Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2011

Η Ελλάδα των «κολλητών» ποτέ δεν πεθαίνει!
«Αξιοκρατία στο Δημόσιο. Τέρμα στο ρουσφέτι και στο βόλεμα των κάθε λογής «κολλητών». Μακριά από πρακτικές κομματισμού. Εμείς […] ερχόμαστε για να σπάσουμε αυτή τη φαύλη παράδοση. Για να προχωρούν οι άριστοι, και όχι απλώς οι αρεστοί».
Γ. Παπανδρέου, πρωθυπουργός, ομιλία στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, Οκτώβριος 2009

Πως τα φέρνει η ζωή! Άλλοι απολύονται ή αναγκάζονται να κλείσουν τα μαγαζιά τους, κι άλλοι, αποτυχημένοι πολιτικοί, διορίζονται σε υψηλές θέσεις στο Δημόσιο. Τυχαίο; Τίποτα στη ζωή δεν είναι τυχαίο…

Στη γραφική μας χώρα γνωρίζουμε καλά ότι δεν είναι τόσο ο κόπος, η επινοητικότητα ή οι επιδόσεις σου αυτά που θα καθορίσουν τη σταδιοδρομική επιτυχία σου στο δημόσιο χώρο, όσο οι κομματικές διασυνδέσεις σου. Αυτές είναι το πιο πολύτιμο κεφάλαιό σου. Ακόμα και τώρα, στην εποχή της χρεοκοπίας; Ναι, ακόμα και τώρα. Η Ελλάδα των «κολλητών» ποτέ δεν πεθαίνει!

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ); Ο κ.Γιάννης Μίχας. Τι προσόντα διαθέτει ο κ.Μίχας; Είναι μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, διετέλεσε νομάρχης Πειραιά, υπήρξε συνδικαλιστής στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά• δεν διαθέτει πτυχίο πανεπιστημίου και αμφιβάλλω αν μιλά καλά μια ξένη γλώσσα. Από τη δικαστική έρευνα στις μίζες που δόθηκαν στο σκάνδαλο των υποβρυχίων, μάθαμε ότι, αν και νομάρχης Πειραιά, ο κ.Μίχας εξακολουθούσε να αμείβεται από τα ναυπηγεία, ως τον Μάρτιο 2010! Με άλλα λόγια, στο πρόσωπο του κ.Μίχα εμβληματικά απεικονίζεται η θανατηφόρα θεσμική ασθένεια της μεταπολιτευτικής Ελλάδας – η κομματοκρατία. Τι θα ήταν ο κ.Μίχας χωρίς το ΠΑΣΟΚ;

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Παπανδρέου Γ’ αποπειράθηκε να «τακτοποιήσει» τον κ.Μίχα, μετά την αποτυχία του να εκλεγεί αντιπεριφερειάρχης πέρυσι. Κατεβλήθη προσπάθεια να διοριστεί γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών. Υπήρξαν όμως αντιδράσεις (η προκήρυξη παραήταν φωτογραφική, αφού ο κ.Μίχας δεν διαθέτει πτυχίο), και η προσπάθεια δεν καρποφόρησε (βλ. «Βήμα», 12/6/2011).

Γιατί έπρεπε να βολευτεί ο κ.Μίχας; Στοιχειώδες αγαπητοί μου. Πρώτον, διότι η αμοιβαιότητα αποτελεί ηθική υποχρέωση κάθε επαναλαμβανόμενης συναλλαγής. Ο κ.Μίχας πρωτοστάτησε στην επανεκλογή του κ.Παπανδρέου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ το 2007, και αποτελεί έκτοτε έναν από τους πραιτοριανούς του στο κόμμα. Έπρεπε να ανταμειφθεί – με τα λεφτά μας φυσικά…Δεύτερον, δεν είναι κόσμιο για έναν πρώην νομάρχη να εργάζεται (ούτως ειπείν…) στα ναυπηγεία. Τα επίλεκτα μέλη της νομενκλατούρας έχουν κατακτήσει το δικαίωμα να κατέχουν εσαεί περίοπτες θέσεις στο κράτος. Με τα λεφτά μας φυσικά…

Στην παρωδία ορθολογισμού που κυριαρχεί στη βλαχοδημοκρατία μας, πρέπει, ωστόσο, να τηρούνται τα προσχήματα. Ακόμα και ο διορισμός ενός άσχετου κομματανθρώπου πρέπει να δικαιολογηθεί. Η Ελλάδα δεν είναι Λιβύη. Πως δικαιολόγησε το Υπουργείο Υγείας τον διορισμό του κ.Μίχα; Πολύ απλά. Όταν ήταν νομάρχης, μια από τις αρμοδιότητες του κ. Μίχα ήταν ο έλεγχος των τροφίμων. Επί της θητείας του «κινητοποιήθηκαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Νομαρχίας και πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 175.000 έλεγχοι, με αποτέλεσμα την κατάσχεση, ή την απαγόρευση εισόδου στην χώρα σε πάνω από 7 εκατομμύρια τόνους ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων». Έμμεσο συμπέρασμα: ο κ.Μίχας διαθέτει συναφή εμπειρογνωμοσύνη, άρα είναι ο ενδεδειγμένος άνθρωπος για τη θέση του προέδρου του ΕΦΕΤ!

Προσέξτε ότι οι πολιτικάντηδες δεν κάνουν μόνο ιδιοτελείς επιλογές• προκειμένου να τις εμφανίζουν ως λογικοφανείς, είναι υποχρεωμένοι να διαστρέφουν τη λογική. Σέβονται μεν τους τύπους της (τη δομή του συλλογισμού), αλλά «μαγειρεύουν» το περιεχόμενο των προτάσεων που απαρτίζουν το συλλογισμό! Το αντικείμενο του ΕΦΕΤ υπόρρητα συρρικνώνεται έτσι ώστε να συμπέσει με τους γραφειοκρατικούς ελέγχους μιας νομαρχίας! Ετσι κατασκευάζεται η λογικοφάνεια! Το ότι αυτογελοιοποιούνται, δεν τους απασχολεί. Στη βλαχοδημοκρατία μπορείς να αδιαφορείς, δίχως συνέπειες, για τη δημόσια κριτική, ιδιαίτερα όταν δεν αισθάνεσαι ότι δεσμεύεσαι από ένα «κεκτημένο» αυτονόητων πρακτικών που θέτει όρια στον τρόπο που ασκείς την εξουσία σου.

Το επιχείρημα του Υπουργείου Υγείας είναι τόσο γελοίο όσο καταγέλαστος θα ήταν ο ισχυρισμός ότι, αφού ο τάδε δήμαρχος διεξάγει σειρά εκπαιδευτικών διαλέξεων στο δήμο του, είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να ηγηθεί του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου! Ένας πρώην νομάρχης, με συνδικαλιστική θητεία στα ναυπηγεία, δίχως καν πτυχίο πανεπιστημίου, δεν διαθέτει την απαιτούμενη τεχνοκρατική επάρκεια να ηγηθεί του ΕΦΕΤ. Του λείπει η εποπτεία των κρίκων της διατροφικής βιομηχανίας, δεν έχει προβληματισθεί σε βάθος για διατροφικά θέματα δημόσιας υγείας, δεν διοίκησε ποτέ του έναν παρόμοιο οργανισμό. Οι αρμοδιότητες του ΕΦΕΤ είναι ιδιαίτερα τεχνικές, επιστημονικά σύνθετες, και πολύ πιο διευρυμένες από τους ελέγχους μιας νομαρχίας.

Οι κυβερνήτες της χώρας μας καλούν να τους ακολουθούμε με «στρατιωτική πειθαρχία» και να κάνουμε το «πατριωτικό καθήκον» μας πληρώνοντας φόρους. Προσέξτε: εμείς πάντα πρέπει να κάνουμε κάτι, αυτοί όχι. Αναρωτήθηκαν ποτέ πως διασφαλίζουν ότι οι φόροι που χρηματοδοτούν τους δημόσιους οργανισμούς όπως ο ΕΦΕΤ αξιοποιούνται άριστα; Γιατί να εμπιστευθεί κανείς τους κυβερνήτες του όταν βλέπει ότι ποδοπατούν τις διακηρύξεις τους; Γιατί να πιστέψει ότι οι θυσίες του θα πιάσουν τόπο, όταν διαπιστώνει ότι επικεφαλής δημόσιων οργανισμών τοποθετούνται άσχετοι κομματάνθρωποι, όχι άξιοι επιστήμονες; Με τι κύρος θα ανακοινώσει αύριο κι άλλες περικοπές στις δαπάνες δημόσιας υγείας ο κ.Λοβέρδος, όταν ξεδιάντροπα κατεβάζει τον πήχη σε οργανισμούς που εποπτεύει;

Δεν περιμένω απάντηση. Την έναρθρη απελπισία μου καταγράφω - και περιμένω τα χειρότερα…

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτά που λέει ο πρωθυπουργός κ. Τσούκα στο απόσπασμα που έχετε παραθέσει τα τηρεί: στο οικοσύστημα/σύμπαν της χώρας μας άριστοι είναι οι Μίχας et al. καθώς είναι πιο fit για την επιβίωση. Στα υπόλοιπα οικοσυστήματα που έχουν αντικειμενικά μέτρα και καταγράφουν αποτελέσματα, παραγωγικότητα κλπ θα ήταν κάπως διαφορετικά τα πράγματα. [Μήπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός μας έχει αριστεύσει κάπου; Οι υπουργοί του; Οι λοιποί βουλευτές;]
Το ερώτημα βεβαίως είναι κατά πόσον το παρόν οικοσύστημα είναι fit για επιβίωση έναντι των υπολοίπων είναι αυταπάντητο. Συμπέρασμα δικό μου απολύτως συμβατό με του προηγουμένου post είναι πως δεν μπορεί να αλλάξει, είναι καταδικασμένο να βουλιάξει.

@kkoolook είπε...

#PimpMyGreece

Versatile Diversity είπε...

Βασικά έχει και αδερφό που είναι μεγαλέμπορος κρεάτων...που όλως τυχαίως δεν του έχουν βρει ποτε τίποτα και ακόμα πιο τυχαίως στους "ελεγχους" σαν Νομάρχης διέλυσε τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές του. Νταξει μωρέ. Αγαπάμε.

Aksiokratis είπε...

Μια φορά κι ένα καιρό υπήρχε ένα πολιτικό σύστημα που λεγόταν Αξιοκρατία (Meritocracy το λένε οι αγγλοσάξωνες ιστορικοί) και το οποίο διέφερε αρκετά από την δημοκρατία. Αν ήσουν άξιος, νομοτελιακά θα αναγνωριζόταν από τους πολλούς, οι οποίοι θα σου έδιναν αυξημένα δικαιώματα λόγου στα κοινά. Αν ήσουν ανάξιος, δεν θα είχες καν πολιτικά δικαιώματα (σε αντίθεση με την δημοκρατία, όπου, όπως είπε κι ένας φιλόσοφος, η ψήφος ένος άτιμου και αγράμματου πολίτη ισοδυναμεί με την ψήφο ενός Σωκράτη).
Στην πορεία ωστόσο, οι πολιτικοί, που στο μεταξύ είδαν ότι τους συμφέρει η δημοκρατία (επειδή με αυτή μπορούν να νομιμοποιούν στη συνείδηση του κόσμου την εξουσία τους) αποφάσισαν να βαφτίσουν την αξιοκρατία "χαρακτηριστικό" της δημοκρατίας και να την υποβαθμίσουν έτσι, διαγράφοντάς την ουσιαστικά από την μνήμη των ανθρώπων ως επιλογή ανάμεσα στα πιθανά πολιτικά συστήματα που μπορεί να έχει μια κοινωνία... Αν δεν το είχαν κάνει, δεν θα μπορούσαν να έχουν δίπλα τους όλους αυτούς τους ανάξιους που τους στηρίζουν. Ενδεχομένως να μην μπορούσαν να σταθούν και οι ίδιοι.
Αν λοιπόν αυτή είναι η καλύτερη δυνατή δημοκρατία που μπορούμε να έχουμε, τότε εγώ δεν θέλω να είμαι δημοκράτης! Ταξική κοινωνία λοιπόν; Ναι, όμως όχι βάσει πλούτου ή κληρονομικότητας, αλλά βάσει προσόντων και κοινωνικής προσφοράς.

Ανώνυμος είπε...

Θυμόσαστε τον κ. Μίχα με χειροπέδες μετά από καποια παρεξήγηση σε ευρωπαικό αεροδρόμιο;
Προσπάθησε εκ των υστέρων να μας πείσει ότι δήθεν έπεσε θύμα φασιστικής συμπεριφοράς. Προφανώς, μπέρδεψε την Ευρωπαική Ενωση με το χωριό του σε προεκλογική περίοδο.

Τσούκας Χαρίδημος είπε...

Είχα σχολιάσει τη γελοία συμπεριφορά του Μίχα στο αεροδρόμιο Βρυξελλών, σε ένα από τα πρώτα μου άρθρα στο μπλογκ αυτό, το Σεπτέμβριο 2007 - δες

http://htsoukas.blogspot.com/2007/09/blog-post_1749.html

Νίκος είπε...

κ. Τσούκα,

Ευχαριστώ για το link.
Τότε, είχα αισθανθεί ντροπή (το σύνηθες συναίσθημα από την συμπεριφορά αρκετών πολιτικών μας στο εξωτερικό) αλλά και μεγάλη ικανοποίηση γιατί έβαλαν τον κ. Μίχα, έστω και για λίγο, στη θέση του αξίξει!

Ανώνυμος είπε...

Μία ένσταση μόνο. Είναι προσβλητικό για τους βλάχους να αποκαλείτε βλαχοδημοκρατία το πολίτευμα μας. Κατά τ' άλλα, θαυμάζω το κουράγιο σας.