Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

Ο Κρητικάρχης και ο νόμος



Ο Κρητικάρχης άστραψε και βρόντησε. Με τα βίας μπορούσε να μιλήσει. Τραύλιζε από την οργή του. Είχε μόλις καταδικασθεί σε δωδεκάμηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή για απόπειρα υπόθαλψης εγκληματία (για την ακρίβεια, χασισοκαλλιεργητή του Μυλοποτάμου) και πρόκληση τέλεσης του αδικήματος της ψευδορκίας. Με την έπαρση που διακρίνει ανθρώπους του Συστήματος, έχοντας διατελέσει πολλές φορές βουλευτής, υπουργός και, μέχρι την καταδίκη του, σύμβουλος του Πρωθυπουργού, δεν τολμούσε να πιστέψει στ’ αυτιά του. Βρέθηκαν δικαστές να καταδικάσουν, ποιόν; Αυτόν τον πολιτικό ογκόλιθο της Κρήτης με τα πενήντα χρόνια προσφοράς στον τόπο! Ο,τι του «χάρισε ο λαός» επί πέντε δεκαετίες, του τα πήρε πίσω ένα ανάλγητο δικαστήριο.

«Είναι μια σκευωρία και μια στημένη δίκη», τραύλισε. Σαν αγριεμένο πιτμπουλ επιτέθηκε κατά του εισαγγελέα της δίκης, τον οποίο χαρακτήρισε «ανεκδιήγητο». Στράφηκε στη συνέχεια κατά του δικαστή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρεθύμνου λέγοντας με νόημα ότι «και οι κρίνοντες κρίνονται». Η σύγχυσή του ήταν τέτοια που ίσως νόμισε ότι καταδικάσθηκε από στρατοδικείο της χούντας, γι αυτό και κραύγασε με στόμφο: «Ουσιαστικά σήμερα καταδικάστηκε ο κοινοβουλευτισμός». Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να έχει δίκιο, στο βαθμό που ο ίδιος δίνει το μέτρο του ελλαδικού κοινοβουλευτισμού.

Ο όχλος των οπαδών που τον περιέβαλλε στη δίκη τον σιγόνταρε χορωδιακά: «Εμείς σ’ αγαπάμε», «δεν αλλάζει η εκτίμησή μας για σένα», «αίσχος». Θύμιζε εικόνα από το Ισλαμαμπάντ. Είναι, βέβαια, κατανοητό. Όταν ο βουλευτής έχει «μεσολαβήσει» άπειρες φορές για σένα, όταν σε έχει «βοηθήσει» τόσο γενναιόδωρα, τότε η στοιχειώδης ανθρώπινη αμοιβαιότητα επιβάλλει να τον υποστηρίξεις στις δύσκολες στιγμές. Διότι δεν είναι μόνο το δικό του όνομα που αμαυρώνεται, αλλά, πιθανώς, και το όνομα της κόρης του, στην οποία, με τη γνωστή πατρική αγάπη, κληροδότησε τη βουλευτική του έδρα στο Ρέθυμνο. Όχι μόνον αυτό. Εκτός από ευγνωμοσύνη, στρατηγικά σκεπτόμενος, θέλεις να προστατεύσεις και τα συμφέροντά σου: με την παρουσία σου στη δίκη ανανεώνεις την πελατειακή σχέση και θυμίζεις στον πάτρωνά σου ότι είναι κι αυτός υποχρεωμένος σε σένα, όχι μόνο εσύ σε αυτόν. Σε τέτοια ευγενή κίνητρα, άλλωστε, στηρίζεται η ομαλή κοινωνική συμβίωση.

Μπορείτε να φέρετε στο μυαλό σας την ατμόσφαιρα στην οποία διεξήχθη η εννεάωρη δίκη του Κρητικάρχη; Τα πρωτοπαλίκαρά του, τα οποία δεν φημίζονται για την αβρότητα των τρόπων τους, δημιούργησαν μια, ας το πούμε ευγενικά, «τεταμένη ατμόσφαιρα» στο δικαστήριο («Τα Νέα», 23/9/2008). Οι μάρτυρες κατηγορίας αστυνομικοί θα έδιναν τις καταθέσεις τους σε ένα κλίμα έντασης, ο εισαγγελέας και ο δικαστής έπρεπε να πάρουν αποφάσεις για τον τοπικό «πασά» έχοντας στραμμένα πάνω τους τα αγριεμένα βλέμματα και υπό την οχλοβοή των οπαδών του. Δεν λύγισαν.

Ο ένας από τους δύο μάρτυρες κατηγορίας αστυνομικούς είπε ευθαρσώς στο δικαστήριο ότι ο Κρητικάρχης του ζήτησε να αλλάξει την κατάθεσή του - δηλαδή να ψευδομαρτυρήσει -, προκειμένου να απαλλαγεί ο προστατευόμενός του χασισοκαλλιεργητής. Ο δεύτερος αστυνομικός αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος της τοπικής Νομαρχιακής Οργάνωσης της «Νέας Δημοκρατίας» και διευθυντής περιφερειακής εκπαίδευσης παρακαλώ (Θεός φυλάξοι!), πίεζε και τους δύο αστυνομικούς για το ίδιο θέμα, για λογαριασμό του πολιτικού του πάτρωνα. Στον ένα αστυνομικό ο Κρητικάρχης φέρεται να υποσχέθηκε να του διορίσει τη γυναίκα αν άλλαζε την κατάθεσή του.

Με υψηλό επαγγελματικό ήθος, οι δύο αστυνομικοί προτίμησαν να κάνουν τη δουλειά τους, παρά τις δελεαστικές «προσφορές» και τις συνοδευτικές απειλές. Ο εισαγγελέας και ο δικαστής, με το φρόνημα των Σαρτζετάκη και Δελλαπόρτα, αψήφησαν το κλίμα τρομοκρατίας και τις ενδεχόμενες συνέπειες για την προσωπική και οικογενειακή τους ασφάλεια, σε έναν τόπο όπου δεν είναι ασυνήθιστο οι αστυνομικοί να πυροβολούνται αδίστακτα όταν κάνουν τη δουλειά τους και οι κάθε λογής τοπικές «μαφίες» δεν διστάζουν να βιαιοπραγούν κατά οποιουδήποτε τους εναντιωθεί.

Το αφηνιασμένο πιτμπουλ αντέδρασε με το γνωστό τρόπο που αντιδρούν όλοι όσοι θεωρούν τον εαυτό τους πάνω από το νόμο (και είναι πολλοί στη χώρα της γενικευμένης ανομίας – ο Αναστασιάδης ήδη από τώρα μιλάει για «σκευωρία»): με καταγγελίες, απειλές και ύβρεις («π…» καθύβρισε ο υπόδικος Κρητικάρχης τους αστυνομικούς που κατέθεσαν – βλ. «Τα Νέα», 23/9/2008).

Όσοι πιστεύουν ότι δεν χάθηκαν όλα σε αυτόν τον τόπο αντλούν κουράγιο από εκείνους τους θαρραλέους δημόσιους λειτουργούς που παραμένουν προσηλωμένοι στο έργο τους, δίχως να ενδίδουν σε «πειρασμούς» και απειλές. Σε κάθε περίπτωση, ας προσευχόμαστε για τους δύο αστυνομικούς του Ρεθύμνου, τον εισαγγελέα και τον δικαστή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρεθύμνου, που με συγκινητικό θάρρος επιμένουν να πιστεύουν ότι, σε ένα κράτος δικαίου, κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο• ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να τους συμβεί…

18 σχόλια:

Greek Rider είπε...

Θερμά συγχαρητήρια για το θάρρος σας να γράψετε αυτό το άρθρο. Σας βγάζω το καπέλο μου.

Και εγώ αναρωτιέμαι γι' αυτούς τους ανθρώπους που σήκωσαν το ανάστημά τους. Μπράβο τους.

ikor είπε...

Με μια έφεση, πιθανώς το ποινικό του μητρώο να γίνει πάλι λευκό.

Αλλά από τις πολιτικές του ευθύνες δεν μπορεί να τον γλιτώσει καμία έφεση!

Γιατί τα τελευταία 50 χρόνια ο νομός Ρεθύμνου έγινε ο πρώτος νομός σε παραγωγή και κατανάλωση ναρκωτικών σε όλη τη χώρα!

Αφού καμία αναπτυξιακή προοπτική δεν έχει...

Μήπως ήρθε η ώρα να θεσπιστούν θητείες (3-4 maximum) σε έναν βουλευτή; Τι νόημα έχει να εκλέγεται κάποιος 50 χρόνια εκπρόσωπος ενός τόπου;;

Καππαδόκης είπε...

"Όσοι πιστεύουν ότι δεν χάθηκαν όλα σε αυτόν τον τόπο αντλούν κουράγιο από εκείνους τους θαρραλέους δημόσιους λειτουργούς που παραμένουν προσηλωμένοι στο έργο τους, δίχως να ενδίδουν σε «πειρασμούς» και απειλές."

Εσείς σωστά τα λέτε αλλά πες τε μου σε ποιό ευρωπαικό κράτος θα αναφέρονταν τα παραπάνω αυτονόητα σε ένα κείμενο;

Και σκεφτείτε, μιλάμε για πρωθυπουργικό σύμβουλο. Για άνθρωπο δηλαδή που διαβουλεύεται με τον πρωθυπουργό της χώρας για τή σωστή διακυβέρνηση!

Μηδενική ανοχή άπό τον Πρωθυπουργό.
Μηδενική ενοχή για τους συνεργάτες του.
Μηδενική εποχή για την Ελλάδα.

Ανώνυμος είπε...

Μην ανυσηχείται! Έρχονται οι άλλοι για να μας σώσουν: ο Γιωργάκης που του είπαν να μη μιλά, ο Αλαβάνος που θέλει να κρατικοποιήσει όλο το τραπεζικό σύστημα κι η Άλεκα με την επανάστασή της...
Χαχα τι άλλο θα δούμε ακόμη...

ΥΓ Αλήθεια, έτσι όπως παίζουν ΠΑΣΟΚ τα γνωστά ΜΜΕ (Μπόμπολας, ΔΟΛ κλπ) μια απορία μου γεννάται: τι επιταγές έχει υπογράψει ο Γιωργάκης, με εγγυητή των ελληνικό λαό;

Rodia είπε...

Πολύ παραστατικές εικόνες, μπράβο!:)
..οπότε, μάλλον υπάρχει πράγματι ελπίδα..

Ανώνυμος είπε...

απλα με πιανει θλιψη για το ηθος των πολιτικων που μας κυβερνανε ολα αυτα τα χρονια.να καλυπτουν εμπορους ναρκωτικων εκει φτασαμε.ντροπη!!!μπραβο για το θαρρος σας να γραψετε το αρθρο

Χαρίδημος Τσούκας είπε...

Ευχαριστώ για τα καλα σας λόγια. Δεν αισθάνομαι ότι έκανα κάτι "θαρραλέο", πιστεψτε με. Από την άνεση του γραφείου μου, όντας μακρια από το πρόβλημα, έγραψα αυτό το κείμενο. Σε συνθήκες δημοκρατίας, δεν διακινδυνεύουμε πολλά πράγματα εμεις οι δημοσιολογούντες. Αυτό που χρειάζεται δεν είναι θάρρος, αλλά λόγος καθαρός, χωρίς σκοπιμότητες. Αυτό προσπαθώ να κάνω με το δημόσιο λόγο μου.

Εκείνοι που επέδειξαν θάρρος ήταν οι δύο ασττυνομικοί, ο εισαγελέας και ο δικαστής. Σκεφτείτε το καθεστως τρομοκροτίας στο οποίο ζουν αυτοί οι άνθρωπο. Κι όμως το αψήφησαν. Προέταξαν το επαγγελματικό καθήκον τους παρά την προσωπική και οικογενειακή ασφάλεια (Διαβάστε επ αυτού το εξαιρετικό ρεπορτάζ της χθεσινης Καθημερινής και θα καταλάβετε). Αυτοί είναι οι θαρραλέοι. Τους αξίζει κάθε έπαινος. Κι όμως. Είδατε να το κάνουν πρώτο θέμα τα κανάλια; Είδατε τον λαλίστατο κ.Αλαβανο, ο οποίος δεν χάνει κάθε ευκαιρία να επιτίθεται κατά της αστυνομίας, να επαινεί δημοσίως αυτούς τους θαρραλεους ανθρώπους που επιτελούν το καθήκον τους, τη στιγμή που όλα γύρω τους, και ιδιαίτερα οι διαπλεκόμενοι και διαφθαρμενοι πολιτικάντηδες, τους λένε "κοιτάξετ την πάρτη σας ρε! Εσεις θα σώσετε την Ελλάδα;"; Είδατε τις "αντιεξουσιαστικές" εφημερίδες του γλυκού νερού, αυτές που δεν χάνουν κάθε ευκαιρία να επιτίθενται κατά των διωκτικων αρχών, να εγκωμιάζουν τους θαρραλέους αστυνομικούς και τους δικαστές; Οχι, τους χαλάει την "αφήγηση", το "αντιεξουσιαστικό" στορι...

Είναι θλιβερό να ζεις κανείς στην Ελλάδα. Αισθάνεται ότι ζει στην αναξιοπρέπεια και την αθλιότητα. Θαρραλέες συμπεριφορές δημοσίων λειτουργών μας θυμίζουν τι μπορούμε να κάνουμε για τη χώρα μας, ο καθένας στον τομέα του. Εδώ και 180 χρόνια μοχθούμε στη σισύφεια προσπάθεια να γίνουμε μια κανονική, σύγχρονη χώρα, ένα σύγχρονο κράτος δικαίου. Αν οι Κεφαλογιάννηδες μας θυμίζουν πόσο δρόμο έχουμε να διανύσουμε ακόμα, οι θαρραλέοι αστυνομικοί, ο εισαγγελέας και ο δικαστης μας υποδεικνύουν ότι δεν χάθηκαν όλα.

Ανώνυμος είπε...

Επειδή δεν άκουσα κάτι σχετικό, έδωσε κάποιο πολιτικό κόμμα δημόσια συγχαρητήρια στους θαρραλέους αυτούς ανθρώπους;

Ανώνυμος είπε...

κυριε τσουκα ποσο δικιο εχετε.δυστηχως στο 2008 συζηταμε για τα αυτονοητα.αυτο που επραξαν οι δημοσιοι λειτουργοι εδω στο εξωτερικο ειναι κανονας και φυσιολογικο σε αντιθεση με εδω που ειναι σπανιο και εξωπραγματικο.καταντια για τον τοπο.αληθεια καλεσε κανεις τον πρωην υπουργο να αποδειξει τα λεγομενα του?οτι η δικη ειναι σκευωρια και στημενη?αν λεει ψεμματα ειναι βαρυτατο παραπτωμα.δεν μπορει να υβριζεται ετσι η δικαιοσυνη και κανεις να μην μιλαει βαγγελης

Ανώνυμος είπε...

Μετά τα τελευταία μαντάτα στη ΝΔ, θα πρότεινα να στρέψουμε την προσοχή μας όλοι στον βουλευτή Δράμας κύριο Σταύρο Δαϊλάκη (το "κύριος" σκόπιμα ολογράφως), ώστε να γίνουν εναργέστερες οι συγκρίσεις και με τον Κρητικάρχη και με τα υπόλοιπα αλαλάζοντα κύμβαλα του πολιτικού φάσματος.

Ακουγα και δεν πίστευα στ' αυτιά μου: περιουσία το ένα τρίτο ενός διαμερίσματος σε ένα χωριό της Δράμας, μηδέν μετοχές, μηδέν καταθέσεις, παραχώρηση του βουλευτικού αυτοκινήτου και του οδηγού του για τη μεταφορά ανάπηρων παιδιών στο σχολείο, διάθεση της βουλευτικής του αποζημίωσης ως εγγυήσεως για να ηλεκτροδοτηθούν αγρότες κλπ κλπ.

Πού ήταν οι κάμερες όταν συνέβαιναν όλα αυτά; Επρεπε να τον διαγράψουν για να μάθουμε ότι υπάρχουν και έντιμοι άνθρωποι στο κοινοβούλιο;

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που και ο τελευταίος κάτοικος στο τελευταίο χωριό της Κρήτης γνωρίζει και με δικαστική βούλα. Έτσι ώστε να μην μπορεί να μας απειλεί με ποινική δίωξη όταν λέμε ότι είναι προστάτης εγκληματιών. Μπορεί να καταδικάστηκε ο βασικότερος ίσως αρχηγός των ΄΄Κρητικών Χούτου΄΄ που για χρόνια διεξήγαγαν πολιτική και οικονομική ''γενοκτονία'' εναντίων των ''Κρητικών Τούτσι'' δυστυχώς δεν είναι ο μόνος. Υπάρχουν στην Κρήτη και άλλοι ''νταβατζίδες'' που έχουν το θράσος να ''αγανακτούν'' και να απειλούν εάν υπονοήσει κάποιος -βασιζόμενος σε εξόφθαλμα στοιχεία- τις δυασυνδέσεις τους με δολοφόνους... και άλλα αποβράσματα του υποκόσμου...
Και όχι μόνο στην Κρήτη. Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετοί νταβατζίδες πολιτικοί και επιχειρηματίες όπου η δικαιοσύνη κάνει τα στραβά μάτια με άνωθεν προστασία. Θα πρέπει κάποια στιγμή να ασχοληθεί η δικαιοσύνη -μεταξύ άλλων- με το ''Βατοπέδιο του Πειραιά''...
με μεγάλο επιχειρηματία πρώην πράκτορα της Στάζι(!) στον οποίο ασκήθηκε δίωξη στο παρελθόν και κουκουλώθηκε...
με την δολοφονία Φιλόπουλου...

Ανώνυμος είπε...

Και η θέση ενός ΄΄Ιθαγενή΄΄
http://liberalcreta.pblogs.gr/2008/09/329029.html

Theodore είπε...

Καλα ρε συ ανωνυμε,εδω εχουμε μια χειροπιαστη περιπτωση, παρανομιας,που κραταει απο τα παλια,(ο θειος του, εδω και καμια 50ρια χρονια, ειχε κατηγορηθει για καλλιεργεια, ξερετε τινος,και λεγανε τοτε οι φυλλαδες της δεξιας, οτι τα δενδρυλλια, ηταν "αυτοφυή"),κι εσυ μας λες τι ΕΣΥ νομιζεις οτι ΘΑ γινει, αν βγει ο Γιωργος.
Μηπως εισαι στο μισθολογιο της ΝΔ, η εισαι απλως με IQ ραδικιού;
Και η πλακα ειναι οτι ο χοντρος βγηκε με σημαια την παταξη της κλεψιας και της απατης!
Και καθε μερα βλεπουμε να σκανε συνεχεια κλεψιες και απατες.
Αλλα μιας και ο φιλος πιο πανω μιλαει για εκδοτικα συγκροτηματα, φανταζεστε τι θα γινοταν, αν ηταν το Πασοκ επανω;
Θυμαστε τον Τριανταφυλλοπουλο, με το που βγηκε αρχηγος ο Γιωργος,και εγινε εκεινη η ψηφοφορια για να το επιβεβαιωσει;Λυσσαξε να βγαζει το Στεγγο και τον Παχτα τον καυμενο και να τον κατηγορει για τουτο και για κεινο.
Και περυσι, κατοπιν εορτης βεβαια, τον καλεσε για να του πει οτι ειναι αθωος και οτι συγγνωμη που τον ξεφτιλισε και αλλα τετοια φαιδρά.Ο ανθρωπος βεβαια, εχασε την εδρα του και την τιμη του, αλλα τι τον νοιαζει το Μακη;Αυτος τη δουλεια του εκανε, ειτε τα πηρε απο τη ΝΔ,ειτε το εκανε, για να δειξει οτι ειναι ο Ταρζαν και γαμαει και δερνει.
Που ειναι αυτα τα αγρια τωρα; Τιποτα βεβαια.Μουγγα στη στρουγκα.
Γι αυτο, ας αφησουμε τα περι προκαταληψεως και προμοσιον των ΜΜΕ στο Γιωργο, γιατι το ματι να του το βγαλουν, ναι, αλλα οχι και προμοσιον.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κ. Τσούκα
παρουσιάζετε το θέμα με αντικειμενικό πράγματι τρόπο,αν και κάπως μονόπλευρα (θα εξηγηθώ αμέσως για να μην νομίζετε ότι αντιφάσκω). Το μονόπλευρο του πράγματος συνίσταται στο γεγονός ότι σχολιάζετε κάποια γεγονότα ''από την άνεση του γραφείου σας,μακρυά από το πρόβλημα'', χωρίς να προσπαθήσετε να δείτε το συγκεκριμένο θέμα από όλες του τις οπτικές γωνίες.

Καταρχήν ως νομικός θεωρώ ότι πάρθηκε μια λανθασμένη δικαστική απόφαση.Ως πολίτης θεωρώ ότι η απόφαση ήταν σωστή.Από την άλλη όμως δεν μπορώ να παραβλέψω το γεγονός ότι δεκάδες άτομα με πολλαπλές ευθύνες για το κατάντημα στον νομό Ρεθύμνου "κρύφτηκαν" πίσω από την συγκεκριμένη καταδίκη για να καλύψουν τις δικές τους ευθύνες.Αλήθεια μπορεί να πιστέψει λογικός άνθρωπος ότι την ευθύνη για έναν νομό την έχει μόνο ένας βουλευτής και όχι ένας νομάρχης,δήμαρχος,αστυνομικός διευθυντής και λοιποί πολιτικοί;Γιατί λοιπόν τέτοια υποκρισία;Ίσως η απάντηση να βρίσκεται στο γνωμικό "δρυός πεσούσης,πας ανήρ ξυλεύεται".Όταν κάποιοι θέλαν να φτιάξουν τις δουλειές τους κάναν ουρές έξω από το γραφείο του Κρητικάρχη.Τώρα είναι οι πρώτοι που τον λιθοβολούν.

Επίσης για εμάς τους γνώστες των τοπικών πραγμάτων,ο συγκεκριμένος άνθρωπος στάθηκε τουλάχιστον ενάντια σε κάθε προσπάθεια κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος.Του αναγνωρίζουμε ότι αντιτάχθηκε σε όλους εκείνους τους πολιτκούς μηχανικούς και εργολάβους (μεταξύ των οποίων και ο εσωκομματικός του αντίπαλος στο Ρέθυμνο Κ.Σ.)που λυμαίνονται χρόνια τώρα τα κονδύλια για την αμμοληψία στο λιμάνι και δεν επέτρεψαν την δημιουργία σύγχρονου λιμανιού στον Κουμπέ.

Πράγματι πολιτεύτηκε με παλαιοκομματικούς ή ρουσφετολογικούς όρους.Βοήθησε όμως και τον τόπο.Πανεπιστήμιο,νοσοκομείο,επέκταση νέας πόλης και επαρχιακό δίκτυο έγιναν κατόπιν δικής του πολιτικής πρωτοβουλίας.Αυτό δεν μπορεί να του το διαγράψει καμία δικαστική απόφαση.
Ας τον κρίνει η ιστορία.

Χαρίδημος Τσούκας είπε...

Η ιστορία δεν κρίνει, μόνο οι άνθρωποι κρίνουν. Στο άρθρο αυτό δεν αποτιμώ τη συνολική πολιτική πορεία του κ.Κεφαλογιάννη, αλλά τα γεγονότα που σχετίζονται με την υπόθαλψη εγκληματία, για τα οποία και καταδικάστηκε. Η μετέπειτα συμπεριφορά του ήταν, επιεικώς, απαράδεκτη. Οσο δε για το γνωστό ερώτημα "γιατί αυτός κι όχι κάποιος άλλος;", πραγματικά δεν έχει απάντηση. Ολοι όσοι παρανομούν πρέπει να διώκονται - τελεία. Το γεγονός ότι στη Δίκη της Νυρεμβέργης, δεν διώχθηκαν όλοι οι Ναζί, δεν σημαίνει ότι δεν έπρεπε να διωχθεί κανένας. Το γεγονός ότι δεν μπορούν να τιμωρηθούν όλοι οι φοροφυγάδες, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τιμωρείται κανένας.

Ενας ρουσφετολόγος πολιτικός μπορεί να κάνει καλό στην εκλογική του περιφέρεια, όπως ο Αλ Καπόνε έδινε δουλεια στο μισό Σικάγο, και η Ζίμενς δουλειά σε τόσο κόσμο. Τα μέσα όμως είναι εξίσου σημαντικά με το αποτέλεσμα. Οταν τα μέσα διαφθείρουν συνειδήσεις και καταπατούν τις αρχές του κράτους δικαίου, τότε, μακροπρόθεσμα, υποσκάπτονται και τα αποτελέσματα. Το πολιτικό στίγμα του εν λόγω κυρίου συναντάται σε χώρε σαν το Πακιστάν όχι σε ευνομούμενες δημοκρατίες, κι εμένα με ενδιαφέρει η χώρα μου να γίνει ευνομούμενη δημοκρατία.

Theodore είπε...

...Κι εσυ δικηο εχεις.(Ρηση του Ν.Χοτζα).
Πραγματι, δε φταιει μονο ο συγκεκριμενος βολευτης,ΑΛΛΑ,ομως, αυτος ηταν η κεφαλη του Νομου και η αναφορα, αρα η δικη του η ευθυνη, ηταν μεγαλυτερη.
Και μην ξεχνας και κατι αλλο, που το θυμαμαι εγω, ως παλαιος.
Η οκογενεια του, εχει παλαιες συγγενειεςμε το "προιον" .
Θυμαμαι που πιασανε σε χωραφια του θειου του,εδω και 50 χρονια περιπου, χασισι, και οι εφημεριδες γραφανε,(ΕΡΕ στην εξουσια τοτε γαρ), οτι τα δενδρυλλια, ηταν αυτοφυη.
Καταλαβες λοιπον, οτι η κατασταση, ειναι διαχρονικη εκει,τοσον οσον αφορα στην οικογενεια, αλλα και οσον αφορα στο Νομο;

Ανώνυμος είπε...

''Όταν κάποιοι θέλαν να φτιάξουν τις δουλειές τους κάναν ουρές έξω από το γραφείο του Κρητικάρχη.Τώρα είναι οι πρώτοι που τον λιθοβολούν.''

Αυτό είναι το θέμα ότι το εν λόγω απόβρασμα είχε υποσκάψει και ελέγξει τοσο πολύ τους θεσμούς ώστε να είναι ανενεργοί και αναποτελεσματικοί ώστε να είναι απαραίτητη για κάποιον πολίτη του Ρεθυμνου η επίσκεψη στον τοπικό ''φυλαρχο'' ακόμη και για ένα απόλυτα δίκαιο και νομιμο δικαιωμα του. Αυτός και μονο αυτός είναι ο κύριος υπευθυνος γιατι αυτός είχε την δυνατότητα -και δεν το εκανε- να βοηθήσει προς την κατευθυνση λειτουργίας των θεσμών. Η θεση του ειναι στην φυλακή όπου θα πεπρεπε να μηνει για χρονια. Το να κατηγορει κάποιος το κάθε ''ανθρωπάκι'' που άναγκαζόταν να ριξει την αξιοπρέπεια του και να παει σε αυτό το απόβρασμα για να βρει το δικιο του είναι ΧΥΔΑΙΟ και ''προστασια'' ενός εγκληματια. Δεν είναι και τελείως άμοιροι ευθυνων αλλά τι επιλογή τους άφηνε ο Μαφιοζικος έλεγχος δημοσιας διοικησης και δικαιοσύνης από τον εν λόγω ''κύριο''. Για εμένα είναι πολύ λογικο αυτοί που εκαναν ουρες στο γραφείο του να των λιθοβολουν γιατι αυτών την αξιοπρέπεια βίασε πρωτη αυτος ο εγκληματίας Η όποια υποστήριξη σε αυτό το αποβρασμα χαρακτηρίζει μόνο τους υποστηρικτες του.

Ανώνυμος είπε...

Και μην νομίζεται ότι επειδή δικάστηκε ο Κεφαλογιάννης το Μαφιοζικο σύστημα ελέγχου δικαιοσυνης και διοικησης έπαψε να υφίσταται. Υπάρχουν άνθρωποι του παντου που διορίσθηκαν αναξιοκρατικά και χρωστανε χάρες...
Υπάρχουν αρκετοι πολιτικοί και όχι μόνο της οικογένειας με σημαντικές θεσεις. Όπως υπάρχουν και άλλοι πολιτικοί στην Κρήτη με αντίστοιχο κύκλωμα... απλά κοιτάξτε λίγο δυτικά...