Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

Θράσος, τόλμη και κράτος δικαίου


Αν η Ελλάδα ήταν μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, τα ΜΜΕ θα το προέβαλαν για μέρες, η κυβέρνηση θα είχε συθέμελα κλονισθεί, και το κυβερνών κόμμα θα αναζητούσε τον επόμενο αρχηγό: ο πρωθυπουργικός σύμβουλος, προβεβλημένος πρώην βουλευτής και υπουργός κ.Γιάννης Κεφαλογιάννης, καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε δωδεκάμηνη ποινή με τριετή αναστολή για υπόθαλψη εγκληματία (χασισοκαλλιεργητή του Μυλοποτάμου Κρήτης) και πρόκληση τέλεσης του αδικήματος της ψευδορκίας. Η είδηση είναι τόσο συγκλονιστική όσο χαρακτηριστικά βαλκανική είναι η αντίδραση του καταδικασθέντος.

Μέσα στο θυμό του, ο πρώην υπουργός δεν συνειδητοποίησε πόσο τυχερός είναι που καταδικάστηκε με αναστολή. Αν η υπόθεση αυτή συνέβαινε στη Βρετανία, σήμερα θα ατένιζε τον έξω κόσμο από τα κάγκελα της φυλακής. Το 1999, ο πρώην Συντηρητικός υπουργός Τζόναθαν Αϊτκεν καταδικάστηκε σε 18μηνη φυλάκιση για ψευδορκία και παρεμπόδιση δικαιοσύνης, και εξέτισε ποινή 7 μηνών.

Οι αντιδράσεις των δύο καταδικασθέντων πρώην υπουργών δεν θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετικές. Ο κ.Αϊτκεν αποδέχθηκε στωικά την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης και οδηγήθηκε στη φυλακή (όπου εντρύφησε στη χριστιανική θεολογία και την αρχαιοελληνική γραμματεία!). Ο κ.Κεφαλογιάννης, τραυλίζοντας σχεδόν από οργή, καθύβρισε τους πάντες – από τους μάρτυρες κατηγορίας αστυνομικούς, μέχρι τον εισαγγελέα και το Δικαστήριο. Σε μια χώρα της Βόρειας Ευρώπης θα του είχε ασκηθεί νέα δίωξη για εξύβριση Δικαιοσύνης.

Δεν πρόκειται για διαφορετικές αντιδράσεις που προέρχονται απλώς από δύο διαφορετικές προσωπικότητες. Πρόκειται για κάτι βαθύτερο: την αίσθηση που έχουν οι πολιτικοί στην Ελλάδα (και οι ισχυροί γενικότερα) ότι είναι πάνω από το νόμο. Αυτή η αίσθηση συναντάται σε πρώην κομμουνιστικές και σε τριτοκοσμικές χώρες με καχεκτικούς θεσμούς. Δυστυχώς και σε ανώριμες δημοκρατίες γενικευμένης ανομίας και απαξίωσης των θεσμών, όπως η δική μας.

Από τον Τσιτουρίδη και τον Ρεγκούζα μέχρι τον Μαγγίνα και τον Βουλγαράκη, όλοι καταγγέλλουν «σκευωρίες» σε βάρος τους. Κανείς δεν έχει το θάρρος να αναλάβει την ευθύνη των αξιόμεμπτων πράξεών του. Κανείς δεν επέδειξε την ειλικρίνεια του Κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Έλιοτ Σπίτζερ, ο οποίος, μετά την αποκάλυψη της συμμετοχής του σε κύκλωμα πορνείας, δήλωσε: «Στη διάρκεια του δημόσιου βίου μου επέμεινα ότι οι άνθρωποι πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Δεν μπορώ να ζητήσω κάτι λιγότερο από τον εαυτό μου τώρα, γι αυτό και παραιτούμαι από το αξίωμα του Κυβερνήτη». Σε μας η εγωπάθεια έχει αγγίξει παθολογικά επίπεδα: «Η απόφαση δεν πλήττει τόσο το όνομά μου όσο το κύρος της Δικαιοσύνης» (Το Βήμα», 28/9/2008) δήλωσε ο κ.Κεφαλογιάννης, δίχως συναίσθηση της «ύβρεως» που εκστόμισε.

Μια τέτοια δήλωση θα ήταν αδιανόητη στη Βόρεια Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική. Τα άτομα στις εκλογικευμένες κοινωνίες, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, έχουν μάθει να υπάγουν τη συμπεριφορά τους σε κοινώς αποδεκτά κριτήρια που θεσπίζουν οι κοινωνικοί θεσμοί. Μόνο σε κουτσαβάκικες κοινωνίες, η ατομική θρασύτητα απαξιώνει τους θεσμούς.

Η δίκη του κ.Κεφαλογιάννη και του πολιτικού του φίλου κ.Σπανουδάκη έδειξε, σε μικρογραφία, μερικές από τις χειρότερες, αλλά και τις καλύτερες, όψεις της Ελλάδας. Έναν προβεβλημένο πολιτικό-τοπάρχη που δεν διστάζει, κατά το δικάσαν δικαστήριο, να υποθάλπει τοπικούς καλλιεργητές ναρκωτικών, όταν αυτό επιτάσσει το ψηφοθηρικό (τουλάχιστον…) συμφέρον. Κι έναν στενό πολιτικό του φίλο, επίσης καταδικασθέντα σε εξάμηνη φυλάκιση με αναστολή, Γραμματέα της Νομαρχιακής Οργάνωσης ΝΔ Ρεθύμνου, που συγχρόνως προΐσταται της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κρήτη! – το κομματικό (παρα)κράτος σε όλο του το μεγαλείο.

Δείτε όμως - κι εδώ αρχίζουν τα καλά νέα - και τι ποιότητας δημόσιους λειτουργούς συναντά κανείς. Το αξιοπρόσεκτο στη δίκη δεν ήταν μόνο το θάρρος του εισαγγελέα και των δικαστών να καταδικάσουν, σε συνθήκες τεταμένης ατμόσφαιρας και πιθανών συνεπειών για την ατομική και οικογενειακή τους ασφάλεια, τον τοπικό «πασά». Ίσως μεγαλύτερο ήταν το θάρρος των δύο αστυνομικών μαρτύρων κατηγορίας. Πρόκειται για θάρρος που προέρχεται από κάτι τόσο δυσεύρετο στη χώρα μας: τον υψηλό επαγγελματισμό.

Προσέξτε το ζωογόνο επαγγελματικό ήθος του προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Ρεθύμνου κ.Κουντουράκη και αντιδιαστείλετέ το με το ήθος που εκφράζουν οι δηλώσεις Κεφαλογιάννη: «Δεν έχουμε τίποτα σε προσωπικό επίπεδο και με κανένα. Το ίδιο θα κάναμε για τον οποιοδήποτε που με ελαφρά τη καρδία παρεμβαίνει με αυτό τον τρόπο και οπλίζει κυριολεκτικά τα χέρια των εμπόρων ναρκωτικών να σηκώσουν τα καλάζνικοφ εναντίον μας. Στα ορεινά, 15 χρόνια δεχόμαστε πυρά στην προσπάθειά μας να απαλλάξουμε τον νομό μας και την Κρήτη από τους εμπόρους ναρκωτικών. Με τέτοιου είδους παρεμβάσεις, οι κοινωνίες παρεκτρέπονται, αποθρασύνονται και φτάνουμε στο σημείο να καλλιεργούνται μαζικά ναρκωτικά. […] Η επικράτηση της έννομης τάξης δεν είναι ουτοπία, είναι κάτι χειροπιαστό και χρειάζεται τη συμβολή όλων μας» («Καθημερινή», 28/9/2007).

Ευτυχώς δεν έχουν όλα χαθεί!

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ως μέλος της καταπιεζόμενης κοινότητας των Κρητικών ''Τούτσι'' από τους Κρητικούς ''Χούτου'' σας αναφέρω ότι η πραγμτικότητα είναι πολύ χειρότερη από αυτό που εσείς οι ''Ελλαδίτες'' νομίζεται. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω περίπτωση πριν 8 περίπου χρόνια όπου ένας πολίτης πήγε παρουσία εισαγγελέα με τελεσιδικη δικαστική απόφαση που τον δικαίωνε έναντι Μυλοποταμίτη καταπατητή παρουσία αστυνομικού και με τηλεοπτικές κάμερες να πάρει πίσω την περιουσία του. Ο παραπάνω καταπατητής πυροβόλησε εναντίων τους. Το κράτος τελικά δεν ''μπόρεσε'' να δικαιώσει τον νόμιμο ιδιοκτήτη. Ακόμα καταπατημένα είναι τα χωράφια αυτά...

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο σας συγχαρητήρια για αυτό το άρθρο. Μπορώ να σας πώ ότι τώρα που διάγω την πέμπτη δεκαετία της ζωής μου το μόνο που μετάνοιωσα είναι που δεν έμεινα στην βόρεια Ευρώπη. Ετσι ήταν η κατάσταση και την δεκαετία του 1970όμως τότε είχαμε την (φρούδα ως απεδείχθη ελπίδα) ότι η δημοκρατία θα επέλυε τέτοια βασικά θέματα. Τώρα σχεδόν σαράντα χρόνια μετά ποιά είναι η ελπίδα?

achso είπε...

Κύριε Τσούκα, διάβασα το εξαιρετικό άρθρο σας στην "Καθημερινή", όπου και βρήκα τη διεύθυνση του blog σας.

Αναρωτιέμαι τι ποσοστό του πληθυσμού αποτελούν άνθρωποι σαν τον εισαγγελέα, τους δικαστές και τους αστυνομικούς αυτούς. Φοβάμαι εξαιρετικά μικρό!

Επίσης αναρωτιέμαι τι πρόκειται να τους συμβεί! Γιατί δε νομίζω να τους αφήσουν ο "πασάς" και η κλίκα του ατιμώρητους ούτε να χάσουν την ευκαιρία για παραδειγματισμό των υπολοίπων... Δυστυχώς!

Αλλά αυτό που με προβληματίζει πραγματικά είναι αν -και πώς- μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Μπορούμε σαν πολίτες αυτής της χώρας να κάνουμε κάτι;

Χαρίδημος Τσούκας είπε...

Ολοι όσοι προβληματιζόμαστε για τη χώρα μας καταλήγουμε στο ίδιο ερώτημα: τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξει κάτι; Δεν έχω σαφή απάντηση, αλλά τουλάχιστον να μη χάσουμε την ικανότητά μας να αηδιάζουμε, να μην εγκαταλείψουμε την ελπίδα (keep hope alive, όπως έλεγε ο Jesse Jackson), να μην είμαστε σαν κι αυτούς που επικρίνουμε, να ενθαρρύνουμε νεωτεριστές, έντιμους και ορθολογιστές πολιτικούς, να μην παραιτούμαστε από την κριτική σκέψη, να ενθαρρύνουμε και να επιβραβεύουμε θαρραλέους και έντιμους δημόσιους λειτουργούς, κοκ. Οι αλλαγές είναι βραδείες δυστυχώς, γι αυτό και μερικές χώρες μένουν πίσω. Θάθελα να είμαι πιο αισιόδοξος αλλά δυσκολεύομαι.

Ανώνυμος είπε...

Αυτά που σημειώσατε δεν είναι τα μόνα αρνητικά για το πολιτικό σύστημα και την κυβερνώσα κατάσταση.
Ο καταδικασθείς προσήλθε σε δίκη, διατηρώντας τη θέση του "άμισθου συμβούλου του πρωθυπουργού". Θέση, που ούτε ο ίδιος, ούτε ο Πρωθυπουργός θεώρησαν ότι η διατήρηση της θέσης αυτής, ενώ ο κατηγορούμενος είναι υπόδικος, μπορεί να επηρεάσει το δικαστήριο ή να ερμηνευτεί σαν "πρωθυπουργική κάλυψη".
Ευτυχώς, δεν έγινε έτσι, αλλά υπάρχουν και Εφετεία. Εκεί τα πράγματα είναι πιο "εύκολα" για την εξουσία.
Ο Δευκαλίων δεν είπε τίποτα για την κατάσταση στην Κρήτη. Η Μαφία της Αθήνας, απλά έχει συμμαχήσει με τη Μαφία της Κρήτης. Τόσο απλό είναι. Μόνο έτσιεμηνεύεται η ανοχή. Και όταν κάποια περιστατικά χαλάνε τις ισορροπίες, βλέπε Ζωνιανά, αρκεί να παραδοθούν οι ένοχοι της παραβίασης των συμφωνιών και όλα παίρνουν το ρυθμό τους.
Δεν είπαν τότε ότι θα ανοίξουν οι λογαριασμοί με τα μαύρα χρήματα από τα ναρκωτικά; Τίποτα δεν έγινε.
Παραδόθηκαν οι ένοχοι των πυροβολισμών κατά των αστυνομικών και οι συμφωνίες, ανάμεσα στις "αντίπαλες" συμμορίες συνεχίζουν να τηρούνται. Υπάρχει διαπλοκή πολιτικού και ποινικού εγκλήματος. Και όχι μόνο στην Κρήτη.
Σαν τις συμμορίες στις γειτονιές των αμερικάνικων πόλεων.
Υπάρχουν και χειρότερα.
Έτυχε να καταδικαστεί ο κ. Κεφαλογιάννης. Έτυχε...
Υ.Γ. Ο κ.Κεφαλογιάννης καταδικάστηκε. Παραιτήθηκε από την θέση του άμισθου συμβούλου; Δεν άκουσα να συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Ή θα μας πουν ότι δε χρειάζεται παραίτηση επειδή είναι άμισθος;
Ο Πρωθυπουργός έχει για σύμβουλο έναν καταδικασμένο για υπόθαλψη εγκληματία.
Περιποιεί τιμή σε πρόσωπο που καταδικάστηκε να διατηρείται σε "άμισθη" και προφανώς τιμητική θέση.

Ανώνυμος είπε...

Το σχόλιο μου απλά ανάφερε ένα χαρακτηριστικο περιστατικό όπου παρατηρήθηκε απροκάλυπτο έλειμα δικαίου (για να ειναι σχετικό με το άρθρο του κ. Τσούκα) σε σχέση με συντοπίτη του προστατη εγκληματιών Κεφαλογιάννη ο οποίος κατα πασα πιθανοτητα σχετιζετε με το θρασος του ''πιστολερο'' να πυροβολήσει εναντιων δικαστικου και αστυνομικου παρουσια τηλεοπτικου σταθμου και να μην έχει καμά συνεπεια αλλα να συνεχίζει ακομη και τωρα να καταπατει την εν λογω εκταση. Γνωρίζω δεκαδες αλλα και χειροτερα. Ωστοσο θα χρειαζόμουν πολλά ''σεντονια'' για να μιλήσω για το τι πραγματικά συμβαίνει στην Κρήτη και δεν είναι ανάγκη να καταχραστω την φιλοξενια
Πολύ καλες σχετικες αναλύσεις έχει κανει ο bloger exastal

Ανώνυμος είπε...

>...να μην εγκαταλείψουμε την ελπίδα (keep hope alive, όπως έλεγε ο Jesse Jackson), να μην είμαστε σαν κι αυτούς που επικρίνουμε, να ενθαρρύνουμε νεωτεριστές, έντιμους και ορθολογιστές πολιτικούς...


Αν και φύσει αισιόδοξος άνθρωπος, συμμερίζομαι απόλυτα τη διάχυτη απαισιοδοξία και νομίζω ότι η ρίζα του κακού είναι αυτό που υπογράμμισα παραπάνω: στον ένα ή τον άλλο βαθμό είμαστε σαν αυτούς που επικρίνουμε. Επιζητούμε την ειδική μεταχείριση, ας είναι και παράνομη, προκρίνουμε τη "μαγκιά" έναντι της συμμόρφωσης με τους νόμους, κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να κάμψουμε κάθε κανόνα, να λουφάρουμε, να κονομήσουμε, να βολευτούμε...

Θυμάμαι τη γριά γειτόνισσα όταν πρωτομετακόμισα στο σπίτι μου να με πληροφορεί στα όρθια ότι ο ένας γιός της (μηχανικός) είναι συνέταιρος πρώην υπουργού. Μετά έμαθα ότι ο άλλος της γιός (γιατρός) κάνει ιατρείο στο σπίτι της με τη γριά να μαγειρεύει στο διπλανό δωμάτιο και ότι η γιαγιά έγραψε όλα της τα (πολλά) ακίνητα στους γιούς της για να παίρνει ΕΚΑΣ... Τόσο μπόρεσε, τόσο έκανε η σούπερ γιαγιά! Αν ήταν πιο μέσα στα πράματα, θα έκανε περισσότερα.

Η κοινωνία μας βρίθει διεφθαρμένων και αντικοινωνικών πρακτικών κάθε είδους. Οι πασάδες, αγαπητοί φίλοι, είμαστε εμείς. Οι πολιτικάντηδες είναι οι ατζέντηδές μας, οι executives ούτως ειπείν. Εμείς εντελλόμεθα, αυτοί εκτελούν με μόνο αντίτιμο την επανεκλογή (και τα συνοδά fringe benefits). Το δε θράσος που σημειώνει ο κ. Τσούκας δεν είναι παρά το δίκιο που τους πνίγει: δε φτάνει που οι άνθρωποι έκαναν ό,τι τους ζητήσαμε, θέλουμε και τα ρέστα από πάνω; Ούτε λίγος σεβασμός στον σκληρά εργαζόμενο και καθ' όλα αποδοτικό πολιτικό της λεβεντογέννας;

Αυτή η ζοφερή θεωρία εξηγεί όλα αυτά που βλέπουμε χωρίς να καταφεύγει σε δαιμονισμούς, τρομολαγνείες, συνομωσιολογίες, ελληνοκεντρισμούς και άλλα ακραία.

Η διαφθορά στην Ελλάδα είναι το πιο δημοκρατικά κατανεμημένο πράγμα.

Καππαδόκης είπε...

«Η απόφαση δεν πλήττει τόσο το όνομά μου όσο το κύρος της Δικαιοσύνης»

Για αυτή την παραπάνω φράση επενέβη κανένας εισαγγελέας;

Αν όχι,γιατί;

Αν την εξεστόμιζα εγώ μέσα στο δικαστήριο αμέσως μετά την καταδίκη μου θα περνούσε έτσι στο "ντούκου";

Ανώνυμος είπε...

ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ Κ. ΤΣΟΥΚΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΑ ΕΙΠΑΤΕ ΟΛΑ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ. ΚΡΑΤΑΩ ΤΡΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ : ΤΑ 2 ΜΑΛΛΟΝ ΔΥΣΕΥΡΕΤΑ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ -ΚΑΤΑ ΧΑΡΥ ΚΛΙΝ- ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΛΕΥΚΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ : ΤΟ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΨΗΛΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟ. ΤΟ 3ο ΑΦΟΡΆ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟ - ΘΑ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΑ -ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ (ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΛΕΤΕ ΑΠΛΑ ΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΑΡΧΕΣ)Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ : ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ (ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΒΑΘΜΟΥ) ΚΑΙ ΦΤΑΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ (ΓΥΜΝΑΣΙΑ-ΛΥΚΕΙΑ) ΕΩΣ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΕΙ-ΤΕΙ ΜΕ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΤΟΣΥ ΧΑΛΙΑ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ

panteleimon είπε...

Aυτος δεν ηταν που ειχε δηλωσει..ψιλομεθυσμενος (στην Αγυπτο νομιζω...) οτι ειμαστε ολοι καραγκιοζηδες η κατι τετοιο....??
Ωραια...παντα τετοια...
Η Ελλαδα αγωνιζεται να ξεμυτισει στον 21 αιωνα και οι..πασαδες τη κρατανε κατω με νυχια και με δοντια...
Συγχαρητηρια ,πολυ ευστοχο αρθρο.

Ανώνυμος είπε...

Δεξια δεξια δεξια..μια ζωη αυτη η γ...η η ΔΕΞΙΑ.
Με τους .. 'εξυγχρονιστες' της .
Μια ζωη.

Meropi είπε...

Η είδηση αυτή (της καταδίκης του μεγαλοπαράγοντα της ΝΔ), όσο κι αν ακούγεται παράξενο, είναι ελπιδοφόρα. Και όσο σκέφτομαι ότι ο "κύριος" αυτός ήταν από τους εμπνευστές της ανάθεσης της αρχηγίας της ΝΔ στον σημερινό της Πρόεδρο (τον Κώστα Καραμανλή)......

Ανώνυμος είπε...

νομιζω πως αλλο εννοουσε ο κυριος Τσουκας και αλλοι το εχουν μπερδεψει με αντιδεξιο παραληρημα. Στις υγειες του κωλοσπιτου της Εκαλης, του Τσουκατου και του Τσιπρα που υποστηριζατε-υποστηριζετε

Argiris Asfaltidis είπε...

Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι απο τις πλέον δηλωτικές κάποιων παγιωμένων ή "παγιωμένων" συμπεριφορών στην Ελλάδα.
Στο σημείωμα αυτό,απλώς επιθυμώ να αναφέρω τι με ενοχλεί περισσότερο απο οτιδήποτε.
Πρώτον,η επιλεκτική αδράνεια των αρχών και των θεσμών,με βάση την οποία καταλύεται κάθε έννοια ισονομίας,ισοπολιτείας και τελικά δημοκρατίας.(Καλώ τον οποιονδήποτε να σκεφθεί ποια θα ήταν η θέση του εάν επιδείκνυε την ίδια συμπεριφορά),
και δεύτερον,η θλιβερή,όσο και προσποιητή, έκπληξη σχεδόν όλων, μόλις αποκαλυφθεί μια τέτοια υπόθεση.
Έιναι ιδιαιτέρως εκνευριστική η εντύπωση που προσπαθεί η πολιτεία να επιβάλει οτι κανείς δεν γνώριζε,αλλά τώρα που της δώθηκε η αφορμή θα καταστείλει κάθε σχετικό κρούσμα (κάτι που ούτως ή άλλως δεν έχει πρόθεση να κάνει.
Η δημοκρατία τελικά ελέγχεται στα άκρα...
Και

Ανώνυμος είπε...

Αποζημίωση 170.000 ευρώ στον κ. Αδάμ Ρεγκούζα για προσβολή του από τηλεοπτικό σταθμό
21/12/2007
Τον βουλευτή και πρώην υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αδάμ Ρεγκούζα καλούνται να αποζημιώσουν ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA CHANNEL και η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων, με το ποσό των 170.000 ευρώ, σύμφωνα με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η παρουσιάστρια και δύο δημοσιογράφοι του δελτίου ειδήσεων, ονομάζοντας «ρεγκουζάκια» επίορκους εφοριακούς υπαλλήλους και συνδέοντας το επώνυμο αυτό με παράνομα «κυκλώματα», «διαφθορά» και «μαύρο χρήμα», προσέβαλαν την τιμή και την υπόληψη του εν λόγω πολιτικού.

Η απόφαση υπ’ αρ. 7932/2007 του Πρωτοδικείου, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Αν ο λόγος κάθε πολίτη, συνεπώς και ο δημοσιογραφικός λόγος, δεν είναι τεκμηριωμένος, απλώς δεν πρέπει να εκφέρεται δημοσίως.»

Τον βουλευτή και πρώην υφυπουργό εκπροσώπησαν, κατά την ακροαματική διαδικασία, οι δικηγόροι της εταιρίας δικηγόρων «Κρυσταλλίδης & Συνεργάτες» κ.κ. Αμαλία Σκλαβενίτη και Αλέξανδρος Κρυσταλλίδης.



Αποζημίωση 40.000 ευρώ στον κ. Αδάμ Ρεγκούζα από την εφημερίδα TA NEA για προσβολή προσωπικότητας
23/04/2008
Σύμφωνα με την υπ’ αρ. 2614/2008 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, το βουλευτή και πρώην υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αδάμ Ρεγκούζα καλούνται να αποζημιώσουν ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, καθώς και οι δημοσιογράφοι Ηλ. Μάτσικας και Αντ.Καρακούσης, για δημοσιεύματα στην εφημερίδα τα «ΝΕΑ».

Τα δημοσιεύματα επί των οποίων έκρινε η ως άνω απόφαση είχαν θέμα: «Το λαθρεμπόριο και ειδικότερα τη δράση των κυκλωμάτων λαθρεμπορίας τσιγάρων, πετρελαιοειδών και λοιπών αγαθών από τα τελωνεία Νίκης και Δοϊράνης »

Η απόφαση μεταξύ άλλων, αναφέρει: «….οι τρίτος και τέταρτος εναγόμενοι με πρόθεση ισχυρίστηκαν ψευδή γεγονότα που μπορούσαν να βλάψουν την τιμή και την υπόληψη του ενάγοντος και πράγματι την έβλαψαν…», «… δεν στοιχειοθετείτα δικαιολογημένο ενδιαφέρον, καθώς δεν κρίνεται αναγκαίο μέτρο για την εκπλήρωση του καθήκοντος της ενημέρωσης της κοινής γνώμης στο θέμα της πιθανής λαθρεμπορίας τσιγάρων μέσω των τελωνείων Νίκης και Δοϊράνης, η αναφορά οτι ο τότε υφυπουργός Οικονομικών κ. Αδάμ Ρεγκούζας άφηνε εν γνώσει του, να δρούν τα κυκλώματατων λαθρεμπόρων..»

Τον βουλευτή και πρώην υφυπουργό εκπροσώπησαν, κατά την ακροαματική διαδικασία, οι δικηγόροι της εταιρίας δικηγόρων «Κρυσταλλίδης & Συνεργάτες» κ.κ. Ιωάννης Γιαννάτος και Βασίλης Σωτηρόπουλος.



Aποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης
08/05/2007
Στις 8 Μαΐου 2007 εξεδόθησαν οι αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 226/2007, 227/2007, 228/2008 σχετικά με την αναμετάδοση ανακριβών πληροφοριών από τους σταθμούς ALPHA, ANTENNA και MEGA για την υπόθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της ΜΕΒΓΑΛ και τα όσα μεταδόθηκαν αβασίμως για τον υπουργό Σάββα Τσιτουρίδη.

Τον Φεβρουάριο 2007 είχε διεξαχθεί ακροαματική διαδικασία, στην οποία παρέστη η εταιρία Κρυσταλλίδης & Συνεργάτες, εκπροσωπώντας τον υπουργό.