Κυριακή 16 Μαρτίου 2008

Καημένο ΠΑΣΟΚ…


Σε ποιο βαθμό η ελεύθερη δημοσκοπική πτώση του ΠΑΣΟΚ οφείλεται στην ανεπαρκή ηγεσία του Γιώργου Παπανδρέου και σε ποιο βαθμό αντανακλά βαθύτερα προβλήματα του κόμματος; Το ερώτημα αυτό τέθηκε συχνά στο δημόσιο λόγο πρόσφατα. Πρόκειται για εσφαλμένο ερώτημα. Η ίδια η διατύπωσή του είναι μηχανιστική: υπονοεί ότι η ευθύνη επιμερίζεται ποσοστιαία ανάμεσα στον ηγέτη και στο κόμμα, σαν να πρόκειται για δοσολογία συστατικών μαγειρικής συνταγής.

Στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ προβλήθηκαν και οι δύο εκδοχές: ο κ.Βενιζέλος μας είπε ότι αν ήταν αυτός επικεφαλής, το κόμμα του θα πήγαινε πολύ καλύτερα, θα κέρδιζε ακόμα και τις τελευταίες εκλογές. Ο κ.Παπανδρέου μας είπε περίπου το αντίθετο: η κρίση του κόμματος είναι βαθιά, δομική, και πολλά πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Και οι δύο εκδοχές είναι εν μέρει αληθείς. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι η κάθε μία προβλήθηκε με αξιώσεις καθολικής αλήθειας.

Η αλήθεια για το ΠΑΣΟΚ είναι βαθιά οδυνηρή, υπερβαίνει τα δύο αντιμαχόμενα εσωκομματικά στρατόπεδα, και γι αυτό εδώ και τέσσερα χρόνια απωθείται στο συλλογικό του υποσυνείδητο: η κουλτούρα του ΠΑΣΟΚ είναι το πρόβλημα, όλα τα άλλα είναι παράγωγά του. Η κουλτούρα αυτή είναι ένα κράμα δημαγωγικού λαϊκισμού, μικροκομματικού καιροσκοπισμού, και κατεστημένου συντηρητισμού.

Ο κ.Παπανδρέου δεν είναι απλώς ένας ηγέτης εγνωσμένα μειωμένων ικανοτήτων, αλλά η ενσάρκωση του κομματικού συντηρητισμού: ως πρόεδρος συντηρεί τη συμβολική εξάρτηση του κόμματός του από τον ηγέτη-ιδρυτή και το συναφές λαϊκιστικό λογοπλαίσιο (discourse). Το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε κυρίως τον γιο του ιδρυτή, όχι τον φορέα μιας άλλης αντίληψης για την κεντροαριστερή πολιτική. Με τη σειρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν συνειδητοποίησε ότι το όποιο ανανεωτικό εγχείρημά του, για να έχει ελπίδες επιτυχίας, έπρεπε να τάμει την κομματική παράδοση, όχι να τη συνεχίσει· να διαπράξει συμβολική πατροκτονία, όχι προγονολατρεία.

Η έλλειψη ενός πειστικού οράματος που να απηχεί υπαρκτές κοινωνικές ανάγκες δίχως να προσφεύγει σε ιδεοληπτικά αναισθητικά («νεοφιλελευθερισμός», «παγκοσμιοποίηση», κλπ), σε συνδυασμό με αδύνατη στρατηγική σκέψη και μειωμένη διάθεση ανάληψης κινδύνων, ωθούν το λόγο του κ.Παπανδρέου να αναπαράγει τα κομματικά θέσφατα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παίζει στο πολιτικό «παιχνίδι» που κληρονόμησε, δεν πάσχισε με επιμονή και στρατηγική να δημιουργήσει ένα νέο. Προτίμησε τη σιγουριά του υπάρχοντος, όχι την αβεβαιότητα του καινούριου. Το αυτοαναφερόμενο κόμμα του, ξεκομμένο από τα προβλήματα που συνθέτουν την καθημερινότητα του πολίτη, υπό τη διεύθυνση μιας φθαρμένης νομενκλατούρας η οποία απέκτησε υπόσταση και πλούτο από τη μακρόχρονη διακυβέρνηση, δεν θα μπορούσε ποτέ να ξεφύγει από την κύρια συνήθεια κάθε κατεστημένου – την τάση για αυτοαναπαραγωγή.

Τόσο ο κ.Παπανδρέου όσο και οι πρωτοκλασάτοι της κομματικής γραφειοκρατίας μιλούν για την ανάγκη να βρει το ΠΑΣΟΚ την «αξιοπιστία» του. Θα ήταν μια εύστοχη διάγνωση, αν δεν ήταν ένα προπαγανδιστικό εύρημα. Η αξιοπιστία είναι σαν την εντιμότητα: αν την έχεις, τη δείχνεις· δεν μιλάς γι αυτή.

Ρωτάει ένας αναγνώστης των «Νέων» (25/2/2008) τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: «Γιατί κάνατε πίσω στο θέμα της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος;». Προσέξτε την απάντηση: «Δεν έκανα ποτέ πίσω. Ούτε εγώ, ούτε το Κίνημά μας […] Από τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος αποχωρήσαμε όταν η κυβέρνηση προσπάθησε να επιβάλει πραξικοπηματικά μια δασοκτόνα αλλαγή του άρθρου 24. Και αποχωρήσαμε οριστικά και αμετάκλητα. Η διαδικασία αυτή είναι πια νεκρή».

Προσέξτε πόσο προβληματική είναι η δήλωση αυτή. Πρώτον, προσβάλλει τη νοημοσύνη μας και επιβεβαιώνει την κοινή πεποίθηση ότι οι πολιτικοί είναι ανειλικρινείς. Και τα μικρά παιδιά ξέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε πίσω στο άρθρο 16.

Δεύτερον, ας δεχθούμε, χάριν συζητήσεως, το λόγο για τον οποίο το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε από τη Βουλή. Δείχνει σεβασμό των θεσμών αυτή η συμπεριφορά; Δεν αναπαράγει ένα από τα παλαιότερα μοτίβα της ελληνικής πολιτικής - την καιροσκοπική πόλωση, την αυτο-επιβεβαιωτική νοοτροπία, τον μικροκομματικό κουτσαβακισμό; Αν η αξιωματική αντιπολίτευση αποχωρεί από την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, γιατί να προσέλθει ο συνδικαλιστής σε διάλογο, γιατί να μη διαλύσει ο φοιτητής τη συνεδρίαση της Συγκλήτου;

Τρίτον, όταν προτάσσεται καιροσκοπικά το μικροκομματικό συμφέρον δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά τα συλλογικά προβλήματα – η κοινωνία, τελικά, ζημιώνεται. Ακόμη χειρότερα, διαιωνίζεται το κύριο μετα-πρόβλημα της χώρας: ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα! «Πρέπει να αλλάξει το άρθρο 16», λέει ο κ.Παπανδρέου, αλλά αποχωρεί «οριστικά και αμετάκλητα» από τη διαδικασία που θα αποφάσιζε την αλλαγή του! Πότε θα ασχοληθεί ξανά η Ελληνική Βουλή με το άρθρο 16; Το 2017! Εν τω μεταξύ, τα κρατικά πανεπιστήμια ασφυκτιούν σε ένα αναχρονιστικό νομοθετικό πλαίσιο (βλέπε επ’ αυτού τη διεισδυτική ανάλυση του καθηγητή Ν. Αλιβιζάτου στο βιβλίο του Πέρα από το 16, Μεταίχμιο), ενώ τα ιδιωτικά πρακτορεία αλλοδαπών πανεπιστημίων πληθαίνουν ανεξέλεγκτα (ιδιαίτερα μετά την, εκ Βρυξελλών προερχόμενη, επικείμενη αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους). Μίλησε κανείς για «αξιοπιστία»;

Στην εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ο κ.Παπανδρέου είπε μεταξύ άλλων: «Δεν δεχόμαστε ο πολίτης να είναι αιχμάλωτος της πεποίθησης ότι τίποτε δεν αλλάζει. […]. Ξέρω και ξέρουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος, ότι αξίζουμε καλύτερα». Το ξέρουμε κι εμείς, ευχαριστούμε για την υπενθύμιση. Θα αποτελούσε έκπληξη πρώτου βαθμού, ωστόσο, αν οι κκ.Πολυζωγόπουλος και Παπουτσής, οι κυρίες Γεννηματά, Ξενογιαννακοπούλου και Αποστολάκη, ο κ.Αθανασάκης και ο κ. Τζουμάκας, και άλλα ουκ ολίγα επίλεκτα μέλη της «καλλιέργειας» του πράσινου κομματικού σωλήνα, διέθεταν την ευαισθησία να υποδείξουν στον κ.Παπανδρέου ότι θα ήταν προτιμότερο να περπατούσε αυτό το δρόμο, αντί απλώς να τον περιγράφει. Με τις θαρραλέες πράξεις τους κρίνονται οι ηγέτες, όχι με τα ανέξοδα (και από άλλους γραμμένα) λογύδριά τους.

Συντετμημένη εκδοχή του άρθρου αυτού δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή, 16 Μαρτίου 2008.

27 σχόλια:

Averell είπε...

Κι όμως! Όταν ο κ. Παπανδρέου είχε εκλεγεί, θεωρείτο φορέας μοντέρνων, προοδευτικών αντιλήψεων (νομιμοποίηση μαλακών ναρκωτικών, δηλώσεις για λειτουργία μη-κρατικών πανεπιστημίων, βλ. και το τόλμημά του για συμμετοχή Μάνου - Ανδριανόπουλου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ)! Φαίνεται ότι εξελέγη για τους λάθος λόγους και κατέληξε να επαληθεύει, εκών άκων, τις προσδοκίες όσων των εξέλεξαν.

Καππαδόκης είπε...

Φώφη πρώτη (!), Πολυζωγόπουλος, Παναγιωτακόπουλος,Τζουμάκας στις πρώτες θέσεις εκλογής για το Εθνικό Συμβουλιο του ΝΕΟΥ ΠΑΣΟΚ!!
Με αυτή τη dream team ποιός αναρωτιέται ακόμα για το μέλλον του Πασοκ;
Για πόσο ακόμη θα υπάρχει Πασοκ;
Πιστεύω για παρα πολύ λίγο ακόμη. Θα θαφτεί κάτω απο τα ερείπια μαζί με τον αρχηγό του που συνεχίζει ακόμα το βάλς ενώ τα νερά στον Τιτανικό πέρασαν τη μέση.

vagnes είπε...

7000 συνεδροι αποφασισαν πως μαλλον εμεις και οι δημοσκοπησεις κανουμε λαθος, πως δεν βλεπουμε ουτε μετραμε καθαρα και σωστα.
Αμυδρη ελπιδα στο νεο πολιτικο συμβουλιο και εφ' οσον αφεθει να συνεδριαζει τακτικα και να κατευθυνει με τις αποφασεις του την τακτικη του κομματος στα πολλα ανοικτα μετωπα.

vasilis tsiknakos (philosofos) είπε...

Θα συμφωνήσω και εγώ με τον greconik. Με Πολυζωγόπουλο, Τζουμάκα, Αθανασάκη και Παπουτσή ο άλλος δρόμος στον οποίο αναφέρθηκε ο κύριος Παπανδρέου είναι ανέφικτος. Είναι πραγματικά κρίμα
εκεί που κατέληξε. Φάνηκε σε όλη αυτή την τετράχρονη πορεία του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι δεν ήταν σε θέση να υπερασπισθεί καμία από τις ιδέες του, να κάνει συνεχείς εκπτώσεις στα πιστεύω του και τελικά να καταλήγει να φτιάξει ένα κόμμα με εμφανές έλλειμμα δημοκρατικότητας, στα χνάρια του πατέρα του, χωρίς όμως παράλληλα να διαθέτει το δημαγωγικό ταλέντο του Ανδρέα.

Ανώνυμος είπε...

καημένη Ελλάδα πείτε καλύτερα

Ανώνυμος είπε...

1oν
"Φώφη πρώτη (!), Πολυζωγόπουλος, Παναγιωτακόπουλος,Τζουμάκας στις πρώτες θέσεις εκλογής για το Εθνικό Συμβουλιο του ΝΕΟΥ ΠΑΣΟΚ!!"
Ο ΓΑΠ αυτοαναιρέθηκε με αυτά τα αποτελέσματα, σε σχέση με την απόφασή του για το Πολιτικό Συμβούλιο. Δηλαδή αυτοί οι μη διατελέσαντες υπουργουφυπουργοί και πρωτεύσαντες θα παράγουν πολιτική στο ΠΑΣΟΚ από δω και πέρα; Η μόνη του πιθανότητα να αντιρροπήσει είναι να κάνει τον Λοβέρδο γραμματέα (στο πνεύμα αντιτσίπρα και δεν μ΄ αρέσει αυτή η λογική, αλλά αν θα το κάνει θα είναι γι άυτό και είναι κρίμα), αλλά προσωπικά δεν τον έχω για τόσο ευφυή, τον μέσο όρο ευφυϊας των Ελλήνων πολιτικών διαθέτει.
2ον. επί του θέματος.
Όταν ο ΓΑΠ ήταν Giorgos και όχι Γιωργάκης, όταν δηλαδή ήταν το πουλέν των εκδοτών είχε την ευκαιρεία να υπερασπισθεί την αξιοπιστία του μη αποδεχόμενος να είναι μοναδικός υποψήφιος. Όμως στο μεθύσι της εξουσίας ποιός είναι νηφάλιος; Μετά για λόγους που ξέρει αυτός και οι εκδότες και εγώ δεν έχω καταλάβει, διότι πολιτικά ο ίδιος συνέχιζε να είναι, έπαψε να είναι το πουλέν. Και έγινε ο Βενιζέλος (εντάξει μετά τον Νοέμβρη ετοιμάστηκε ο Τσίπρας). Συνεπώς Χαρίδημε Τσούκα ο ΓΑΠ διεμβολιζόμενος και σφυροκοπημένος από το τότε πουλέν είχε να επιλέξει μεταξύ του να διαλυθεί το μαγαζί ή να υπερασπισθεί την αξιοπιστία του. Ποιός Έλληνας πολιτικός από τότε που έχει δημιουργηθεί αυτό το κράτος θα έπραττε το δεύτερο; Εδώ δεν έχουν τσίπα να δηλώσουν "κάναμε λάθος" για το Μακεδονικό θα έχουν την ικανότητα να ιεραρχούν προτεραιότητες; Εν κατακλείδι, επειδή σε συζήτηση με τον συνομιλητή Δήμο Αθηναίο -σε προηγούμενο ποστ εδώ- παρέπεμψα σε ένα άρθρο, σε κάποιο άλλο μπλογκ, εκτιμώ πως τον πάτο που πιάσαμε στην Ευρώπη με τον Καραμανλή, ο ΓΑΠ θα τον υπερκεράσει.
Βασιλική Σιάπκα

altpolitik είπε...

Αν το Πασόκ ήθελε όντως
να κάνει νέο ξεκίνημα θα είχε
καλέσει ανθρώπους σαν τον
Τσούκα και όχι να ανακυκλώνει
τους ίδιους και τους ίδιους
παρουσιάζοντάς τους για νέους...

tractatus είπε...

Τα πράγματα τα είδα απο κοντά και είναι πολύ περισσότερο αποθαρρυντικά.
Την Κυριακή της ψηφοφορίας αξιοπρεπείς άνθρωποι, θέλω να πιστεύω, κάθε ηλικίας και τάξης ανέμεναν ψηψοφόρους με τις καρτούλες και τα φυλλάδια για να τους ψηφίσουν....Το σκουπιδιαριό, η τελμάτωση, η απαξίωση και τα επιχειρήματα τύπου: "Ψηφίστε με είμαι η μικρότερη"!!!! δείχνουν το μέγεθος της πολιτικής σήψης.Μας μπέρδεψε και ο ΣΥΡΙΖΑ, βλέπετε... Ομως, κ. Τσούκα, δυστυχώς, αυτό δεν αφορά μόνο στο ΠΑΣΟΚ αλλά ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα, μια συνολική νοοτροπία σε συλλογικό επίπεδο της ίδιας της κοινωνίας. Απο τον ταξιτζή μέχρι τον δικαστή. Κυρίως όταν όλοι αυτοί γίνονται απο ψηφοφόροι μέχρι υποψήφιοι. Οταν ψηφίζουν εμφανώς με γραμμές, χαρτάκια, λίστες, κάρτες κ.ο.κ. Και εκεί πολλές φορές έρχομαι να αναρωτηθώ ποιά είναι η κρίσιμη μάζα που μπορεί να ανατρέψει αυτο το σκηνικό....υπάρχει; Φρόντισαν κάποιοι να την προετοιμάσουν για το μέλλον; Δυστυχώς, κρίσιμη μάζα ακόμα δεν έγινε και μέχρι τότε πιο πολύ απο το οτι "Ολοι είναι ίδιοι" θα πληγώνει οτι "ολοι είμαστε ίδιοι".....ο καθένας με τον τρόπο του φυσικά....

Meropi είπε...

Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για πρώτη φορά για αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, τον παραδέχτηκα και σκέφτηκα ότι μπράβο κάνει ένα βήμα κατά του λαϊκισμού. Μετά όταν αποχώρησε από τη Βουλή, για να μη συναινέσει στην αναθεώρηση του πιο πάνω άρθρου (αυτή ήταν η αιτία, το άρθρο 24 ήταν πρόφαση) απογοητεύτηκα. Την απογοήτευση μου ενέτειναν και άλλα γεγονότα (π.χ. η τοποθέτηση της Φώφης επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, αν και ήταν περισσότερο από σαφής η σχετική διάταξη του Συντάγματος ως προς το κώλυμα της και στο κάτω κάτω εκτός από το επίθετο της έχει κάτι άλλο να επιδείξει η εν λόγω κυρία;). Όταν τώρα εκ των υστέρων ο ΓΑΠ επανέρχεται στο άρθρο 16 και εκφράζεται και πάλι υπέρ της αναθεώρησης του έμεινα εμβρόντητη.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή και ειλικρινέστατη πολιτική ανάλυση Χαρίδημε.
Αυτό είναι που λείπει στο ΠΑΣΟΚ.
Ειλικρίνεια και πραγματική αυτοκριτική.

averell:
Τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια είναι πραγματικά ότι χρειάζεται αυτή την στιγμή η ανώτατη παιδεία για την πρόοδο της.

Η νομιμοποίηση όμως των μαλακών ναρκωτικών δεν είναι προοδευτική αντίληψη μια και δεν φέρνει την πρόοδο σε κανέναν.
Η συχνή κατανάλωση ναρκωτικών φέρνει παθητικότητα, αδιαφορία και τελικά αποβλάκωση στους χρήστες.
Αυτά που καπνίζονται είναι πιο επικίνδυνα για καρκίνο από το τσιγάρο.
Επίσης προκαλούν ζημιές στο αναπαραγωγικό σύστημα.

Όλα τα ανωτέρω είναι ιατρικώς αποδεδειγμένα.


tractatus:

Καφέ μοίραζε κανείς για να τον ψηφίσουν;

Καφενείο χωρίς καφέ, Ελληνικό πολιτικό κόμμα που διεκδικεί την εξουσία ... χωρίς μέσον.

Homo Sapiens είπε...

To ΠΑ.ΣΟ.Κ εμφανίζει εκ νέου σημάδια που απαντώνται στην παραδοσιακή Αριστερά: δεν σκέφτεται, μονάχα αναπολεί. Η αδυναμία αποδέσμευσης από την κουλτούρα του λαϊκισμού, του αναχρονιστικού κομματικού πατριωτισμού, της υπο- πολιτικής, της άκριτης ποδοσφαιροποίησης της πολιτικής (βλ. νεολαία με ταμπούρλα και συνθήματα)και του κομματικού σωλήνα είναι βαθιά ριζωμένη στη συνείδηση της βάσης. Η εκλογική επιτυχία (για το Εθνικό Συμβούλιο) ανθρώπων που συμβολίζουν το ΠΑ.ΣΟ.Κ της ήττας είναι ενδεικτική. Πόσο δύσκολο είναι άραγε για ένα ηγέτη να πάει κόντρα σε όλο το κομματικό κατεστημένο, όταν μάλιστα τον στηρίζει καθολικά. Η μόνη λύση για τον Γ. Παπανδρέου είναι μία επιχείρηση 'αυτοκτονίας'. Διάλυση του σκληρού πυρήνα των υποστηρικτών του και προσέλκυση των πιο δημιουργικών δυνάμεων από κάθε τοπική κοινωνία.

still-elate είπε...

...πάντως η ψήφος του Γιώργου στο συνέδριο είναι μία.
...ή δεν ψηφίζει καν??

οι υπόλοιπες 6500 είναι των συνέδρων, που ψηφίζουν μυστικά πίσω απο ενα opaque παραβαν.
...αυτών δηλαδή που απαιτουν να αλλαχτούν ΟΛΑ, ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.

Να αλλαχτούν, αφου όμως ρίξουν εκείνοι ευσυνείδητα στην κάλπη τη λίστα που τους έδωσε ο "ελεγκτής τους".
Να αλλαχτούν, αλλά οχι με την ψήφο τους, προφανώς...
Εκει ακολουθείται η πεπατημένη.
Να τα αλλάξει ο Παπανδρέου, μετά, με τις επιλογές του στο Πολιτικό συμβούλιο...
...περιφρονώντας αυτά που εκείνοι, ΜΥΣΤΙΚΑ και ΕΛΕΥΘΕΡΑ συμβάλλοντας στην εκλογή του εθνικού συμβουλίου, του προσταξαν.

Ωστε μετά να βγούν στα παράθυρα οι "παλαιοκομματικοί" και να ωρύονται για περιφρόνηση της λαϊκής βούλησης, και αντιδημοκρατικότητα και αυταρχισμο και οικογενειοκρατια και "λιγότητα" απο μέρους του Προέδρου...

Χαρίδημος Τσούκας είπε...

Η εικόνα που περιγραφει η Ελένη (tractatus) και η elate είναι εικόνα παρακμής. (Το επιβεβαιώνουν και φίλοι μου που ήταν στο συνέδριο). Η παρακμή παράγεται από ένα πλέγμα αλληλεπιδρώντων παραγόντων, δεν παράγεται από έναν συγκεκριμένο παράγοντα μόνο. Ο ΓΑΠ εξελέγη με, κυρίως, νεποτιστικά κριτήρια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο averell το θέτει σωστά, νομίζω, γιατί εντοπιζει την κυκλικότητα του προβλήματος:"[ο ΓΑΠ] εξελέγη για τους λάθος λόγους και κατέληξε να επαληθεύει, εκών άκων, τις προσδοκίες όσων των εξέλεξαν". Τον εξέλεξαν κυρίως γιατί είναι ο γιος του ιδρυτή κι αυτός επαληθεύει τις παλαιοκομματικές προσδοκίες τους.

Ο ΓΑΠ δεν παραιτείται μετά από την πιο ταπεινωτική ήττα που γνώρισε το ΠΑΣΟΚ, υιοθετεί την κλασικά λαϊκιστική-και-καιροσκοπική στάση στον αντιπολιτευτικό λόγο του, και αναπαράγει το παλαιό γνωστό ΠΑΣΟΚ. Ο ηγέτης δεν καινοτομεί εμπράκτως και οι ψηφοφόροι του συνεδρίου κάνουν το ίδιο: αναπαράγουν τις ίδιες άθλιες πρακτικές που γνωρίζουμε σε κάθε συνέδριο: καθοδηγούμενη ψηφοφορία, κλίκες, λίστες. Φαύλος κύκλος.

Οταν η παρακμή επέλθει, δύσκολα ξεφεύγει κανείς, γιατί η παρακμή συντηρείται από φαύλους κύκλους - είναι σα να είσαι σε κινούμενη άμμο. Η παρακμή είναι σαν την αρρώστια: θα χρειαστεί να κάνει τον κυκλο της. Θυμίζω ότι το Βρετανικό Εργατικό Κόμμα έκανε 19 χρόνια να ξανακυβερνήσει.

Οσοι νοιώθουμε σοσιαλδημοκράτες δεν μπορεί παρά να μας στεναχωρεί αυτή η άθλια κατάσταση. Αλλά για να την αντιμετωπίσουμε, πρέπει πρώτα να έχουμε το θάρρος να τη δούμε κατάματα - να δούμε κατάματα το μέγεθος της παρακμής της πράσινης νομενκλατούρας. Μόνο και μόνο ότι η Φώφη εξελέγη πρώτη (ξέρετε η κυρία που αποσπάσθηκε από τον κ.Σιούφα από την Εθνική Τράπεζα στη Βουλή (για να κάνει τι;)), τα λέει όλα! Οι άνθρωποι έχουν ξεμάθει να δουλεύουν, ζουν για να οφίκια. Είδατε ποιοί πρώτευσαν στις εκλογές του Εθνικού Συμβουλίου...

still-elate είπε...

Θα ήθελα να σας ρωτήσω επ' ευκαιρίαν την προσωπικη σας γνώμη επι του πρακτέου αλλά και ταυτόχρονα εφικτού.

Η λύση θα ήταν να μην υπάρχουν λίστες, ή να οργανώνονται καλύτερα οι "γραμμές" κι απ τις δύο πλευρές?

Προφανώς πήγαμε με την ψευδαίσθηση ότι είναι μέσα μιας άλλης εποχής, όμως είδαμε εκ του αποτελέσματος ότι ο οργανωμένος νικα.
Οι λίστες, όπως ο ίδιος επισημαίνετε, εγιναν μεν, προσωποκεντρικά και όχι "ανανεωτικοκεντρικά" δε.

Τι κάνει λοιπόν ένας ηγέτης και οι συν και περί αυτόν?

Παίζουν με τους διαμορφωμένους παλαιοκομματικούς κανόνες προτάσσοντας το
"ο σκοπός αγιάζει τα μέσα" ή παραδίνονται σε εναν ονειρικό κόσμο όπου δεν υπάρχουν λίστες και γραμμές, με την ελπίδα να ...χάσει κάποιος τον πολιτικο του πολιτισμό για να τον βρούν τα μεγαλοστελέχη και οι εσωκομματικοί αντίπαλοι και να ακολουθήσουν το δρόμο της "αρετής"??

Δεν ξέρω πολλά από πολιτική Ιστορία, πάντως εμένα η περίπτωση Γιώργου μου θυμίζει Ράλλη... Δυστυχώς.
Μόνος σε ένα σεσηπότα χώρο, με ένα όνομα βαρίδι.

Και δεν έχασε και τον πολιτικό του πολιτισμό για να τον βρούν οι δικοί μας οι ..."στελέχοι"...

Ανώνυμος είπε...

Χαρίδημε Τσούκα η ιδανική κατάσταση είναι όπως την περιγράφετε. Όμως το ΠΑΣΟΚ έχει οσμισθεί τον εύκολο δρόμο και έχει αγκιστρωθεί απ΄ αυτόν και επιβεβαιώνεται. Η Νέα Δημοκρατία θα πέσει λόγω του ασφαλιστικού και της εξωτερικής πολιτικής. Συνεπώς ο ΓΑΠ δεν χρειάζεται να κοπιάσει και πολύ. Δυστυχώς μολονότι θα τα πάει καλύτερα από τον Καραμανλή, τουλάχιστον στην εξωτερική πολιτική, και στην Ευρωπαϊκή Ένωση νομίζω, το προσωπικό σπονοράρισμα, έως παρεξηγήσεως δηλαδή, στην Φώφη είναι πολύ κακός οιωνός για την διαχείριση των προτεραιοτήτων του ως πρωθυπουργός στην εσωτερική πολιτική, δηλαδή όσον αφορά τους συνεργάτες που θα κληθούν να υποστηρίξουν επιλογές και πολιτικές. Θολότατος ο ορίζοντας. Και η συνεργασία με τον άκαπνο αλλά γλυκασμένο από τις οικουμενικές Συνασπισμό το κάνει σχεδόν βουρκώδη.
Elate, Συμφωνώ με την εκτίμησή σας. Δηλαδή σε κάποια περίπτωση η προφανής, όπως λένε τα ΜΜΕ πλέον ανικανότητά του, δεν μπορεί να αγγίξει το ήθος του, χαλάλι το "πρίγκηπας". Στο άρθρο 16 είχε τέτοιο ανελέητο πόλεμο από τον Βενιζέλο που δεν μπορούσε να κάνει τίποτ΄ άλλο. Προσωπικά δεν τον κρίνω απ΄ αυτό, είναι ξεκάθαρο για μένα. Τον κρίνω όμως από την γελοία περιφορά στα καμένα της Ηλείας, μετά της Φώφης και των γελώτων της.

still-elate είπε...

Ανώνυμε, χωρίς να θέλω να καταχραστώ τη φιλοξενία του κυρίου Τσούκα, κι επειδή ερμηνεύσατε τα λεγόμενά μου κατα το δοκούν, απλά να σας ενημερώσω ότι ο κος Βενιζέλος συνέπιπτε απολύτως στις απόψεις του -εντος Βουλής και διαδικτύου- με τον Παπανδρέου πάνω στο Αρθρο 16, (δείτε εδώ κι εδώ )

Επίσης δεν υπήρχε κανένα σπονσονάρισμα της Γεννηματά όπως τα ΜΜΕ εντέχνως διαδίδουν- οι συνθήκες αλλάζουν από μήνα σε μήνα όπως ξέρετε, και προεκλογικά δεν κοιτάς στα δόντια κανέναν, πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων... Εκτός αν έχετε πηγές εκ των ένδον -όχι τα ένδον των τηλεοπτικών καναλιών και του ..."παραταξιακού τύπου" βέβαια-, οπότε πολύ θα ήθελα να μ ενημερώσετε, πραγματικά.

Τέλος η μη διακεκριμένη επίδοση στις λοβιτούρες παντός είδους, για κάποιους δεν είναι συνώνυμο της ανικανότητας, και ούτε η ηθική και ο πολιτικός πολιτισμός είναι αντώνυμα της ικανότητας και του ηγείσθαι, για την ίδια μερίδα ψηφοφόρων.

Και πάλι συγνώμη εαν (που) καταχρώμαι τη φιλοξενία...

Meropi είπε...

SOS
TO ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΕΤΑΔΊΔΟΥΝ ΙΟΥΣ. ΜΗΝ ΤΟ ΑΝΟΙΞΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. Άνοιξα ένα τέτοιο σε άλλο ιστολόγιο και γέμισα ιούς.
Χαρίδημε μου εσύ που είσαι ο διαχειριστής του ιστολογίου ΣΒΗΣΕ ΤΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΑΝΟΙΞΕΙΣ

Argiris Asfaltidis είπε...

Στη βάση τους οι περισσότερες απόψεις που διάβασα εδώ είναι σωστές.
Δεν πάυει όμως απο την άλλη να έχει μεγαλύτερη σημασία απο το εσωκομματικό πεδίο του ΠαΣοΚ η διακυβέρνηση της χώρας και η πρόοδος της δημοκρατίας μας.
Είναι απολύτως σαφές λοιπόν ότι,εάν θεωρήσουμε αυτό ως το πρωταρχικό διακύβευμα της εποχής,μια επικοδομιτική αξιοματική αντιπολίτευση είναι απαραίτητη.
Καταλήγω έτσι στο εξής συμπέρασμα. Η συζήτηση για την δεδομένη αποτυχία του πειράματος(?) Γιώργου Α. Παπανδρέου και τα αίτια αυτής,πρέπει να πραγματοποιηθεί παράλληλα με την έναρξη μιας (υγειούς) διαδικασίας για την διαδοχή στην ηγεσία του κόμματος.
Δυστυχώς για τον κ.Γ.Α.Παπανδρέου και τις όποιες καλές προθέσεις του (και δεν αμφιβάλω οτι αρχικώς τουλάχιστον,υπήρξαν),απο τη στιγμή που εγκλοβίστηκε σε διαδικασίες εσωστρφείς (ισσοροπίες κλπ.)και σε συνδιασμό με την μη αναστρέψημη,και δίκαιη, αμβισβήτησή του,δεν μπορεί πλέον να προσφέρει ούτε στο κόμμα του,αλλά ούτε και στον τόπο.
Οι ηγέτες οφείλουν να καταλαβαίνουν πότε είναι ωφέλιμο το να αποχωρούν και να το πράτουν. Αλλιώς δεν είναι τέτοιοι.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με την ανάλυσή σας κ. Τσούκα. Προσωπικά πιστεύω ότι η μόνη λύση για το ΠΑΣΟΚ είναι να πιάσει πάτο. Τότε ή θα διαλυθεί ή θα γίνει αυτό που πρέπει να είναι. Και το μόνο ελπιδοφόρο που βλέπω στην όλη ιστορία είναι ότι κατευθύνεται ολοταχώς προς τα εκεί....

IdentityCafe είπε...

εξαιρετικο αρθρο κυριε Τσουκα! η μακιαβελικη (κακο αντιγραφο ομως!) αντιμετωπιση τους ειδικα για το αρθρο 16 ηταν το ποτηρι που ξεχυλισε για τις πραγματικες προθεσεις του "νεου" Πασοκ.

πολλες φορες σκεφτομαι πως το πιο προοδευτικο κομματι της ελληνικης κοινωνιας, μετα βιας ενα 5-8% θα μπορουσε να εκφραστει αυτονομα στην ελλαδα... μηπως τωρα που ο δικοματισμος βρισκεται σε κριση ηρθε η ωρα να εκφραστουν αυτονομα οι πραγματικα προοδευτικοι σ αυτην τη χωρα?
ρητορικο το ερωτημα, αναλογιζομενος τη δυναμη του οπισθοδρομισμου των τηλεοπτικων (και των περισσοτερων εντυπων) μεσων ενημερωσης (αποβλακωσης και αντιπερισπασμου εννοω)...
να ειστε καλα!

Χαρίδημος Τσούκας είπε...

Χρωστάω μια απάντηση στην elate, και συγγνώμην για την αργοπορία. Ναι, πιστεύω, ότι ένας ανανεωτικός ηγέτης, ο οποίος εμφορείται πραγματικά από ένα νέο ήθος, δεν θα χρησιμοποιούσε λίστες και συναφείς ίντριγκες. Θα απευθυνόταν ευθέως στους συνέδρους με σκοπό να τους εμπνεύσει να ψηφίσουν τους πλέον ανανεωτικούς και σύγχρονους. Αλλά, βέβαια, ένας τέτοιος ήγέτης θα είχε πρώτα παραμερίσει τους παλαιοκομματικούς και τα παιδιά της νομενκλατούρας, και θα είχε κάνει εκείνες τις απαραίτητες συμβολικές κινήσεις που σηματοδορούν το νέο. Το σημαντικότερο: ένας τέτοιος ηγέτης θα τα έκανε όλα αυτά το 2004, όχι το 2008. Τώρα το γυαλί έσπασε, τίποτα δεν είναι όπως πριν...

Ενας τέτοιος ηγέτης θα ανελάμβανε την ευθύνη για την ταπεινωτική ήττα του Σεπτεμβρίου 2007 και θα είχε παραιτηθεί. Ενας τέτοιος ηγέτης ΔΕΝ είναι ο ΓΑΠ. Κι αυτό δεν το λέω με χαρά (κάθε άλλο), αλλά με μεγάλη λύπη.

Ανώνυμος είπε...

k. tsouka efoson mas lete oti o k. papandreou den einai o hgetis pou tha ferei tin allagi stin ellada kai to oneiro gia kaluteri zoi stous ellines mporeite na mas peite, os sosialdimokratis pou dilonete, poios einai ?

Ανώνυμος είπε...

k. tsouka efoson mas lete oti o k. papandreou den einai o hgetis pou tha ferei tin allagi stin ellada kai to oneiro gia kaluteri zoi stous ellines mporeite na mas peite, os sosialdimokratis pou dilonete, poios einai ?

Ανώνυμος είπε...

k. tsouka efoson mas lete oti o k. papandreou den einai o hgetis pou tha ferei tin allagi stin ellada kai to oneiro gia kaluteri zoi stous ellines mporeite na mas peite, os sosialdimokratis pou dilonete, poios einai ?

tzonakos είπε...

Ειναι σωστό το οτι ο ΓΑΠ δείχνει να περιγράφει περισσότερο παρά να πράττει τον δρόμο που πρέπει.
Ειναι σωστό οτι ενω θέλει να δείξει -και πιστεύω πως ειναι προοδευτικός- δείχνει συντηρητικός.
Ειναι σωστό οτι χρειάζεται τόλμη, και αποκοπή απο το παρελθόν κρατώντας μόνο τα υγιή κομμάτια. Αλλα ποια ειναι τα υγιή κομμάτια ;
Προσωπικά κουράστηκα πια να περιμένω να με απαλλάξουν απο την Δεξιά, οταν παραμένουν στο ΠΑΣΟΚ άτομα που έβλαψαν το ίδιο το ΠΑΣΟΚ ως παράσιτα και κατ επέκταση όλους μας, και δεν αναφέρομαι στον κ. ΓΑΠ.
Αναφέρομαι σε πολλούς άλλους,

Φέρτε νέο αίμα !

Harmonic Ecology = MI VIA είπε...

Αν και βαριέμαι τη πολιτική συζήτηση, ειδικά αυτού του είδους, (με το συμπάθειο), δηλαδή το ψάξιμο ευθυνών κι η αντιπαράθεση επί μη ουσιαστικών θεμάτων, δίκην κουτσομπολιού, είπες-είπα-είπε κλπ,σαν τα παράθυρα της TV, θα μπω στο πειρασμό να συμπληρώσω, πως, όταν πρώην βουλευτής, κόμματος ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ, λέει σε συνέντευξη ραδιοφωνική, μεταξύ των άλλων, πως η ζωή μας έχει αλλάξει όπως και τα ενδιαφέροντά μας και οτι π.χ. το λάιφ-στάιλ μας ενδιαφέρει, μας φτιάχνει τη ζωή, επικροτώντας έναν επιβαλλόμενο εκ του matrix των ΜΜΕ και των οικονομικών συμφερόντων τρόπο ζωής που είναι υπεύθυνος για μύρια κακά στην ανθρωπότητα, στον πλανήτη, περιβάλλον, υπερκατανάλωση, και στα φρικτά βάσανα των ζώων, των υπόλοιπων δισ κατοίκων αυτής της γης, (συμπτωματικά), πώς να πάει καλά ένα κόμμα, ένας τόπος, μια χώρα;
Οταν είναι τέτοιου επιπέδου τα στελέχη του, οταν μόνο τ' αυτιά των πολιτών ξέρουν να χαιδεύουνε, με υποσχέσεις, με ύπνωση, ως άλλοι μάγοι, ("Μη σκέπτεστε, μη σκάτε, ό,τι σας κοιμίζει θα τόχετε, ηρεμίστε, ψηφίστε μας μόνο καλοί μας άνθρωποι, τι καλοί που είστε τελικά, ό,τι κι αν κάνετε αυτοκαταστροφικό, ή διαστροφικό....και ομοφυλλόφιλους θα σας κάνουμε....." κατά το "και ποτάμια θα σας κάνουμε", θυμάστε...)τι μου τσαμπουρνάτε τώρα για το ποιός φταίει, αυτός, εκείνος, ο άλλος...ΟΛΟΙ ΦΤΑΙΜΕ! Η ΗΘΙΚΗ ΚΑΤΑΠΤΩΣΗ, Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ, Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ, Η ΧΟΝΤΡΟΠΕΤΣΙΑ, Η ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ, ΚΑΙ ΜΥΡΙΑ ΕΛΛΑΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΑΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΤΟΣΑ ....ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ, Η ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΚΙ Η ΜΗΤΡΑ ΤΩΝ μικρών πολιτικών ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ...
Σκεφτείτε το....Ευχαριστώ..
(πρώην ψηφοφόρος ΠΑΣΟΚ)

Harmonic Ecology = MI VIA είπε...

ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΠΟΥ ΔΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ Η ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ:
http://www.box.net/shared/o371evoggg
Καλές συζητήσεις για το....αυγό του Κολόμβου...χαίρετε...