Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Μπροστά στη χρεοκοπία…



Η χώρα είναι αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία: όχι μόνο την επερχόμενη οικονομική, όσο αυτή που έχει ήδη επέλθει – την ηθικο-πολιτική. Φαίνεται, άλλωστε, στις δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων. Δεν μας επικρίνουν τόσο για εσφαλμένη οικονομική πολιτική, όσο για ανυπαρξία πολιτικής («η Ελλάδα δεν έλαβε κανένα διορθωτικό μέτρο, βυθίζεται στα χρέη και στα ελλείμματα…» - Αλμούνια) και, κυρίως, για αναξιόπιστη πολιτική («το παιχνίδι τελείωσε» - Γιούνγκερ). Στις Βρυξέλλες ο όρος «Greek statistics» χρησιμοποιείται συνεκδοχικά ως δηλωτικός ψεύδους και αναξιοπιστίας. Με άλλα λόγια μας λένε: σας διακρίνει η ακρασία, η πονηριά και η αναξιοπιστία. Ξέρετε τι πρέπει να κάνετε αλλά δεν το κάνετε (ακρασία)• παίζετε με τα ευρωπαϊκά όργανα για τους δικούς σας μικροπολιτικούς λόγους (πονηριά)• αλλάζετε κάθε λίγο τα στοιχεία που μας στέλνετε (αναξιοπιστία). Δεν είστε σοβαρή χώρα.

Οι προκαταλήψεις που αντιμετώπισαν αρχικά οι Έλληνες μετανάστες στον ανεπτυγμένο κόσμο αναβιώνουν: καιροσκόποι ανατολίτες, πονηροί λαθρεπιβάτες, ανάξια εμπιστοσύνης άτομα. Το δυστύχημα είναι ότι τα στερεότυπα αυτά δεν αφίστανται, πλέον, της πραγματικότητας. Η χώρα συμπεριφέρεται στους εταίρους της με τον ίδιο τρόπο που το ελλαδικό κράτος συμπεριφέρεται στους πολίτες του, και αντιστρόφως. Το μοτίβο της αναξιόπιστης, καιροσκοπικής και ιδιοτελούς συμπεριφοράς αναπαράγεται ισομορφικά σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής συμβίωσης. Γι αυτό και τα γενικευμένα φαινόμενα κοινωνικής διάλυσης που παρατηρούμε…

Στην Ελλάδα είτε δεν υπάρχουν κανόνες, είτε δεν τηρούνται, είτε αλλάζουν αυθαίρετα (π.χ. χωροταξία, φορολογία). Ένα πράγμα δεν υπάρχει: σαφήνεια, προβλεψιμότητα, σεβασμός στη νομιμότητα. Στο αναξιόπιστο κράτος οι πολίτες συμπεριφέρονται αυστηρώς συμφεροντολογικά. Φοροδιαφεύγουν, χτίζουν αυθαίρετα, πιέζουν για ρουσφέτια, χαριστικές παροχές και εξαιρέσεις, απεχθάνονται τον ανταγωνισμό, προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τα ατομικά τους οφέλη με κάθε τρόπο.

Το κράτος, ιστορικά, δεν αποτελεί μια πολιτικώς ουδέτερη οντότητα, αλλά λάφυρο του εκάστοτε κόμματος εξουσίας. Οι πολιτικάντηδες, εντελώς ξεδιάντροπα, διορίζουν ποικιλοτρόπως ψηφοφόρους τους στην κρατική μηχανή, ενώ επιφυλάσσουν για τον εαυτό τους και τους συγγενείς τους τα μεγαλύτερα προνόμια. Λιλιπούτειου αναστήματος πολιτικοί, βαλκανικής κοπής ασημαντότητες, ανέρχονται σε κορυφαία αξιώματα και μεριμνούν ανερυθρίαστα για τους «κολλητούς» τους. Δείτε: τα τελευταία πέντε χρόνια η Βουλή διπλασίασε, κυρίως με ρουσφετολογικές προσλήψεις, τον αριθμό των υπαλλήλων της! Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται η θυγατέρα, καθώς και στενοί συνεργάτες, του πρώην προέδρου κ.Σιούφα.

Κυρώσεις δεν επιβάλλονται, δικαιοσύνη δεν αποδίδεται. Οι ισχυροί απολαμβάνουν ιδιότυπη ασυλία, η ατιμωρησία παραλύει τα πάντα. Ο Χριστοφοράκος θα παραμείνει για πάντα ατιμώρητος, όπως ατιμώρητος έμεινε ο Βουλγαράκης και ανεξερεύνητη η δυσώδης υπόθεση Παυλίδη. Ναταν οι μόνες…

Η φαυλότητα του δημόσιου βίου αντανακλάται στο αυτοεξυπηρετικό πολιτικό σύστημα, διαπερνά ιδιωτικές συμπεριφορές, και δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο. Υπάρχει στενή νοηματική συνάφεια μεταξύ πολιτικής φαυλότητας και του φαύλου κύκλου στον οποίο έχουμε περιπέσει. Πολύ πριν η Ελλάδα καταστεί αναξιόπιστη στην ΕΕ, εξέθρεψε διαχρονικά φαύλες συμπεριφορές στο εσωτερικό της. Σπέρνουμε τώρα, ό,τι θερίσαμε για δεκαετίες.

Ενας χυδαίος πολιτικάντης που χρησιμοποιεί το κράτος σαν να ήταν ιδιοκτησία του, γιατί να είναι «αξιόπιστος» στους ευρωπαίους εταίρους; Ο υπουργός που κλείνει τα μάτια σε ψεύτικες δηλώσεις αγροτών για να πάρουν επιδοτήσεις από την ΕΕ, γιατί να μη θελήσει να παραπλανήσει τους ομολόγους του στην ΕΕ; Οι πολιτικάντηδες που συστηματικά διαπλέκονται με οργανωμένα συμφέροντα, κάνουν ρουσφέτια, θέτουν διεφθαρμένους συναδέλφους τους πάνω από το νόμο, και παραβαίνουν τους νόμους που οι ίδιοι ψηφίζουν, πως ξαφνικά θα μετατραπούν σε ορθολογικούς πολιτικούς, αξιόπιστους εταίρους, ειλικρινείς συνομιλητές, σοβαρούς διαπραγματευτές, αξιέμπιστους υπηρέτες της νομιμότητας και του δημοσίου συμφέροντος; Δεν γίνεται…

Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει εδώ και καιρό, απλώς τώρα περιμένουμε την ΕΕ να θυροκολλήσει την επίσημη ανακοίνωση. Το μεταπολιτευτικό παιχνίδι του άκρατου κομματισμού, του γλοιώδους λαϊκισμού, του υπερτροφικού κρατισμού, του πολιτικού καιροσκοπισμού, των «στημένων» κανόνων, και της συντεχνιακής ιδιοτέλειας, τελειώνει με πάταγο. Μια χρονίως ανορθολογική χώρα τίθεται υπό τη στενή επιτήρηση της ορθολογικής Ευρώπης. Όσο μειωτικό κι αν είναι, όσο «αποικιοκρατικό» κι αν ακούγεται, είναι το καλύτερο που μπορεί να μας συμβεί.

Αποδειχθήκαμε ανίκανοι να βάλουμε σε τάξη τα του οίκου μας. Καταντήσαμε ανάξιοι να είμαστε μια αυτοκυβερνώμενη πολιτική οντότητα Αναδείξαμε πυγμαίους σε ηγετικά αξιώματα (κοιτάξτε ποιοι διαγκωνίζονται για την προεδρία της ΝΔ!), αφεθήκαμε να παρασυρθούμε από τα γλυκά ψέματα των δημαγωγών, καταχρεωθήκαμε ασύνετα, νομίσαμε σαν κακομαθημένα παιδιά ότι μπορούμε να τάχουμε όλα για πάντα. Συμπεριφερθήκαμε ανεύθυνα. Ευτυχώς που υπάρχουν οι Βρυξέλλες να μας προστατεύσουν από τον κακό μας εαυτό. Δεν μας τιμά, αλλά μας σώζει.

7 σχόλια:

TRIFYLLIS ANTONIOS είπε...

Η Ε.Ε. κάνει ότι μπορεί να μας πείσει ή να μας αναγκάσει να κάνουμε αυτό που πρέπει για να μην χρεοκοπήσουμε και επίσημα. Θυροκόλησει θα γίνει από τις αγορές..

Ανώνυμος είπε...

Έχουμε ξεφτιλιστεί διεθνώς... Δείτε επίσης http://www.economist.com/world/europe/displaystory.cfm?story_id=14921406.

Καλύτερα να μας είχε βγει το μάτι παρά... το όνομα...

Μανώλης

Στέφανος Μιχιώτης είπε...

Αγαπητέ Χαρίδημε,
Την επομένη μέρα της ανάρτησης αισθανόμουν ακόμα το μούδιασμα, σαν γροθιά στο στομάχι, απ΄αυτά που είχες γράψει. Είναι άλλο να "το έχεις υπόψη σου" και άλλο να το βλέπεις μπροστά σου - και γύρω σου.
Έτσι, όταν πήγα τον γιο μου στην παιδική παράσταση "Τα ρούχα του βασιλιά", ήταν αδύνατο να μην κάνω τον συνειρμό. Τόσο καιρό, δεκαετίες ολόκληρες, όλοι ξέραμε τι συμβαίνει, αλλά κανείς δεν ήθελε να τον πουν "κουτό" (και να βγει από το παιχνίδι).
Αυτό που σκεφτόμουν φεύγοντας ηταν ποιο θα μπορούσε να είναι στις μέρες μας το μικρό εκείνο παιδί, που στο παραμύθι φώναξε "ο βασιλιάς είναι γυμνός" και ξύπνησε τον κόσμο, ώστε όταν το φωνάξει και δω να έχει την προσοχή μου / μας.
Πολλούς χαιρετισμούς.

Defkalion είπε...

Οι ''κουτόφραγκοι'' απόγονοι των βαρβάρων πήραν χαμπάρι τους ανάξιους απόγονους ενδόξων προγόνων

Αυτό που κάνουν οι δοσίλογοι πολιτικοί γκάγκστερ εντός της χώρας, να κοροϊδεύουν διαρκώς τον Ελληνικό λαό, δεν πιάνει στην Ευρώπη.

Μας πήραν χαμπάρι και ουσιαστικά μας είπαν, ΑΝΤΕ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ.

Βαρέθηκαν οι Ευρωπαίοι εταίροι να υπάρχει στην Ελλάδα ένα διακομματικό πολιτικό καθεστώς το οποίο προβοκάρει την οικονομική ανάπτυξη με γελοία γραφειοκρατικά, οικολογικά και αρχαιοπληκτικά προσχήματα και να πληρώνουν αυτοί τον λογαριασμό.

Βαρέθηκαν οι Ευρωπαίοι εταίροι να υπάρχει στην Ελλάδα ένα διακομματικό πολιτικό καθεστώς το οποίο ουσιαστικά χαρίζει δημόσια περιουσία αξίας εκ. ευρώ (υπόθεση ορυχείων Κασσάνδρας, στάδιο Καραϊσκάκη κλπ) σε συγκεκριμένους κρατικοπαρασιτικούς επιχειρηματίες στερώντας χρήματα από τον Ελληνικό προϋπολογισμό και να πληρώνουν αυτοί τον λογαριασμό.

Βαρέθηκαν οι Ευρωπαίοι εταίροι να υπάρχει στην Ελλάδα ένα διακομματικό πολιτικό καθεστώς το οποίο παίρνει τα Ευρωπαϊκά κονδύλια που προέρχονται από χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων και αντί να τα χρησιμοποιεί αναπτυξιακά, να τα χρησιμοποιεί για πολιτικά ρουσφέτια και την χρηματοδότηση κοινών μαφιόζων όπως γιαλαντζί κτηνοτρόφων.

Βαρέθηκαν οι Ευρωπαίοι εταίροι να υπάρχει στην Ελλάδα ένα διακομματικό πολιτικό καθεστώς το οποίο διατηρεί τον φασιστικό έλεγχο της ανώτατης εκπαίδευσης από μία ακαδημαϊκή συμμορία που δεν δέχεται ούτε έλεγχο, ούτε αξιολόγηση, ούτε ανταγωνισμό από τα παραρτήματα των Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.

Βαρέθηκαν οι Ευρωπαίοι εταίροι να υπάρχει στην Ελλάδα ένα διακομματικό πολιτικό καθεστώς το οποίο παίρνει ότι γουστάρει από την ΕΕ, απορρίπτει ότι δεν γουστάρει, και παράλληλα αφήνει αναπάντητη -δηλαδή ουσιαστικά της παρέχει σιωπηλή στήριξη- την ύπαρξη μιας ανοικτής χυδαίας αντιευρωπαϊκής προπαγάνδας ναζιστικής εμπνεύσεως, από κόμματα και... συνιστώσες... του Ελληνικού κοινοβουλίου.

Τι θα κάνει άραγε η Ελληνική κυβέρνηση; Θα σοβαρευτεί; Ή ουσιαστικά θα εκβιάσει την ΕΕ να της δώσει χρήματα, καθώς η χρεοκοπία της χώρας θα επηρεάσει το ευρώ;

O τέως υπουργός οικονομίας Παπαθανασίου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φουσκώνει εσκεμμένα το έλλειμα φέτος για να εμφανιστεί το 2010 ότι κατάφερε να το μειώσει σημαντικά.

http://news.pathfinder.gr/finance/news/587112.html

Δεν είναι καθόλου απίθανο να συμβαίνει αυτό που λέει ο κ. Παπαθανασίου. Για την ακρίβεια είναι το πιθανότερο...

Όπως και να έχει πάντως η πολιτική αξιοπιστία της χώρας έχει φθάσει πάτο. Έχουμε γίνει οι ξεφτίλες της ΕΕ. Από τους αξιωματούχους της ΕΕ μέχρι τους αρθογράφους μεγάλων Ευρωπαϊκών εφημερίδων, οι αναφορές στην Ελλάδα είναι γεμάτες οργή και σαρκασμό...

Defkalion είπε...

Να δικασθουν λοιπον για εθνικη προδοσια ολα τα δοσιλογικα καθαρματα που υποθηκευσαν το μελλον της χωρας καταστρεφοντας τις αναπτυξιακες προοπτικες της και πουλωντας στους ιθαγενεις φθηνο πατριωτισμο και δηθεν σοσιαλισμο, που δεν ηταν τιποτε αλλο απο την εξαγορα και την διαφθορα του Ελληνικου λαου.
Αφου εκπορνευσαν την χωρα της πουλανε και προστασια ως κοινοι νταβατζιδες.
Ας ξεκινησουμε δικαζοντας τον συνειδητο καταστροφεα της χωρας, που εθεσε τις βασεις για οτι επακολουθησε, τον Ανδρεα Παπανδρεου.
Οσο για τους ιθαγενεις καλα να παθουν, γνωριζαν πολυ καλα οι περισσοτεροι οτι η ευμαρια ηταν επιπλαστη. Εθελοτυφλουσαν ωστοσο οι περισσοτεροι απο τα προνομια που δεν αξιζαν.
Οι αγροτες για τις τσαμπα επιδοτησεις, οι ΔΥ για το αραλικι, οι ακαδημαϊκοι για την δυνατοτητα να διοριζουν τα παιδια τους, οι επιχειρηματιες για τις δουλειες με το δημοσιο και τα κλειστα επαγγελματα που τους καθιστουσαν προνομιουχους, οι καταστηματαρχες γιατι ολο αυτο το ευκολο χρημα που κυκλοφορουσε γινοταν καταναλωση, οι ιδιοκτητες ακινητων γιατι η περιουσια τους ηταν υπερτιμημενη συνεπεια της μη δημιουργιας κτηματολογιου και της γραφειοκρατιας που αδρανοποιει το μεγαλυτερο τμημα της Ελληνικης γης, ακομη και οι ανεργοι γιατι επαιρναν επιδομα ανεργειας ενω μπορουσαν και να δουλευουν παραλληλα μαυρα. Λιγο ή πολυ σχεδον ολους φροντιζε να τους διαφθηρει και να τους δωροδοκει το καθεστως για να εχει την ανοχη τους. Τωρα βεβαια το παρτυ τελειωσε.
Πως ομως να αντιδρασει ενας λαος βαθεια διεφθαρμενος που αισθανεται ενοχος; Aυτος ειναι και ο λογος της παραδοξης ησυχιας, η συνενοχη.

Evi είπε...

Ενα από τα καλύτερα άρθρα σας. Ειλικρινά χαίρομαι να σας διαβάζω και να νιώθω οτι είστε στο μυαλό μου, ίσως και στο μυαλό πολλών αναγνωστών σας...Συνεχίστε

Δημήτρης Σταύρου είπε...

Eξαιρετικό άρθρο, τα λέει όλα. Συγχαρητήρια.