Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Χαρίδημος Τσούκας - Στα Άκρα...


Η συνέντευξη του Χαρίδημου Τσούκα στις 20 Ιανουαρίου 2012 στην εκπομπή της ΝΕΤ "Στα Άκρα" με τη Βίκυ Φλέσσα. Δείτε την μέσω της ΕΡΤ-WebTV

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κ.Τσούκα, την είδα χτες την εκπομπή. Βγάλατε πολύ πάθος! Αλλά όπως λέτε, "έναρθρο"! Μακάρι να σας είδε πολύς κόσμος.

Καλά, οι απαντήσεις για το τί μας κάνει υπερήφανους Έλληνες αποκάλυψαν πολλά... Και η παρατήρησή σας πολύ εύστοχη. Μα, είναι δυνατόν; Ολόκληροι Έλληνες και να μην μπορούμε να βρούμε κάτι το οποίο να μας συναρπάζειτώρα και να μας παθιάζει, πέρα από τον εαυτούλη μας, τις οικογένειές μας και του αρχαίους Έλληνες, για τους οποίους οι περισσότεροι γνωρίζουμε ελάχιστα; Αν και το δείγμα (sample) ήταν πολύ μικρό, νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε μια γενίκευση: δεν γνωρίζουμε τί σημαίνει να είσαι υπερήφανος Έλληνας, γιατί απλά σχεδόν τίποτα γύρω μας (από ΜΜΕ, χώρο εργασίας, σπίτι, γείτονες) δεν μας προσκαλεί να συμμετέχουμε σε κάτι το οποίο θα είναι πηγή έμπνευσης και γοήτρου... και το οποίο θα υπερβαίνει το στένο περιβάλλον μας.

Επίσης, σας θαύμασα στην απάντηση σας για το τί κάνουμε... Χωρίς πολλά πολλά, απλά διακομίσατε ένα μήνυμα ελπίδας και δώσατε ένα έναυσμα στον καθένα μας να κάνουμε κάτι το διαφορετικό... από σήμερα κιόλας!

Να 'στε καλά!

Μανώλης

Ανώνυμος είπε...

Κ. Τσούκα, να σας πω μόνο ότι ο παράγοντας που δυστυχώς μπορεί να μας βγάλει από τον φαύλο κύκλο προς τον ενάρετο, είναι η Βία.
Μην περιμένετε να αλλάξουν οι αντιλήψεις τόσο γρήγορα και τόσο εύκολα, αν η κοινωνία δεν "πληρώσει" με βια αυτά που και η ίδια καλλιέργησε..

Γ.Γιαννάτος

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κ. Χαρίδημε Τσούκα,

Σας γράφω μέσα από αυτό το ιστολόγιο για να σας παρακαλέσω να σχολιάσετε και ίσως να μας διαφωτίσετε (όπως συνήθως επιτυγχάνετε με τις παρεμβάσεις σας) για ένα θέμα, το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι τεράστιας εθνικής σημασίας (ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται).

Σύμφωνα με χτεσινοβράδυνο δημοσίευμα των FT: "Call for EU to control Greek Budget" (για να δείτε το δημιοσίευμα κάντε Google search τον τίτλο του άρθρου και κάντε κλικ στο πρώτο αποτέλεσμα), η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει η Ελλάδα να συμφωνήσει να παραχωρήσει την εθνική της κυριαρχία ως προς τη διαχείριση του κρατικού προϋπολογισμού. Στο συγκεκριμένο άρθρο υπάρχει και ένας σύνδεμος με ένα κείμενο - πρόταση της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία, σύμφωνα με το "Μεγάλο" κανάλι, δεν έχει διαψεύσει την είδηση. Κατεβάστε το κείμενο (μόλις μία σελίδα) για να διαβάσετε και μόνος σας το περιεχόμενο της πρότασης.

Σας καταθέτω την άποψη μου και κάποιες παρατηρήσεις που έκανα.

1) Πρόκειται για ένα κείμενο που καταδεικνύει τις ΑΡΧΕΣ βάσει των οποίων οι "εταίροι" μας προτίθενται να δείξουν αλληλεγγύη στο ελληνικό πρόβλημα. Η πρωταρχικότερη των αρχών αναφέρεται με πολύ ξακάθαρο τρόπο: "Απόλυτη προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση χρέους". Το "απόλυτη" είναι ένα επίθετο το οποίο διευκρινίζεται: ταμειακές εισροές πρόκειται να χρησιμοποιούνται πάνω από όλα για την εξυπηρέτηση του χρέους, μόνο ό,τι περισσεύει μπορεί να χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση βασικών κρατικών λειτουργιών, π.χ. μισθοί, νοσοκομειακές δαπάνες, εκπαίδευση κλπ. Δηλαδή, οι δανειστές προηγούνται των πολιτών και χωρίς πολλή συζήτηση.

2) Επειδή δεν σας εμπιστευόμαστε, λέει η πρόταση, διότι ήσασταν ατίθασοι τα δύο αυτά χρόνια (το πρώτο μνημόνιο απέτυχε ΜΟΝΑΧΑ επειδή δεν κάνατε αυτά τα σωστά που σας είπαμε), θα πρέπει να στείλουμε έναν επίτροπο, ο οποίος, ουσιαστικά, θα είναι ο επιβλέπων - προασπιστής της βασικής πρώτης αρχής. Εάν οι Έλληνες δε συμμορφώνονται με την βασική αρχή "αλληλεγγύης" της ΕΕ, δηλ. λεφτά δίνονται μονάχα εάν υποσχεθείτε ότι θα μπορούμε να σας πιούμε το "αίμα" (συντάξεις, εκπαίδευση, κλπ) σε περίπτωση που δεν πληρώνετε, τότε ο επίτροπος νομιμοποιείται (δεν λέει η πρόταση από ποιον) να "πάρει το μαστίγιο" (δικαίωμα αρνησικυρίας).

Ανεξαρτήτως του πόσο αληθεύει η είδηση των FT, νομίζω ότι τίθεται ένα τεράστιο ηθικό/εθνικό ζήτημα: συνειδητοποιούμε οι Έλληνες το μέγεθος των μελλοντικών δεσμεύσεων που συνεπάγεται το νέο σχέδιο "διάσωσης"; Δεχόμαστε την βασική αρχή των δανειστών μας; Ή επιλέγουμε έναν άλλο πιο δύσκολο ίσως δρόμο, ο οποίος όμως διασώζει κάποια αξιοπρέπεια; Και το βασικότερο, εμπιστευόμαστε τη μη νομιποιημένη από τον Ελληνικό λαό κυβέρνηση να διεκπεραιώσει διαπραγματεύσεις, στο τραπέζι των οποίων παρουσιάζονται τέτοια κείμενα; Δεν είμαι αισιόδοξος, απλά φοβάμαι μήπως είναι αργά πλέον σε μερικούς μήνες… Πρέπει να προβληματιστούμε ΤΩΡΑ νιώθω…

Φιλικά

Μανώλης Γκερεδάκης

Χαρίδημος Τσούκας είπε...

Μανόλη

έγραψα μια απάντηση, την οποία έχασα όταν πήγα να αναρτήσω. Εν ολίγοις: συμφωνώ με τα όσα λες. Η Γερμανία συμπεριφέρεται όπως οι περισσότεροι δανειστές ανά τους αιώνες. Μπορεί και το κάνει στο μέτρο που η Ελλάδα είναι κολλημένη στον τοίχο, θεωρείται δεθνώς παντελώς αναξιόπιστη, και διοικείται απο ανθρώπους είτε κατώτερους των περιστάσεων, είτε πολιτικούς που συλλαμβάνουν το πρόβλημα με όρους τραπεζίτη. Εκτίμησή μου είναι ότι δεν πρόκειται, τελικά, να διοριστεί Επίτροπος, αλλά με άλλους, έμμεσους τρόπους θα επιχειρηθεί η διασφάλιση των όρων των δανειστών. Η δημοσιονομική κυριαρχία μας έχει εκχωρηθεί προ πολλού.

Νομίζω ότι τώρα είναι πλέον αργά, και η χώρα θα οδεύσει στη χρεοκοπία, παρά τα όσα λένε. Οπως μια δασική φωτιά έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να σβηστεί αν αντιμετωπισθεί αρχικά, η διαχείριση της κρίσης θα ήταν λιγότερο επώδυνη για μας αν ο μοιραίος πρωθυπουργός (ΓΑΠ) είχε κάνει άλλες επιλογές και είχε επιδείξει την απαραίτητη τέτοιες στιγμές αποφασιστικότητα και διάθεση κρημνοβασίας (brinkmanship) με την οποία θα εκμεταλλευόταν το ατού της Ελλάδας - την επικίνδυνη για το ευρώ χρεοκοπία της. Πληρώνουμε το κόστος ενός φαύλου πολιτικού συστήματος, το οποίο δεν ήταν (και δεν είναι) ικανό να διαχειριστεί την κρίση για το καλό των πολιτών του. Σε κάθε περίπτωση, αν διαπραγματευθούν σωστά, μπορούν να περισώσουν κάτι. Δεν θα το κάνουν. Η πολιτική ελιτ είναι τρομακτικά ανεπαρκής (όποιος τους έχει δει αποό κοντά ξέρει για τί μιλώ) και πανικόβλητη, αφού ένα μεγάλο ομόλογο (περίπου 15 δισ) λήγει περί τα μέσα Μαρτίου. Χρειαζόμαστε έναν Ελευθέριο Βενιζέλο να πάρει τεράστια ρίσκα (με εξίσου μεγάλα οφέλη ή ζημίες). Αντ' αυτού πανηγυρίζουμε γιατί ένας σοβαρός τραπεζίτης ανέλαβε την πρωθυπουργία!

Ανώνυμος είπε...

Έχετε δίκιο. Ο ΓΑΠ, ο οποίος πραγματικά δεν ξέρω πώς κοιμάται τα βράδυα, ήταν ότι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ακόμα και τώρα καρφί δεν του καίγεται. Πήγε στην Κόστα Ρίκα σε μια από τις πιο σημαντικές (υποτίθεται) ψηφοφορίες της Βουλής!! Βέβαια, εάν δεν ήταν ο ΓΑΠ, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα είχαμε κάποιον καλύτερο. Διότι οι πολιτικοί αναδύονται βάσει ένος πολιτικού πολιτισμού, ο οποίος στην Ελλάδα είναι σάπιος...

Ο κατά τα άλλα συμπαθέστατος τεχνοκράτης πρωθυπουργός μας έχει αναλάβει ένα πολύ συγκεκριμένο ρόλο: να δημιουργήσει τέτοιες προϋποθέσεις ώστε οι δανειστές να μπορούν να ελπίζουν ότι τα χρήματά τους ίσως να επιστρεφούν στις τσέπες τους. Άλλωστε, ως βασικό μέλος της Trilateral Commission δε θα μπορούσε να επιδείξει περισσότερο 'εθνικιστικό' πνεύμα...

Όσον αφορά στους δανειστές μας, τουλάχιστον υπάρχουν ορισμένοι Γερμανοί οι οποίοι δεν συμφοωνούν με το πνεύμα "αλληλεγγύης" που επιδεικνύει η κυβέρνησή τους... Δείτε: http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,799237,00.html (A Philosopher's Mission to Save the EU)

Mανώλης

Ανώνυμος είπε...

Μετά τόσα χρόνια φαυλότητας, ίσως τελικά να χρειάζεται η χώρα να περάσει από το καθαρτήριο πυρ της χρεωκοπίας...

Ανώνυμος είπε...

Ο Χ. Τσούκας πολύ πατριώτης μας προέκυψες αδελφέ. Γιατί δεν πας στη χώρα σου και είσαι στη Κύπρο. Πήγαινε να σώσεις την Ελλάδα πατριώτη και αδειαζε μας την γωνιά. Ατε στο πυρ το εξ.....

Ανώνυμος είπε...

Τσούκα γιατί είσαι στη Κύπρο και όχι στη ελλάδα. Μηπως τελικά είσαι περιορισμένης ευθύνης Κοπρίτης. Ενας κλασσικός τυπάς του κερατά είσαι και τίποτα άλλο.

Π. Παπαπορφυρίου είπε...

Κε Τσούκα, κι εγώ σας παρακολούθησα στην εκπομπή "Στα Άκρα" με τη Βίκυ Φλέσσα. Μάλιστα την έχω δει αρκετές φορές από τότε και στο youtube. Είστε από τους λίγους ανθρώπους που μιλούν με ειλικρίνεια, ευγένεια, αντικειμενικότητα. Δεν γίνεστε εμπαθής ή κουραστικός.
Μου άρεσε πολύ το δίλημμα του φυλακισμένου, η εκπληκτική ανάλυση του "Μαζί τα φάγαμε", ο διαχωρισμός της ηθικής ευθύνης (που την έχουμε όλοι μας) και της πολιτικής ευθύνης (που την έχουν όλοι οι πολιτικοί). Επιπρόσθετα, μου άρεσε η χρήση του πληθυντικού αριθμού (π.χ. εμείς τους ψηφίζουμε, φταίμε κι εμείς, έχουμε ευθύνη για την κατάσταση της πολυκατοικίας μας, της γειτονιάς μας κ.λπ.). Θεωρώ ότι βάλατε σε σκέψεις τον κάθε σοβαρό και πολιτισμένο άνθρωπο που σας παρακολούθησε. Κατορθώσατε να μας παρουσιάσετε μία επιστημονική, προσεγμένη αλλά και εύκολα αντιληπτή, από το μέσο άνθρωπο ανάλυση της κατάστασης της Ελλάδας. Και φυσικά πέρα από την περιγραφή και ανάλυση της κατάστασης μας δώσατε και στο τέλος την ελπίδα για να βγούμε απ' αυτό το αδιέξοδο, για να βγούμε απ' αυτό το φαύλο κύκλο...
Σας ευχαριστούμε κι ελπίζουμε να σας ξαναδούμε σύντομα "Στα Άκρα".

ΥΓ. Όσο για τους εσάς τους εξυπνάκηδες με τα απρεπή σας σχόλια για τον κο Τσούκα έχω να σας πω ότι είστε αμόρφωτοι και απολίτιστοι ή απλά με τη ψήφο σας στηρίζατε τα πελατειακά κόμματα τόσα χρόνια και αποποιείστε των ευθυνών σας...βολεμένοι!!!