπτωση μας άσυλο, να εφαρμόζεται όπως εφαρμόζεται, τούτα και χειρότερα ακόμη θα δούμε.

Αλλο ένα δείγμα της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ που συντηρείται από όλες τις πλευρές και της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΤΟΛΜΙΑΣ που εφαρμόζουν όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις.

Οταν στον τόπο αυτό η ακρίβεια των λόγων και των πράξεων θα συμφωνήσει με τους κανόνες της λογικής τότε πολλά πράγματα θα διορθωθούν, αν συνεχίσουμε με το δόγμα "πετάει ο γάιδαρος" δεν έχουμε κανένα μέλλον.

www.liberalgreek.blogspot.com

Ανώνυμος είπε...

Τι να περιμένει κανείς από ένα κόμμα, ο αρχηγός του οποίου ωθεί τους μαθητές στην λαμογιά...:

''Γυμνάσιο της Νέας Πεντέλης επισκέφτηκε την Τρίτη με αφορμή την έναρξης της σχολικής χρονιάς ο Αλέκος Αλαβάνος

......Παράλληλα τόνισε ότι αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα «δημιουργεί μοναξιά», για να υπενθυμίσει: «όταν έχετε διαβάσει καλά και δεν βλέπει η καθηγήτρια, αφήστε τον διπλανό σας να αντιγράψει»......''

ΠΗΣΗ http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=830910

Πετρος είπε...

Όλα αυτά είναι φαινόμενα της κακής ποιότητας της παιδείας που παρέχεται από το Ελληνικό κράτος. Γιατί κάποιος να σπάσει το σχολείο του; Θα πρέπει αν όχι να το μισει, να μη νιώθει τίποτα γι' αυτό. Σε όλα τα επίπεδα της η Ελληνική παιδεία υστερεί.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ σε γενικές γραμμές με τις απόψεις του κυρίου Τσούκα επί του θέματος.

Θεωρώ μάλιστα ότι η κοινή λογική είναι απο μόνη υπεραρκετή για να αποκαλύψει τη σαθρή βάση κάποιων επιχειρημάτων και προτάσεων των εκπροσώπων του κόμματος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (ή και του αρχηγού του) σε συναφή ζητήματα.

Μάλιστα έχω επιχειρήσει διεξοδική λογική ανάλυση της άτοπης συμβουλής του Αλ.Αλαβάνου σε μαθητές του Γυμνασίου Πεντέλης(την οποία αναφέρει ο σχολιαστής Δευκαλίων) σε παλιότερο άρθρο μου, στο blog http://synistologio.wordpress.com/ όπου γράφω (βλ. κατηγορία: Λογικά, συγγραφέας: ΚΤ, τίτλος: "Ο Αλαβάνος, ο Ηohfeld, o Windscheid και οι μαθητές").

Κύριε Τσούκα εύχομαι καλή συνέχεια στην προσπάθειά σας.

Ανώνυμος είπε...

Το άρθρο είναι εξαιρετικό κύριε Τσούκα. Ποιος ακούει όμως; Ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι αποδίδει, όπως αποδεικνύει η ψήφος των πολιτών- συγκρίνετε π.χ. πολιτικό λόγο των κκ Κωνσταντοπουλου και Αλαβάνου και αποτελέσματα στις εκλογές. Φαίνεται ότι η κοινωνία έχει αποδεχτεί -αν όχι υιοθετήσει και άρα "νομιμοποιήσει"- τέτοιου είδους παράνομες συμπεριφορές οι οποίες στην ακραία τους μορφή οδηγούν στα φαινόμενα που περιγράφετε..

Dreamer & the full moon είπε...

"Αυτοι που σημερα καταστρεφουν σχολεια, καποια μερα θα καταστρεψουν την ιδια τους τη χωρα"...παραφραση του αποφθεγματος "Αυτοι που σημερα καινε βιβλια καποια μερα θα καψουν ανθρωπους"... Περιεργα στοβιλιζεται στο μυαλο μου απο προχτες οταν διαβασα το αρθρο στην "Κ". Η τραγωδια ειναι οτι η Ιστορια εξοφθαλμα επαναλαμβανεται. Η ιδια "παρασταση" μπροστα σ'ενα ακροατηριο εθελουσια τυφλων, μωρων, και αποχαυνομενων τηλεθεατων της ιδιας τους της ζωης...

Καππαδόκης είπε...

ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΝΟΥΝ....ΟΙ ΙΝΔΟΙ
www.liberalgreek.blogspot.com

Τι τα θέλουμε όλα τα άλλα και συζητούμε εδώ μέσα...

harisb είπε...

Συγχαρητήρια κ. Τσούκα για το άρθρο σας. Ο αφόρητος λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ θα διορθωθεί όταν από κόμμα αντιλογίας γίνει κόμμα εξουσίας, όσο για τους νεοέλληνες τα οργισμένα νιάτα, τους emo και τους trendy, τους οπαδούς των "αιωνίων", τους ανίδεους, που πιθηκίζουν οτιδήποτε δυτικότροπο...τρομάρα τους

Ανώνυμος είπε...

Θα είναι ενδιαφέρον εν προκειμένω να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της ποινικής και, κυρίως, της ενώπιον των αστικών δικαστηρίων, διαδικασίας που έχει ξεκινήσει σε βάρος των 14 εναγομένων/μηνυόμενων για τις ζημιές.