Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2008

Φιλόσοφοι ή πρυτάνεις; Όταν οι δικαστικές αποφάσεις ενοχλούν …

Στην επιστολή του στην «Καθημερινή» (3/1/2008), απαντώντας σε άρθρο μου της 22/12/2007 στην ίδια εφημερίδα αναφορικά με την υπόθεση Μεταξόπουλου, του πρώην πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου ο οποίος καταδικάστηκε σε 25 χρόνια κάθειρξη για οικονομικά εγκλήματα, ο διακεκριμένος συγγραφέας κ.Νίκος Δήμου καταλήγει: «Γνωρίζω τον Αιμίλιο Μεταξόπουλο επί 25 χρόνια και τον γνωρίζω καλά. Θεωρώ εντελώς απίθανο να είναι ένοχος υπεξαίρεσης. Αμέλειας ναι. Άλλωστε, τι δουλειά έχουν οι φιλόσοφοι να διαχειρίζονται χρήματα και να υπογράφουν εντάλματα…».

Δύο παρατηρήσεις επ’ αυτού.

Πρώτον, με εντυπωσιάζει η προχειρότητα του συλλογισμού. Προσέξτε πως η ιδιότητα του φιλόσοφου θεωρείται ένα είδος συγχωρητήριου για τον πρώην πρύτανη του Παντείου: οι φιλόσοφοι είναι αλλόκοσμοι, λίγο ονειροπαρμένοι, ζουν στον Πλατωνικό κόσμο των καθαρών Ιδεών, και, ως εκ τούτου, η αμέλειά τους για τα τετριμμένα του βίου είναι κατανοητή! «Άλλωστε, τι δουλειά έχουν οι φιλόσοφοι να διαχειρίζονται χρήματα και να υπογράφουν εντάλματα…» λέει με νόημα ο κ.Δήμου. Οι φιλόσοφοι είναι φτιαγμένοι για άλλα πράγματα, όχι για διοίκηση!

Πέραν της φιλοσοφικής σαθρότητας αυτής της άποψης [1], ο κ.Δήμου παραβλέπει κάτι ουσιώδες. Η δουλειά του κ.Μεταξόπουλου ως πρύτανη δεν ήταν να φιλοσοφεί, αλλά να διοικεί – ναι, να διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα και να υπογράφει εντάλματα, γι αυτό εξελέγη. Ο ίδιος ο υψιπετής φιλόσοφος κ.Μεταξόπουλος επέλεξε την πεζή διοικητική «δουλειά» του πρύτανη, κανείς δεν του την επέβαλλε. Από τη στιγμή που έγινε πρύτανης κρινόταν με τα κριτήρια της χρηστής και αποτελεσματικής διοίκησης, όχι με τα ακαδημαϊκά κριτήρια παραγωγής φιλοσοφικού έργου. Πολύ απλά, ακόμα και η αμέλεια είναι ασυγχώρητη για κάποιον που διοικεί και διαχειρίζεται χρήματα των άλλων. Ο καθένας το καταλαβαίνει αυτό, πόσο μάλλον ένας φιλόσοφος!

Δεύτερον, ο κ.Δήμου μας διαβεβαιώνει ότι θεωρεί «εντελώς απίθανο» ο κ.Μεταξόπουλος να είναι ένοχος υπεξαίρεσης. Το ίδιο ισχυρίζονται και οι ενορίτες εκείνου του ιερέα που πρόσφατα διώχθηκε ποινικά για συστηματική ασέλγεια σε μικρό κορίτσι. Εν πάση περιπτώσει, γιατί να πιστεύουμε τους φίλους του εκάστοτε κατηγορούμενου ή καταδικασθέντος και όχι την αρμόδια, συντεταγμένη λειτουργία της πολιτείας, τη δικαστική; Γιατί, εν προκειμένω, να πιστέψουμε τις διαβεβαιώσεις των φίλων του κ.Μεταξόπουλου και όχι τους δικαστές που, επί 18 ολόκληρους μήνες, μελέτησαν δικογραφία 80.000 σελίδων και δίκασαν κατά νόμον;

Ο κ.Δήμου ισχυρίζεται ότι στην ακροαματική διαδικασία της δίκης «δεν απεδείχθη υπεξαίρεση» αλλά «βαρύτατη αμέλεια» εκ μέρους του κ.Μεταξόπουλου και υπαινίσσεται ότι η ποινή κάθειρξης ήταν υπερβολικά σκληρή.

Δύο παρατηρήσεις επ’ αυτού.

Πρώτον, ο κ.Δήμου θα έπρεπε να γνωρίζει ότι ο πρώην πρύτανης δεν καταδικάστηκε για «αμέλεια», αλλά «για υπεξαίρεση ύψους 1.105 δισ. δρχ., απάτη σε βάρος του Δημοσίου και ψευδή βεβαίωση» («Καθημερινή», 7/6/2007).

Δεύτερον, φίλοι του κ.Μεταξόπουλου χαρακτήρισαν την ποινή υπερβολικά σκληρή. Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ.Λ. Ρακιντζής, χαρακτήρισε τις ποινές «προσήκουσες» («Νέα», 8/6/2007). Ως μη νομικός, αν πρέπει να πιστέψω κάποιον, προτιμώ να πιστέψω τον κ.Ρακιντζή. Επιπλέον, για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, σημειώστε ότι για τον κ.Κένεθ Λέη, πρώην πρόεδρο της Enron, το αμερικανικό δικαστήριο αποδέχθηκε κατηγορητήριο που επέσυρε ποινή κάθειρξης 20 έως 30 ετών, για συμμετοχή σε οικονομική απάτη.

Ο κ.Δήμου με επικρίνει ότι «προφανώς δεν παρακολούθησα την υπόθεση [Μεταξόπουλου]», γι αυτό και οι ισχυρισμοί μου είναι εσφαλμένοι. Με βάση τα όσα ανέφερα παραπάνω, αφήνω τον αναγνώστη να κρίνει ποιος παρακολούθησε την υπόθεση και ποιος όχι. Ο διακεκριμένος συγγραφέας με επικρίνει, επίσης, για έλλειψη ανθρωπιάς («Όμως το άρθρο του […] δείχνει πως ορθολογισμός χωρίς ανθρωπιά μπορεί να γίνει απάνθρωπος»). Απορώ, ειλικρινά, πως το λέει αυτό, όταν στην πρώτη παράγραφο του άρθρου μου, έλεγα, ευθύς εξαρχής, ότι στο μέτρο που ο κ.Μεταξόπουλος είναι βαριά ασθενής, πρέπει οι δικαστές να κάνουν δεκτό το αίτημα της αποφυλάκισής του, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του στο Εφετείο («Δυστυχώς ο κ.Μεταξόπουλος είναι βαριά ασθενής, όπως βεβαιώνουν οι γιατροί του, και ζητά την αποφυλάκισή του, την οποία στο παρελθόν αρνήθηκαν οι δικαστές. Αν έτσι έχουν τα πράγματα, η κοινή λογική και η στοιχειώδης ανθρωπιά υπαγορεύουν να γίνει δεκτό το αίτημά του»).

Είναι αξιοπρόσεκτη, όσο και αξιόμεμπτη, η συστηματική προσπάθεια αμφισβήτησης (με σκοπό την απονομιμοποίηση) της δικαστικής απόφασης, με την οποία καταδικάστηκαν οι πρώην πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις του Παντείου Πανεπιστημίου. Εκπλήσσομαι να βλέπω αγαπημένους μου συγγραφείς, επί δεκαετίες υπέρμαχους του κράτους δικαίου και των θεσμών του, να συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή.

Θυμίζω ότι κύμα συναδέλφων και φίλων του κ.Μεταξόπουλου αρθρογράφησαν κατά της δικαστικής απόφασης, επικρίνοντας τους δικαστές για «σκληρότητα», «εκδίκηση» ακόμα και για «πολιτική σκοπιμότητα»! Βλέπετε, σε αυτή τη χώρα, όταν δεν μας αρέσουν οι δικαστικές αποφάσεις, αντιδρούμε με αμετροεπή υποκειμενισμό, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη που πρέπει να περιβάλλει τους πολιτειακούς θεσμούς. Σε καμία προηγμένη δημοκρατία δεν συμβαίνει αυτό. Ακόμα κι εκεί που υπάρχουν έντονες διαφωνίες για δικαστικές αποφάσεις, όπως π.χ. στην περίπτωση της απόφασης του Αμερικανικού Ανώτατου Δικαστηρίου σχετικά με την ομοσπονδιακές εκλογές του 2000, με την οποία δόθηκε η προεδρία των ΗΠΑ στον Μπους, οι διαφωνίες εκδηλώνονται με τρόπο που υποδηλώνει σεβασμό στο θεσμό και αποδοχή της απόφασής του. Ουδέποτε οι θιγόμενοι βάλλουν κατά του δικαστηρίου, ακόμα και όταν διαφωνούν με την απόφασή του. Στη Βαλκάνια Ελλάδα, τα πράγματα είναι, δυστυχώς, διαφορετικά.

Αναρωτιέμαι που ήταν όλοι αυτοί που επικρίνουν σήμερα τη δικαστική απόφαση όταν 2.7 δισεκατομμύρια δραχμές δημόσιου χρήματος έκαναν φτερά από το Πάντειο Πανεπιστήμιο για να αγορασθούν τζακούζι, πλακάκια υγιεινής και Φεράρι! Που ήταν όλοι αυτοί, οι δήθεν προοδευτικοί, όταν συνάδελφοί τους στο Πάντειο, οι λίγοι θαρραλέοι καθηγητές που έφεραν το σκάνδαλο στο φως, προπηλακίζονταν από τραμπούκους και υπέστησαν, για χρόνια, έναν πρωτοφανή εκφοβισμό. Όλα αυτά δεν φαίνεται να τους ενόχλησαν ιδιαίτερα τότε, δεν θυμάμαι να είδα πουθενά άρθρα τους στον Τύπο. Τους ενόχλησε, όμως, η δικαστική απόφαση για τα οικονομικά εγκλήματα του Παντείου. Οι ποινές είναι πράγματι υψηλές, αλλά μην ξεχνάτε ότι οι κατηγορούμενοι βρέθηκαν ένοχοι για βαριά οικονομικά εγκλήματα. Δυστυχώς στην Ελλάδα το οικονομικό έγκλημα δεν θεωρείται και τόσο έγκλημα, αν μάλιστα φίλοι και συνάδελφοι εμπλέκονται σε αυτό.

Τέλος, αξίζει να παρατεθεί η σπάνιου ακαδημαϊκού θάρρους ανακοίνωση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας του «Συνασπισμού» αναφορικά με τις ποινές που επιβλήθηκαν στους πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις του Παντείου:

«"Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι στον πρώτο βαθμό της δίκης και, βάσει των αποδεδειγμένων κατά το δικαστήριο εγκλημάτων, επιμερίστηκαν οι κατά νόμο ποινές. Οι καταδίκες αυτές δεν αφορούν διοικητικές παραλήψεις και κακοδιαχείριση, αλλά βαρύτατα οικονομικά εγκλήματα που είχαν ως συνέπεια την απώλεια οκτώ εκατομμυρίων ευρώ εις βάρος του ελληνικού δημοσίου. [...] Η φιλολογία περί υπερβολικών ποινών που δεν συνάδουν με το κύρος και την προσωπικότητα των καταδικασθέντων παραβλέπει τα πραγματικά περιστατικά που έλαβε υπ' όψη το δικαστήριο. Η αποδεδειγμένη και εκτεταμένη διαφθορά στη διοίκηση ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος δεν αφήνει περιθώρια επιείκειας εν ονόματι της προσωπικότητας και του κύρους των υπαιτίων» (βλ. άρθρο του Ν. Θεοτοκά, «Αυγή», 28/12/2007. Βλέπε επίσης το άρθρο του Δ. Παφίλη, «Αυγή», 21/6/2007).

Η ανακοίνωση αυτή τα λέει όλα και, κυρίως, διδάσκει ευθύνη και ήθος. Δεν είδα κι άλλες σαν κι αυτήν.

Σημειώσεις

[1] Κριτική στην άποψη αυτή μπορεί να ασκηθεί από πολλές πλευρές: Για τον Πλάτωνα οι φιλόσοφοι είναι οι κατ’ εξοχήν κατάλληλοι να κυβερνούν, αφού διαθέτουν ένα ανώτερο είδος γνώσης – βλ. Πολιτεία (473c). Από μια οπτική γωνία που αντιτίθεται στην Πλατωνική μεταφυσική, το σχήμα του κ.Δήμου (οι φιλόσοφοι συνεισφέρουν στο Πνεύμα, δεν έχουν σχέση με την πεζή πραγματικότητα της διοίκησης) διαιωνίζει την δικαίως αμφισβητούμενη σήμερα δυϊστική άποψη, Πλατωνικής και αργότερα Καρτεσιανής εμπνεύσεως, περί αμιγώς διανοητικής έναντι πρακτικής δραστηριότητας.

Αρκετά συντετμημένη εκδοχή του άρθρου αυτού δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή, 9 Ιανουαρίου 2008.

44 σχόλια:

Stelios Frang είπε...

Δύσκολο να πάρεις θέση σ' αυτό το δίλημμα: απ' τη μια πλευρά υπάρχει η σκληρή αλήθεια της κακοδιαχείρισης και της καταδίκης, απ' την άλλη υπάρχει ο ανθρώπινος παράγων και η βαριά ασθένεια. Αυτό το τελευταίο ήθελε να τονίσει ο κ. Δήμου.

Τα σέβη μου και καλή επιτυχία στο blog!
Σ.Φρ.

Elias είπε...

Αν έχει ειπωθεί αυτό από τον κ. Δήμου (διατηρώ μία επιφύλαξη), τότε είναι απαράδεκτο.
Ίσως η ξερή παράθεση μιας φράσης να διαστρεβλώνει το συνολικό νόημα, όμως το σχόλιό του δε στέκει με τίποτα.
Στο φινάλε, ακόμα και η "αθώα" αμέλεια δεν είναι καθόλου μικρό παράπτωμα όταν μιλάμε για τέτοια ποσά.

Καππαδόκης είπε...

Eκείνο που δημιουργεί την εντύπωση περί "ιδιαιτέρως αυστηρής ποινής" δεν είναι τόσο τα γεγονότα που έγιναν αλλά όλα τα γεγονότα που γίνονται καθημερινά και μένουν ατιμώρητα.

Χωρίς αυτό νομικά και λογικά να αποτελεί στοιχείο καμμιάς δικαιολογίας, μη μου πει κανείς πως η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος της Παντείου ήταν η μεγαλύτερη κατάχρηση δημοσίου χρήματος που έγινε ποτέ (εδώ γελάμε) γιατί δεν θυμάμαι ποτέ τόσο αυστηρές ποινές για αυτό το λόγο.

Δυστυχώς το πολιτικοδικαστικοδημοσιογραφικό κατεστημένο εκμαύλισε και την ίδια τη συνείδησή μας και πολλές φορές άνθρωποι λογικοί και σωστοί διαμαρτύρονται για την εφαρμογή των αυτονόητων.

Πάντως αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι και να αποδεχόμαστε τις δικαστικές αποφάσεις αδιαμαρτύρητα, θα έπρεπε τώρα μαζι με τον Μεταξόπουλο και τους άλλους να βρίσκονταν στη φυλακή πολλά μεγαλοστελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων που μας κυβέρνησαν τελευταία και κατασπατάλησαν προς ίδιον όφελος αρκετά πολλά μύρια.
Αλλά βλέπετε, ο καλύτερος τρόπος κουκουλώματος όλων των τελευταίων σκανδάλων είναι η παραπομπή στον εισαγγελέα και από κει στο χρονοντούλαπο της δικαιοσύνης.

Λένε πως η δικαιοσύνη είναι τυφλή και αμέσως μου έρχεται στο μυαλό η απίθανη ατάκα του "τυφλού" Μίμη Φωτόπουλου.
-Αόμματος....

Unknown είπε...

Nομίζω ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία το πόσο συμπάσχει έκαστος πολίτης. Καλώς ή κακώς η απόφαση εκδόθηκε και αφορά τους Πρυτάνεις και λοιπούς όσο και το πρεζόνι και τον Αλβανό μετανάστη. Νομίζω επίσης ότι και ο Σωκράτης όταν ήπιε το γνωστό δηλητήριο σεβάσθηκε τους νόμους.Οι δικαστικές αποφάσεις βέβαια είναι πολύ συχνά εσφαλμένες γι'αυτό υπάρχει το Εφετείο! και ο κοινός νους αλλά και το δικαίωμα εκάστου να διαφωνεί....

dimitris είπε...

Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο μαζί σας.

Κατανοώ την ανθρώπινη πλευρά αυτής της ιστορίας και την αγωνία του αγαπημένου μου συγγραφέα Νίκου Δήμου για την υγεία του κ. Μεταξόπουλου. Κι εγώ θα ήθελα την προσωρινή του αποφυλάκιση.

Όμως στο Πάντειο συνέβαιναν τέρατα και σημεία, που είναι αδύνατον να μην είχαν υποπέσει στην αντίληψη του κ. πρύτανη. Έχοντας παρακολουθήσει την υπόθεση σε μεγάλο βαθμό, πιστεύω ότι η δικαστική απόφαση ήταν πέρα για πέρα σωστή.

Kαπα είπε...

Ο κος Τσούκας έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια στο εν λόγω ζήτημα, από το περασμένο Ιούλιο(1) και αρκετοί από εμάς, τότε, συμφωνήσαμε μαζί του.

Ως εκ τούτου, το πρόσφατο άρθρο του (2) δεν εξέπληξε κανέναν συνεπή αναγνώστη.

Όμως λειτούργησε ως αφορμή για να επαναδιατυπώσει ο εκλεκτός Νίκος Δήμου τον ειλικρινή σεβασμό του στη συνύπαρξη "ορθρολογισμού και ανθρωπιάς" (και στην περίπτωση του Μεταξόπουλου),

κάτι που ως γνωστόν απουσίασε από τους δικαστές που προσφάτως αρνήθηκαν το δικαίωμα της προσωρινής αποφυλάκισης σε έναν ετοιμοθάνατο ο οποίος (αν μείνει στη φυλακή με την ανύπαρκτη για την περίπτωσή του νοσηλεία) δεν θα προλάβει το εφετείο.

Ας σκεφτούν, τουλάχιστον, οι ιθύνοντες το δικαίωμα που έχει ο Μεταξόπουλος ως πολιτης που διεκδικεί "δίκαιη δίκη" εν ζωή...


Με εκτίμηση

Κάπα




(1) http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_08/07/2007_233613

(2) Καθημερινή, 22/12/20

Dreamer & the full moon είπε...

Ειλικρινα δε γνωριζω πιο ειναι το προβλημα υγειας το κ.Μεταξοπουλου, και δε θα παρω θεση σε αυτο το θεμα.
Ομως συμφωνω απολυτα με την αντικειμενικη τοποθετηση το κ.Τσουκα. Καποια στιγμη πρεπει να παψει η ιδιοτητα, και η επωνυμια να επηρεαζουν την απονομη δικαιοσυνης, αν λογιζομασται κρατος δικαιου.. Και επιτελους καθε αλλο παρα κολακευτικο ειναι για τον κατηγορουμενο να τον προσδιοριζουν ως "αμελη", η και ισως "αφελη"...
Η ελλειψη στοιχειωδους αξιοπρεπειας και περηφανιας μπροστα στη οποια καταδικη, ειναι χειροτερη και απο αυτη την ιδια την καταδικη.

IdentityCafe είπε...

Εξαιρετικο αρθρο!

καθαρος και ξαστερος λογος με επιχειρηματα...

Ανώνυμος είπε...

Ανεξάρτητα από τη καταδίκη για οικονομικά εγκλήματα υπάρχει και η ανθρώπινη διάσταση που λέει ότι εφόσον υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υγείας, μπορεί να γίνει αποφυλάκιση. Το ένα δεν σχετίζεται με το άλλο-είναι διαφορετικά πράγματα. Αν κάποιος αποφυλακιστεί για λόγους υγείας, δεν σημαίνει ότι είναι και αθώος. Αυτό όμως το κρίνουν οι αρμόδιοι δικαστές. Προσωπικά, δεν έχω δει το σχετικό αίτημα που υπέβαλλαν οι συνήγοροι του κ.Μεταξόπουλου. Γνωρίζω όμως καλά ότι στην Ελλάδα μπορείς να βρεις ιατρική βεβαίωση για οποιαδήποτε πάθηση θέλεις, ακόμα και αν είσαι υγιέστατος. Βέβαια, ευτυχώς υπάρχουν και άλλοι γιατροί που μπορούν να συμβουλεύσουν πόσο σοβαρή είναι μια κατάσταση και πως αποδεικνύεται αυτό- θεωρώ ότι η ιατρική επιστήμη έχει προχωρήσει αρκετά ώστε να μπορεί να προσδιορίσει τη κατάσταση της υγείας ενός ατόμου. Δεν λέω ότι αυτό έγινε και στη περίπτωση του κ. Μεταξόπουλου, ούτε λέω ότι η Δικαιοσύνη δεν έχει σοβαρή ευθύνη που έχει αφήσει να λάβει διαστάσεις επιδημίας το φαινόμενο των πλαστών ιατρικών βεβαιώσεων. Θεωρώ όμως το σενάριο η Δικαιοσύνη να κρατά ένα σοβαρά άρρωστο άνθρωπο στη φυλακή "για να του δείξουν", μάλλον αστείο.

Καππαδόκης είπε...

Αλλη μια σοβαρή υπόθεση που μας απασχόλησε για τόσο διάστημα, η υπόθεση των υποκλοπών, μπήκε στο χρονοντούλαπο της Αδέκαστης Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Καθόλου δεν φταίει ο γυαλός γιαυτό...

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απολύτως μαζί σας κ. Τσούκα. Αλλά και ως φιλόσοφο τον αμφισβητώ εντόνως. Διάβασα το βιβλίο του "Αυτοσυντήρηση, Πόλεμος, Πολιτική" και το βρήκα μία τεράστια μπούρδα! Αναμασάει μερικά τού μεγάλου Κονδύλη αλλά κυρίως επιδίδεται σε μία ασυγκράτητη επιδειξιομανία και στο τέλος δεν λέει απολύτως τίποτα! Φαίνεται τον απασχολούσε περισσότερο η Διοίκηση..

Kαπα είπε...

Για το βιβλίο του Μεταξόπουλου: Το έχω διαβάσει και είναι εξαιρετικό. Είχε δίκιο ο Τσουκαλάς που το εγκωμίαζε. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα και είναι κρίμα να τα ισοπεδώνουμε όλα.


--------------------------
Παρουσίαση του βιβλίου Αυτοσυντήρηση, πόλεμος, πολιτική του Αιμίλιου Μεταξόπουλου (εκδόσεις Λιβάνη). Ομιλητές: Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Παναγιώτης Νούτσος, Στέφανος Ροζάνης, Βασίλης Κάλφας, Δημήτρης Λαμπρέλλης, Φώτης Κουβέλης. Στη Στοά του Βιβλίου στις 12 το μεσημέρι.

Το ΒΗΜΑ, 17/04/2005
--------------------------



Με εκτίμηση

Κάπα

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Δήμου είναι χαρακτηριστικός εκπρόσωπος της γενιάς που κατάστρεψε τη χώρα. Αυτή η ανοχή απέναντι στην κλοπή, κατάχρηση, καταπάτηση, αυθαιρεσία απέναντι στο δημόσιο σμπαράλιασε τη χώρα.
Τι να του πούμε; Μπράβο σας. Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα αναφέρονται στη γενιά σας ως την πιο άθλια και παρακμιακή γενιά.

Kαπα είπε...

Anonymous said...
Ο κ. Δήμου είναι χαρακτηριστικός εκπρόσωπος της γενιάς που κατάστρεψε τη χώρα. Αυτή η ανοχή απέναντι στην κλοπή, κατάχρηση, καταπάτηση, αυθαιρεσία απέναντι στο δημόσιο σμπαράλιασε τη χώρα.
Τι να του πούμε; Μπράβο σας. Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα αναφέρονται στη γενιά σας ως την πιο άθλια και παρακμιακή γενιά.
-------------------

Αγαπητέ κύριε, που τα βρήκατε αυτά και λέτε;

Γνωρίζετε το βίο και την πολιτεία, το λογοτεχνικό και στοχαστικό έργο του Νίκου Δήμου και βγάλατε αυτό το παντελώς αυθαίρετο και άδικο συμπέρασμα;

Επειδή μάλλον είστε θύμα παραπληροφόρησης σας προτείνω να διαβάσετε την αυτοβιογραφία του (Οι δρομοι μου) και ένα απάνθισμα κριτικών του κειμένων που επιμελήθηκε ο εκλεκτός Θανάσης Τριαρίδης (Ασκήσεις ελευθερίας).

Μετά από από αυτά, η εντιμότητά σας θα σας αναγκάσει να αναθεωρήσετε.

Εκτός εάν το πραγματικό σας κίνητρο δεν είναι η άγνοια και η παραπληροφόρηση, αλλά η μισαλλοδοξία.

Με εκτίμηση

Κάπα

Ανώνυμος είπε...

καπα,
ο ανώνυμος έχει δίκιο.
Δεν γράφει ότι ο Δήμου είναι αυτός που κατάστρεψε την χώρα και την οδήγησε στην διαφθορά που φέρνουν οι κλίκες ελιτιστικές ή δημαγωγικές.

Γράφει ότι "Ο κ. Δήμου είναι χαρακτηριστικός εκπρόσωπος της ΓΕΝΙΑΣ που κατάστρεψε τη χώρα".

Μιας γενιάς με διαλεχτούς μιζαδόρους και ύποπτες οικονομικές συνεργασίες είτε με το περιβάλλον εξουσίας των ευνοούμενων της Αγγλικής και Αμερικανικής Πρεσβείας, του πρώην βασιλιά και μετά της Χούντας, είτε αυτό των ευνοούμενων της αυλής του απλοχέρη Ανδρέα και Κοσκωτά, ή των εταιρειών φούσκας του χρηματιστηρίου του Σημίτη.

Άνθρωποι σαν τον Ν. Δήμου έκαναν λαθάκια συνείδησης που είχαν αποτέλεσμα ένα τεράστιο προσωπικό κέρδος.
Είχαν οικονομικές δοσοληψίες και επωφελήθηκαν από τις οικογενειακές, κοινωνικές, μαθητικές και φιλικές σχέσεις μιας κλειστής ελίτ σε σένα και σε μένα.
Δεν ήταν και ούτε είναι αξιοκρατικές αυτές οι κλίκες. Αυτοί οι κύκλοι εξουσίας είναι κληρονομικοί, πολιτικοί, είναι κύκλοι εκπόρνευσης της τιμής και της ειλικρίνειας, της εμπιστοσύνης του Ελληνικού λαού.
Δεν ήταν μόνο ο μακαρίτης Χριστόδουλος που ήταν απασχολημένος και δεν κατάλαβε τι γίνονταν αλλά μερικές χιλιάδες ευνοούμενων της ανώτατης τάξης που ήταν απασχολημένοι στο κέρδος έστω μέσω της "αναγκαστικής" διαφθοράς.

Ο Πρύτανης Μεταξόπουλος και η συμμορία του τιμωρήθηκαν σε μια στιγμή αναλαμπής της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Μια λάμψη που η κλίκα του Μεταξόπουλου προσπαθεί να σβήσει.
Οι ίδιοι άνθρωποι που σύχναζαν στα χρυσοπληρωμένα από το ταμείο της Παντείου πρωτοχρονιάτικα πάρτυ του Μεταξόπουλου με την ίδια άνεση παλιότερα σύχναζαν ή ονειρεύονταν τις δεξιώσεις των εκλεκτών της Χούντας.

Γνωρίζετε για ποιους μιλώ.
Δεν μπορεί να είσαι αντίπαλος της Χούντας και την ίδια στιγμή ιδιοκτήτης της πρώτης διαφημιστικής εταιρείας σε όλη την χώρα που χρηματοδοτείται άφθονα για διαφημίσεις άμεσα ή έμμεσα από το χουντικό κράτος και τους ολιγάρχες ή μονοπώλες υποστηρικτές του (π.χ. Esso Papas).

Λέγεται ότι οι χαμαιλέοντες επιζούν και ευημερούν όχι γιατί μόνο γνωρίζουν να αλλάζουν χρώμα αλλά γιατί γνωρίζουν ποιο χρώμα στα λέπια τους ταιριάζει απόλυτα με το περιβάλλον που βρίσκονται.

Οι μεσάζοντες και μιζαδόροι είναι γενναιόδωροι σ' αυτούς που χρειάζονται με δωράκια κι άλλες διευκολύνσεις.

Δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα με το πως διασκέδαζε η συμμορία της Παντείου και οι φίλοι τους αρκεί τα έξοδα για τa πολυτελή ξεφαντώματα να μην τα πλήρωνε ο φορολογούμενος Έλληνας πολίτης.

Τα είδωλα Κάπα όταν γκρεμίζονται πάνω στο κεφάλι του ειδωλολάτρη δεν είναι σφάλμα του Εγκέλαδου αλλά αυτού που τά χτισε χωρίς θεμέλια τόσο ψηλά.

Kαπα είπε...

Citizen Luke said...
καπα,
ο ανώνυμος έχει δίκιο.
Δεν γράφει ότι ο Δήμου είναι αυτός που κατάστρεψε την χώρα και την οδήγησε στην διαφθορά που φέρνουν οι κλίκες ελιτιστικές ή δημαγωγικές.

Γράφει ότι "Ο κ. Δήμου είναι χαρακτηριστικός εκπρόσωπος της ΓΕΝΙΑΣ που κατάστρεψε τη χώρα".
-------------------

Αγαπητε κύριε,

Και ο ανώνυμος και εσείς πλανάσθε, μόνο που δεν το ξέρετε, γιατί ως γνωστόν, όποιος πλανάται δεν τον γνωρίζει!

Αν υπάρχει κατι για το οποιο δεν μπορεί να κατηγορηθεί ο ΝικόΔημος, αυτό είναι η εντιμότητα.

Εσείς όμως δεν μιλάτε για τον Νίκο Δήμου, δεν τον ξέρετε. Μιλάτε για τις μυθολογίες περί Νίκου Δημου, για τα αποκυήματα της φαντασίας ατόμων που επινοούν ανύπαρκτα "γεγονότα" επειδή έτσι τους είπαν ή έτσι άκουσαν ή έτσι νομίζουν.

Είναι πολυ κρίμα να βλέπει κανείς ευφυείς ανθρώπους να διαπράττουν, εν αγνοία, τους το ηθικό παράπτωμα της συκοφαντίας.

Ποτέ όμως δεν είναι αργά ούτε για σας ούτε για τον Ανώνυμο ούτε για κανέναν μας.

Ό,τι πρότεινα στον Ανωνυμο, το προτείνω και σε σας: ρίξτε μια ματιά στα βιβλία "Οι δρόμοι μου" και "Ασκήσεις ελευθερίας". (αν δεν θέλετε να ξοδευτείτε, μετά χαράς να σας τα ταχυδρομήσω)

Αν είστε καλόπιστος, τολμήστε να αντισταθείτε στις προκαταλήψεις σας!

Δεν έχετε να χάστε τίποτε!

Τολμήστε!


Με εκτίμηση

Κάπα

Ανώνυμος είπε...

Τα διάβασα αγαπητέ Κάπα.
Για τα επτά χρόνια δικτατορίας γράφει δέκα σελίδες ανάμεσα στις δέκα χιλιάδες σελίδες που έχει γράψει για πολύ πιο δευτερεύοντα πράγματα και καταστάσεις.

Στο ένα γράφει ότι δεν αντέδρασε στην 21η Απριλίου γιατί δεν είδε τους οικοδόμους να βγαίνουν στον δρόμο και να κάνουν διαμαρτυρία μπροστά στα τανκ!

Γράφει για τα χειροκροτήματα στην παρέλαση του Παπαδόπουλου στην Πελοπόννησο, την μαζική "υποστήριξη" του κόσμου.

Σε παρακαλώ διάβασε ξανά όλα τα βιβλία του και θύμισε μου τι γράφει για την συνεργασία του με τον Τομ Πάπας;

Αυτοί που διάβαζαν τα περιοδικά της εποχής θυμούνται διαφημίσεις της εταιρείας του Νίκου Δήμου στο ίδιο τεύχος με άρθρα επαίνου και χαριτωμένες φωτογραφίες του δικτάτορα.

Μπορέσατε να βρείτε τον καγχασμό του Νίκου Δήμου: "Το 1971, επέτειο των 150 χρόνων της Επανάστασης του 21, πείσαμε την Esso-Pappas να χρηματοδοτήσει ένα δίσκο με αποσπάσματα από τα Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη...Έγινε ανάρπαστος".
Ένας από τους πιο αγνούς Έλληνες ήρωες του '21 να διαφημίζει την πιο διεφθαρμένη χουντική εταιρεία.
Τρίζουν ακόμη τα κόκαλα του τίμιου στρατηγού της απελευθέρωσης.
Μεγάλο κατόρθωμα και συγχαρητήρια στο είδωλό σας!

Kαπα είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Kαπα είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Kαπα είπε...

Citizen Luke said...
Τα διάβασα αγαπητέ Κάπα.
Για τα επτά χρόνια δικτατορίας γράφει δέκα σελίδες ανάμεσα στις δέκα χιλιάδες σελίδες που έχει γράψει για πολύ πιο δευτερεύοντα πράγματα και καταστάσεις.
---------------------

Δηλαδή, αγαπητέ κύριε, αφού διαβάσατε 7 σελίδες από την αυτοβιογραφία του ΝΔ, καταλήξατε ότι είναι "εκπρόσωπος της ΓΕΝΙΑΣ που κατάστρεψε τη χώρα";

Αγαπητέ κύριε, η συλλογιστική σας είναι παντελώς ανορθόδοξη. Να τι μας λέτε:

- ο Γιάννης έχει μύτη
- Και ο αετός, που έχει μύτη, πετάει.
- άρα ο Γιάννης... πετάει.

Αυτό μας λέτε!

Παίρνετε από την περίοδο της διακτατορίας την επιχειρηματική δραστηριότητα του Νίκου Δήμου και εξάγετε το παντελώς αλλοπρόσαλλο συμπέρασμα ότι ο Νίκος Δήμου είναι "εκπρόσωπος της ΓΕΝΙΑΣ που κατάστρεψε τη χώρα".

Δηλαδή, αν εκείνη την εποχή ο Νίκος Δήμου ήταν στο εξωτερικό και σπουδαζε, ή την κοπάναγε στο εξωτερικό για να κάνει... αντίσταση, τότε θα τον προτιμούσατε...

Λέτε ότι οι διαφημίσεις του ήταν σε περιοδικά όπου υπήρχαν και φωτογραφίες της χούντας.

Και σε όλα τα σχολεία και σε όλα τα αστυνομικά τμήματα και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, τις δικαστικές αίθουσες, ακόμα και στις λαικές αγορές, σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους εδέσποζαν τα... πουλιά της χούντας! Τι μας λέτε τώρα; έπρεπε ο κόσμος να μετακομίσει σε άλλον πλανήτη; ή να πάψει να εργάζεται;

Ομολογώ ότι η συλλογιστική σας παραβιάζει τους στοιχειώδεις κανόνες της λογικής.

Ο αείμνηστος Γιώργος Κουμάντος, ο βολταίρος της Ελλάδας, ο αντιστασιακός με την τόση σοφία και τόσους αγώνες, τιμούσε το ήθος και εκτιμουσε το πνεύμα, τις ιδέες και τις μάχες του Νίκου Δήμου και ήταν ένας από τους ελάχιστους επιστήθιους φίλους και συνομιλητές επί τριάντα τόσα χρόνια.

Μέλετήστε, σας παρακαλώ τις "Ασκήσεις Ελευθερίας" και θα καταλάβετε.

Κάντε μια προσπάθεια να νικήστε τις προκαταλήψεις σας!

Είπαμε, πρέπει να τολμήσετε!


Μετά τιμής

Κάπα

Ανώνυμος είπε...

Μα δεν καταλαβαίνετε αγαπητέ Κάπα κάτι βασικό.
Ο λόγος που έχω αγοράσει και διαβάσει όλα σχεδόν τα βιβλία του Νίκου Δήμου δεν είναι επειδή τον μισώ σαν άνθρωπο. Δεν μου έχει κάνει προσωπικά τίποτα ο κύριος. Αντίθετα μου αρέσει να τον διαβάζω γιατί με διασκεδάζει με την νοητική του ικανότητα.
Αλλά όπως άφησε να εννοηθεί ο Αριστοτέλης μας μια γερή λογική δεν μπορεί να δημιουργήσει το "τέλειο" αν είναι ζευγαρωμένη με μια άρρωστη ηθική.
Είναι σαν το σπερματοζωάριο που προσπαθεί να εισδύσει σε ωάριο με παραμορφωμένα μιτοχόνδρια.

Είναι ωραίο θέαμα βέβαια, όλοι οι άλλοι να το βλέπουμε να κολυμπάει χαριτωμένα στο σπερματικό υγρό και με την ουρίτσα του δεξιά-αριστερά να προσπαθεί να εισδύσει στα μυστικά της ζωής.
Αλλά τι ΔΥΣΤΥΧΙΑ να είναι τόσο ανώφελη η όλη του προσπάθεια μια και το ταίρι του, το alter ego του είναι άγονο ή παραμορφωμένο.

Τον χαίρομαι αλλά και τον πονάω τον συγγραφέα. Είναι εκπρόσωπος μιας γενιάς που αυτοκαταστράφηκε και οδήγησε την χώρα στην ξεχαρβαλωμένη και ανήθική κοινωνία του σήμερα.
Από υπεξαιρέσεις μέχρι παιδοφιλία.

Λοιπόν δεν απαντήσατε στην ερώτηση μου καπα. Σας είπα ότι διάβασα σχεδόν όλη την συλλογή του αγαπητού σας συγγραφέα αλλά δεν βρήκα πάνω από δέκα γραμμές για την επιχειρηματική του δραστηριότητα στην Χούντα.
Θα ομολογήσω ότι έχετε δίκαιο αν βρείτε εσείς κάτι άλλο και με διαψεύσετε.

Η συνεργασία της εταιρείας ΔΔ με τον Τομ Πάπας ήταν σε περιοδικά που όχι μόνο είχαν φωτογραφίες του δικτάτορα αλλά επίσης εξυμνούσαν την Χούντα για την τάξη που έφερε στην χώρα και πόσο παραδεισένια χώρα έγινε τότε η Ελλάδα για την επένδυση ξένων κεφαλαίων.

Θα ήταν πιο τίμιο για τον διαφημιστή να παραδεχθεί ότι έκανε κάποια λάθη πιστεύοντας, π.χ. ότι πραγματικά η Χούντα βοήθησε την Ελλάδα στις ξένες επενδύσεις, ότι σταμάτησε τις διαρκείς απεργίες, ότι παρασύρθηκε από το κοινωνικό του περιβάλλον, ότι αναγκάσθηκε να συνεργασθεί για να επιβιώσει η επιχείρηση του, κοκ.
Οποιαδήποτε δικαιολογία θα ήταν προς τιμήν του παρά να θεωρεί ότι πιστεύουμε τους ισχυρισμούς του ότι δεν χρειάστηκε να κάνει κανένα συμβιβασμό με την Χούντα και την ολιγαρχία της.
Αυτή η θέση του είναι γελοία και παιδιάστικη.

Αν οι δημόσιες προσωπικότητες όπως οι Νικόδημοι (χουντοβασιλικοί εκ προθέσεως ή από ανάγκη) έκαναν πραγματικά αντίσταση όπως έκανε η γενναία Ελένη Βλάχου και άλλα ηθικά δημόσια πρόσωπα, ενωμένα στην λογική της Ελευθερίας, θα είχε υπερισχύσει η Αντίσταση εναντίον της Χούντας.

Ας μην βγάλουμε την αισχροκέρδεια ή την δειλία στην Χούντα, αντίσταση μετά από 7 χρόνια δολοφονίας της Δημοκρατίας.

Όσο για την 30χρονη φιλία του με τον Γιώργο Κουμάντο φαίνεται ότι άρχισε μετά την μεταπολίτευση.
Αγαπητέ καπα καταλαβαίνεις ότι είναι απλή τακτική, αν κάποιος αισθάνεται ότι θα κατηγορηθεί για την επικερδέστατη δραστηριότητα του την εποχή της Χούντας να πιάσει φιλίες μετά το τέλος της Χούντας, με ανθρώπους που έχουν φήμη αντιστασιακού.

Θα με κατηγορήσεις ότι σκέφτομαι ανήθικα για τον ήρωα σου αλλά αν δεν μπορώ να τον καταλάβω μετά από προσεκτική και κριτική ανάγνωση όλης σχεδόν της ζωής του τότε πρέπει να είμαι και εγώ ένα ακόμη χαζονικοδημοπουλάκι.

Kαπα είπε...

Citizen Luke said...
Μα δεν καταλαβαίνετε αγαπητέ Κάπα κάτι βασικό.
Ο λόγος που έχω αγοράσει και διαβάσει όλα σχεδόν τα βιβλία του Νίκου Δήμου
---------------------

Αγαπητέ κύριε,

Είναι ολοφάνερο ότι κοροϊδεύτε τον εαυτό σας λέγοντας ότι δεν μισείτε τον Νίκο Δημου τη στιγμή που τα λόγια σας βοούν, καθώς στάζουν μισαλλοδοξία, ζήλια, φθόνο και συκοφαντία!

Με επιχειρήματα επιπέδου κατινοκουτσομπολιού προσπαθείτε μάταια να υποβιβάσετε το πνευματικό έργο εντός φιλελεύθερου διανοητή.

Ούτε κατ΄ ελάχιστον δεν τολμήσατε και δεν τολμάτε να αγγίξετε το στοχαστικό έργο του Νίκου Δήμου και να το συζητήσετε, για τον απλούστατο λόγο ότι έχετε άγρια μεσάνυχτα.

Και ως γνωστόν, όποιος δεν μπορεί να... ζυμώσει δέκα μέρες συκοφαντεί και φλυαρεί...

Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι δεν ψεύδεσθε λέγοντας ότι έχετε τα περισσότερα βιβλία του ΝΔ, τότε το βέβαιον είναι ότι "Ανέγνως, αλλ' ουκ έγνως· ει γαρ έγνως, ουκ αν κατέγνως"

Με εκτίμηση

Κάπα

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Κάπα παρακαλώ μην εξάπτεστε.
«Ει το φέρον σε φέρει, φέρε και φέρου αι δ’αγανακτείς και σ' αυτόν λυπείς και το φέρον σε φέρει»

Πάντα προσπαθώ να δω "το τερπνόν μετά του ωφελίμου" στα γραπτά του Νίκου Δήμου.
Τα βιβλία του είναι ευχάριστα και καταλήγουν σε ωφέλιμα συμπεράσματα για το πως, πότε και γιατί κατάντησε έτσι η Ελληνική κοινωνία.

Δεν σας είπα ότι τον μίσησα ούτε ότι τον αγάπησα αλλά ότι τελικά τον λυπήθηκα στους πόνους της ζωής του.

Τον θαυμάζω για τα δώρα που του έδωσε ο Θεός και λυπάμαι γιατί ο ίδιος τα βούτηξε στο μίσος για το γένος του και στην άρνηση του ήθους που έπρεπε να συνοδεύει τέτοια χαρίσματα. «Πάσα επιστήμη χωριζόμενη αρετής πανουργία φαίνεται».

Βλέπετε δεν μεγάλωσα με απωθημένα για τους γονείς μου, ούτε με τον Θεό μου, για να αναγκαστώ να καταφύγω από μικρός στην αγκαλιά ιδεολογιών και ανθρώπων-ειδώλων που σαν γύπες τρώνε τα σωθικά νέων με το μίσος και την άρνηση μέχρι βδελυγμίας της Ελληνικότητας και της πίστης τους.

Ο Νίκος Δήμου έχει πολλές μικρές αγάπες και λίγα αλλά τεράστια μίση.
Είναι μεγάλη δυστυχία για ένα τέτοιο άνθρωπο να μην μπορεί να βρει γαλήνη.

Αν είχα φιλοδοξίες να τον συκοφαντήσω θα του έγραφα ένα βιβλίο αλα Βασιλάκη.
Ίσως δεν είναι τόσο μεγάλος άνδρας όπως νομίζετε, δεν είναι κάποιος στο ανάστημα, θάρρος και κύρος του συγχωρεμένου Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

Όταν έγινε στον Νίκο Δήμο η πρόταση για πρόσκληση του τότε Αρχιεπισκόπου σε συνέντευξη στο doncat, θα το θυμάστε βέβαια το blog τότε ήταν στο ζενίθ του, ο Νίκος Δήμου δείλιασε και αρνήθηκε παρά τις προτροπές των φίλων του.

Έκανε γυροβολιά 180 μοιρών το είδωλό σας και αρνήθηκε την καλύτερη διαφήμιση που μπορεί να είχαν τα Ελληνικά blogs κι ο ίδιος.

Η λογοκρισία που επέβαλλε μετά ήταν εξοντωτική για όλους, όταν το κατάλαβε ήταν πολύ αργά.

Είσαι καλός άνθρωπος Καπα, καταλαβαίνω ότι με μισείς (έστω ευγενικά) για τις ιδέες μου προς το είδωλό σου αλλά σε αγαπώ γι' αυτό που είσαι, όχι αυτό που νομίζεις ότι είναι.
Δώσε σε παρακαλώ τα σέβη μου στην Άλφα και φιλάκια στην κορούλα σας.

«Ουτοι συνεχθειν αλλα συμφιλειν εφυν»

Kαπα είπε...

Citizen Luke said...
Αγαπητέ Κάπα παρακαλώ μην εξάπτεστε.
(...)
Πάντα προσπαθώ να δω "το τερπνόν μετά του ωφελίμου" στα γραπτά του Νίκου Δήμου.
-----------------

Αγαπητέ κύριε,

1. Επαναλαμβάνω: δεν έχετε κανένα απολυτως επιχείρημα για το στοχαστικό έργο του Νίκου Δήμου, το οποίο είμαι βέβαιος ότι αγνοείτε παντελώς!

Τι απαντάτε σε αυτό που είναι το θέμα μας; Τίποτε!

2. Από τη μια κατηγορείτε τον ΝΔ ότι δεν αντιστάθηκε στην Χούντα, και από την άλλη ευλογείτε τον συχωρεμένο Χριστόδουλο και την Εκκλησία η οποία αποδεδειγμένα ΣΤΗΡΙΞΕ την χούντα (με τις παραεκκλησιαστικές οργανώσεις Σωτήρας και Ζωή).

Μήπως... αντιφάσκετε;

3. Σας λέω ότι κι αν ακόμα έτυχε να διαβάσετε κάτι από το στοχαστικό έργο του ΝΔ, "Ανέγνως, αλλ' ουκ έγνως· ει γαρ έγνως, ουκ αν κατέγνως".

Και μου απαντάτε: "μην εξάπτεσθε"!!!

4. Και ύστερα από όλα αυτά βγάζετε το συμπέρασμα ότι σας... μισώ!!!

Ομολογώ ότι η επικοινωνία μας είναι απείρως... σουρεαλιστική και γι΄αυτό απολαυστικά... διασκεδαστική!



Με εκτίμηση

Κάπα

Kαπα είπε...

Kαπα said...
Citizen Luke said...
Αγαπητέ Κάπα παρακαλώ μην εξάπτεστε.

------------------

Και κάτι για αντίδωρο που θα έλεγε και η φίλη η Απουσία, καλά να είναι όπου κι αν είναι.

http://www.lifo.gr/content/i102/x6/951.html

Με εκτίμηση

Κάπα

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Κάπα εξάπτεσθε όχι στην Αρχαία γλώσσα αλλά στη Νεοελληνική.

Στο θέμα σας απάντησα!
Ο Νίκος Δήμου υποστηρίζει την αθωότητα ενός απατεώνα καθηγητή της Παντείου που υπεξαίρεσε εκατομμύρια ευρώ για μια δεκαετία.
Η ηθική του Νίκου Δήμου λυγίζει όπως το στάχυ στο πρώτο ανοιξιάτικο αεράκι.

Δεν φτάνει μόνο να λέγει η γυναίκα του Καίσαρα ότι είναι ηθική αλλά πρέπει και να είναι.
Δεν μπορεί να κατηγορεί τους άλλους ότι υποστήριξαν την Χούντα όταν ο ίδιος ήταν από τους μεγαλύτερους διαφημιστές της με το επικερδέστατο ασυγχώρητο.
Δεν ευλογώ και δεν καταριέμαι κανένα, απλώς έχω χαμηλή αντοχή στην αμέτρητη υποκρισία.
Λέτε ότι δεν με μισείτε αλλά επίσης μου γράψατε ότι «τα λόγια σας βοούν, καθώς στάζουν μισαλλοδοξία, ζήλια, φθόνο και συκοφαντία!»
Αγαπητέ δεν κάνω τίποτε άλλο παρά μια ανασκαφή Βιογραφίας και Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας. Ερασιτεχνική μεν, μια και δεν είναι το επάγγελμα μου, ειλικρινή δε, γιατί αυτή είναι η ύπαρξή μου.
Σ’ αυτή την βιογραφική ανασκαφή του παρελθόντος του Νίκου Δήμου ανακαλύπτονται κόκαλα καλά κρυμμένα και σεις Κ. μου φωνάζετε ότι δεν είναι οστά αλλά αγγεία καλλίτεχνα που ευωδιάζουν μύρο και έλαιο.


Συνεχίζετε να με κατηγορείτε ότι αγνοώ παντελώς το έργο του Νίκου Δήμου.
Επίσης όταν σας ρώτησα παραπάνω από μια φορά να «διαβάσετε ξανά τα βιβλία του και να μας θυμίσετε τι γράφει για την επιχειρηματική του δραστηριότητα με τους άμεσους συνεργάτες της Χούντας όπως ο Τομ Πάπας, αποφύγατε να προσπαθήσετε να δικαιώσετε το είδωλό σας.
Θα περιμένουμε για πολύ την διάψευση σας στην επικερδέστατη δραστηριότητα των ΔΔ με την Χούντα.

Να σας βοηθήσω;
Στο βιβλίο του Νίκου Δήμου «Οι δρόμοι μου» 700+ σελίδες, 70 χρόνια αυτοβιογραφίας Ο Νίκος Δήμου εξιστορεί εύλογα και εύγλωττα τις δόξες και αμαρτίες των άλλων, γνωστών συγγενών, πολιτικών, λογοτεχνών, αλλά για τις δικές του αμαρτίες, αυτές της Δικτατορικής εποχής γίνεται Σφίγγα.

Σελ. 383, «Τώρα, που ξαναθυμούμαι εκείνη την εποχή, (εννοεί την δικτατορία), βλέπω τον εαυτό μου σε έναν λήθαργο». Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος μελετούσε κι ο Δήμου ληθαργούσε!
Στο τέλος του 71 με την κηδεία του Σεφέρη νόμισε ότι ξύπνησε.
Αλλά ξύπνησε πραγματικά;
Στην έναρξη της δικτατορίας έμενε στην Στρατιωτικού Συνδέσμου 2, στον Λυκαβηττό, στην ίδια πολυκατοικία που έφτιαξε και έμενε ο χουντοβασιλικός Δοξιάδης, μετά την αποτυχία-πραξικόπημα έμεινε σκέτα χουντικός προς λύπη των βασιλικών που δεν το περίμεναν ένας τόσο καλός φίλος να τους προδώσει.
Στην σελίδα 409 πέφτει η δικαιολογία ότι δεν έγινε αντικαθεστωτικός γιατί ονειρεύονταν διαδηλώσεις από τους οικοδόμους, που δεν έγιναν.
Τουλάχιστον το παραδέχεται ότι δεν είναι από την πάστα που φτιάχνουν ήρωες.
Από τι πάστα είναι φτιαγμένος, αυτό δεν μας το λέγει. Ήταν η κατάλληλη στιγμή να εξηγηθεί στους ανθρώπους που τον πιστεύουν σαν ήρωα και θεό.
Βρίσκει ψυχολογική λύση στην εργασιοθεραπεία. Business first, για την πατρίδα ... 7 χρόνια αργότερα όταν θα έχουμε ... χρόνο, and business was good, very good, the best!
Βλέπει τους φίλους του (βασιλικούς) να φυλακίζονται μετά την φυγή του Βασιλιά και οι υπόλοιποι να μηδίζουν και να στρέφονται προς την Χούντα, αλλά εκείνος παρέμεινε αντιστασιακός του λήθαργου, έκανε αντίσταση με business.
Πρωτοτύπησε στις σαπουνόπερες!
Βρε βρε από σαπουνόπερες το 69, ξεφόρτωσε τον συνέταιρο και ξαφνικά βρέθηκε να κάνει η εταιρεία του τον μεγαλύτερο τζίρο στην Ελλάδα μονοπωλιακά διαφημίζοντας (Esso, Coca-Cola, Goodyear), στην μισθολογία του Τομ Πάπας, Τομ Πάπας, Τομ Πάπας. Τρίτεψε το καλό που λέμε και η καλή τύχη της ΔΔ. και του Νίκου Δήμου που «εκείνα τα τρία χρόνια ζούσα μέσα σε μία Αμερικανική Ταινία». Τώρα μπορούμε να κάνουμε σωστή διάγνωση και αιτιολογία.
Ο λήθαργος στην δικτατορία έχει σαν αιτία τον γρήγορο και εύκολο Χολιγουντιανό στυλ πλουτισμό. Να το προσφέρουμε και σαν βιογραφική ταινία
Ψεκάσαμε (την συνείδηση μας), σκουπίσαμε (το χρήμα), τελειώσαμε (γίναμε τέλειοι θεοί) και γνωστοί αριστεροί πάρτυ αντιστασιακοί!
Το κερασάκι στην τούρτα ήταν στην σελίδα 438 αφιερώνει κεφάλαιο στον Τομ Πάπας, τον αποκαλεί σχεδόν αφελή και όχι στο ύψος ενός Νίκου Δήμου επιχειρηματία.
Πως κατάφερε να του δώσει ο Τομ Πάπας τις business δεν μας λέγει, σε έναν αριστερό ή που σύχναζε με αριστερούς τελοσπάντων!
Μετά κατά τύχη ασχολήθηκε με το περίφημο πολυδάπανο (έπαιζε στην τηλεόραση για μήνες) χουντικό «Αγοράζετε Ελληνικά», είχε «μείνει» η χούντα από συνάλλαγμα βλέπετε. Όλα αυτά αφιλοκερδώς, «δεν εισέπραξα ούτε μία δραχμή από το κράτος», σελ. 435!
Ο Νίκος Δήμου έχει μια κακή συνήθεια για έξυπνο άνθρωπο, δεν κάνει καλό διάβασμα σ’ αυτά που γράφει, γιατί στην σελίδα 436 γράφει «δεν ήταν δύσκολο να μου κολλήσουν μερικοί τη ρετσινιά του πλουτίσαντος επί Χούντας» ενώ στην σελίδα 425 κοκορεύεται για την τεράστια ανάπτυξη της ιδιόκτητης εταιρείας του σε λιγότερο από τρία χρόνια (πρώτη στην Ελλάδα από το τίποτα).
Ο Τομ Πάπας και ο Παπαδόπουλος να είναι καλά, αλλά ο Νίκος Δήμου δεν πλούτισε επί Χούντας!

Αν επιμένεις φίλε Κάπα θα συνεχίσω μέσα από τα βιβλία του Νίκου Δήμου, που τα έχεις όλα, χωρίς να χρησιμοποιήσω εξωτερικές πηγές που δεν έχεις πρόσβαση.

Λέγεται «ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου είναι ο ίδιος ο εαυτός του», το υπερεγώ που πήδηξε το καλάμι στην προκειμένη περίπτωση.

Με εκτίμηση στον φίλο Κάπα και
στο επανεμπλογκείν.


"Ευχαριστώ για το αντίδωρο του "θεού" σας αλλά δεν θα πάρω.
Ακατάστατα ριγμένο στο χώμα.

Kαπα είπε...

Αγαπητέ Citizen Luke,

Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τι συμβαίνει μαζί σας; Ξερετε ελληνικά; διαβάζετε σωστά και αντιλαμβάνεστε αυτά που γράφει κάποιος; ή εσκεμμένα τα παραποιείτε λόγω φανατισμού και της συνακόλουθής του τύφλωσης;

Εξηγούμαι:

1. Λέτε "Ο Νίκος Δήμου υποστηρίζει την αθωότητα ενός απατεώνα καθηγητή της Παντείου που υπεξαίρεσε εκατομμύρια ευρώ για μια δεκαετία."

Είστε με τα καλά σας; Πού είδατε τον ΝΔ να υποστηρίζει την αθωότητα του Μεταξόπουλου; Εκείνο που ζητάει είναι ΑΝΘΡΩΠΙΑ για έναν ετοιμοθάνατο που ζητάει την με όρους αποφυλακισή του για λόγους υγείας (την πήρε προ ημερών) μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του στο εφετείο. Γιατί δεν ρωτάτε και τον κο Τσουκα να σας εξηγήσει;

Νομίζω ότι έχετε σοβαρότατο πρόβλημα. Ακόμα και ο πιο άσχετος δασκαλάκος θα σας καταλόγιζε αναγνωστική ανεπάρκεια. Εκτός εάν πρόκειται για κάτι άλλο...

2. Λέτε ότι ο ΝΔ "ήταν από τους μεγαλύτερους διαφημιστές της χούντας".

Ψεύδεσθε σε βάρος του ΝΔ και τον συκοφαντείτε, ενώ ξέρετε ότι διαφημιστές της χούντας ήταν ο Γεωργαλάς, ο Περρωτής και οι παραεκκλησιαστικές οργανώσεις Σωτήρας και Ζωή και άλλοι φίλοι σας εθνοσωτήρες ελληναράδες της εποχής...

3. Εάν δεν έχετε κάποιο σοβαρό "μαθησιακό" πρόβλημα, τότε, επιμένω: "Ανέγνως, αλλ' ουκ έγνως· ει γαρ έγνως, ουκ αν κατέγνως"!!!

Με εκτίμηση

Κάπα

ΥΓ. Ολα όσα λέτε, αγαπητέ κύριε, είτε είναι αποκυήματα προβληματικής φαντασίας και αλλοπρόσαλλης μαθησιακής διαταραχής ή απλώς τα παρεπόμενα της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού σας. Ρωτήστε και τον Τσουκα, θα σας τα διαβεβαιώσει!

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Κάπα,
καταλαβαίνω ότι είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσετε τα αδικαιολόγητα για το είδωλό σας.
Επειδή σας είχα συμπαθήσει σας άφησα ανοικτό ένα παραθυράκι λογικής, αλλά εσείς αντί να βγείτε έξω από το ειδωλολατρικό σας μπουντρούμι- λαβύρινθο προτιμήσατε όχι απλώς να παραμείνετε στην θέση σας, αλλά να χωθείτε πιο βαθιά στην γλοιώδη υγρασία.
Τώρα, αρπάξατε μια γερή πνευμονία.

Καταλαβαίνουμε ότι η αλήθεια μερικές φορές είναι πικρότερη από φαρμάκι αλλά επίσης,
"Μόνο για τους ανόητους είναι πικρή και αποκρουστική η αλήθεια".

Προσπαθώντας να αποδείξω ότι δεν κάνω διάλογο με ανόητο, ένα χαζονικοδημοπουλάκι, εσάς στην προκειμένη περίπτωση, θα επαναλάβω ότι έγραψε ο κ. Τσούκας για την γκάφα επιστολή του κ. Δήμου,

"Στην επιστολή του στην «Καθημερινή» (3/1/2008), απαντώντας σε άρθρο μου της 22/12/2007 στην ίδια εφημερίδα αναφορικά με την υπόθεση Μεταξόπουλου, του πρώην πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου ο οποίος καταδικάστηκε σε 25 χρόνια κάθειρξη για οικονομικά εγκλήματα, ο διακεκριμένος συγγραφέας κ.Νίκος Δήμου καταλήγει: «Γνωρίζω τον Αιμίλιο Μεταξόπουλο επί 25 χρόνια και τον γνωρίζω καλά. ΘΕΩΡΩ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΙΘΑΝΟ να είναι ένοχος υπεξαίρεσης. Αμέλειας ναι. Άλλωστε, τι δουλειά έχουν οι φιλόσοφοι να διαχειρίζονται χρήματα και να υπογράφουν εντάλματα…». Δύο παρατηρήσεις επ’ αυτού. Πρώτον, με εντυπωσιάζει η προχειρότητα του συλλογισμού....Δεύτερον, ο κ.Δήμου μας διαβεβαιώνει ότι θεωρεί «εντελώς απίθανο» ο κ.Μεταξόπουλος να είναι ένοχος υπεξαίρεσης...".
Παρακαλώ ξαναδιαβάστε το ομολουγουμένως άριστο άρθρο και απάντηση του κ. Τσούκα στον Νίκο Δήμου.

Μετά την επιτυχή προσπάθεια αποδημήσεως του μύθου Δήμου, χρησιμοποιώντας τα ίδια του τα βιβλία και γραφή, την σιγή σας πάνω στην ανάλυση, σας παρακαλώ μην αλλάζετε εστίαση του θέματος που πρέπει πυρετικά να σας καίει. Η "Νικοδήμεια ηθική κατά την διάρκεια της Χούντας".

Αναφερθείτε μόνο στην περίπτωση Δήμου, όχι γιατί ήταν η μόνη περίπτωση βασιλοχουντικού που με την μεταπολίτευση ξαφνικά έγινε αριστερός αντιστασιακός.
Υπήρχαν πολλά άλλα αστέρια και σαΐνια, γνωστοί και άγνωστοι συνεργάτες της Χούντας.
Εσείς τότε ζούσατε μακριά και δεν τους γνωρίσατε όσο τους ζήσαμε εμείς από κοντά.

Επίσης κομμένο το "με εκτίμηση" όταν μου γράφετε, γιατί σας επαναλαμβάνω ότι για τους Υποκριτές δεν έχω μεγάλες αντοχές.

Επί του βιβλίου του Νίκου Δήμου και τις σελίδες που σας υπέδειξα υποτακτικά προσκυνάτε τον "θεό" σας ΝΔ, και παίζετε κύριε Κάπα στον ρόλο της ασβεστολιθωμένης σφιγγίτσας.


Το "φίλοι σας εθνοσωτήρες ελληναράδες" μου θυμίζει το "έξω οι Αμερικάνοι" της προδομένης συζύγου και πρώην κυρίας προέδρου Μαργαρίτας Παπανδρέου.

Προσέχετε Κάπα τα φτηνά συνθήματα φέρνουν πικρά αποτελέσματα για την αξιοπρέπεια.
Θα νιώσετε δύο φορές προδομένος και εξαπατημένος όταν τελικά καταλάβετε την αλήθεια.
Την μία προδομένος από τον Νίκο Δήμου και την άλλη από τον εαυτό σας.

Kαπα είπε...

Citizen Luke said...
Κύριε Κάπα,
καταλαβαίνω ότι είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσετε τα αδικαιολόγητα για το είδωλό σας.
Επειδή σας είχα συμπαθήσει σας άφησα ανοικτό
--------------------

1. Αγαπητέ κύριε,

Εξακολουθείτε να ψεύδεσθε και να συκοφαντείτε, μάλλον εν αγνοία σας, τον Νίκο Δήμου λέγοντάς τον... χουντοβασιλικό!!! (Χουντοβασιλική ήταν η εκκλησία και τα μαγαζάκια της ο Σωτήρας και η Ζωή. Ξέρω τι σας λέω)

Επανήλθατε, λοιπόν, για να επιβεβαιώσετε την υπόθεσή μου ότι δύο τινά σύμβαίνουν με σας: είτε υποφέρετε από σοβαρότατη, αναγνωστική ανεπάρκεια, είτε σας τυφλωνει τόσο πολυ η μισαλλοξία σας, ώστε άλλα να διαβάζετε και άλλα να καταλαβαίνετε!!!

2. Τι λέει ο ΝΔ;

«Γνωρίζω τον Αιμίλιο Μεταξόπουλο επί 25 χρόνια και τον γνωρίζω καλά. ΘΕΩΡΩ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΙΘΑΝΟ να είναι ένοχος υπεξαίρεσης. Αμέλειας ναι. (...)».

3. Τι λέτε εσείς;

Λέτε ότι "δικαιώνει" τον Μεταξόπουλο!!!

4. Λέει; "ΘΕΩΡΩ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΙΘΑΝΟ να είναι ένοχος υπεξαίρεσης. Αμέλειας ναι."

Και όπως (μάλλον δεν) γνωρίζετε (ρωτήστε και κανένα φίλο σας νομικό) υπαρχουν εγκληματα εκ προθέσεως και εγκληματα εξ αμελείας.

Κατά την ακροαματικη διαδικασία (ρωτήστε και τον κο Τσουκα) δεν προέκυψαν στοιχεία που να τεκμηριώνουν συμμετοχή (συνεργία) του Μεταξόπουλου στην κατάχρηση. (Ακόμα κι όταν καθαρογραφεί η απόφαση, πάλι δεν θα συμπεριλάβει ενοχή εκ προθέσεως, καθώς δεν προέκυψε τέτοια μαρτυρία στο δικαστήριο).

Από την άλλη όμως, ασφαλώς και ο Μεταξόπουλος είναι ένοχος για αμέλεια, κάτι που το επισημαίνει ο ΝΔ. (Ποτέ όμως η "αμέλεια" δεν τιμωρειται με εξοντωτική κάθειρξη.)

Πού είδατε λοιπόν ότι ο ΝΔ "αθωώνει" τον Μεταξόπουλο, αφού του καταλογίζει αμέλεια;

5. Προσωπικά εκτιμώ κάθε ανθρώπινη ύπαρξη, την τιμώ. Την σέβομαι και ούτε μια στιγμή δεν λησμονώ τον Σβάιτσερ που μιλούσε "για σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη". Ιδίως μετά την αρρώστια της κόρης μας, τιμών κάθε ανθρωπινη ζωή διπλά.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα πω τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη σε ανθρώπους που για δικούς τους λόγους παραλογίζονται ή κάνουν το άσπρο μαύρο.

Έτερον εκάτερον, που έλεγε και η αγαπημένη μου Παράγραφος.

Με εκτίμηση, λοιπόν

Κάπα

ΥΓ. Μη προσπαθείτε ματαια να με προκαλέσετε σε καβγα, φλυαρώντας ακατάσχετα και άσχετα με το θέμα μας. Ποτέ δεν καβγαδίζω και με κανέναν! Λόγω επαγγέλματος, έχω απέραντη υπομονή και επιχειρήματα ορθολογικά. Ορεξη να έχετε να συζητάμε! Τέλος, λυπάμαι που σας στεναχωρουν τα επιχειρήματά μου και οι επισημάνσεις μου. Έτσι είναι η γνώση: προκαλεί οδύνη!
Στη διάθεσή σας!

kapa-skeptikos είπε...

Είμαι ο Κάπα και έχω άλλο ένα νικ το Κάπα-σκεπτικός.

Το πρώτο το χρησιμοποιώ εντός του οικογενειακού μπλογκ, ενω το αλλο θα το χρησιμοποιώ όταν προκύπτουν συζητήσεις πολιτικες, φιλοσοφικές κ.ά.

Τέλος, κύριε Τσούκα, συγγνώμη που έχω καταχραστεί το χώρο σας και μονοπωλώ εδώ μεσα τη συζήτηση. Αν νομίζετε ότι το παρατραγήξαμε, σας παρακαλώ κοινοποιήστε τό μας.

Με εκτίμηση

Κάπα-σκεπτικός (ή Κάπα)

Ανώνυμος είπε...

Κάπα είστε γαργαλιστικά αφελής στον δογματισμό σας για τον Νίκο Δήμου.
Θα στείλω ένα γρήγορο τηλεγράφημα-πυροβολισμό στην λογική σας. Πρέπει να αρχίσει το τρέξιμο πριν τελειώσει ο αγώνας!
STOP

Εν συντομία, το δικαστήριο έκρινε:
"..οι Αιμίλιος Μεταξόπουλος και Παναγιώτης Γετίμης κρίθηκαν ένοχοι για ΑΠΑΤΗ, ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ και ΨΕΥΔΕΙΣ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ και καταδικάστηκαν σε καθείρξεις 25 και 16 ετών αντίστοιχα".
Που είδε ο Νίκος Δήμου την καταδίκη του φίλου του για αμέλεια;
STOP

Στους πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, πάλι καλά!

Τα εγκλήματα των πρυτάνεων εναντίον της Παντείου περιγράφονται ως εξής:
"Ορκωτοί λογιστές «μπήκαν» στα ενδότερα του Παντείου βρήκαν μία μαύρη τρύπα ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ (2,7 δισ. δρχ.) την περίοδο 92-99. Εκατοντάδες εκατομμύρια που προορίζονταν για ερευνητικά προγράμματα, κατέληξαν στις τσέπες τρίτων, ενώ πανάκριβα είδη υγιεινής, μοκέτες 7.000 μέτρων, μάρμαρα και τζάκια, πολυτελή αυτοκίνητα αντιστοιχούσαν στα τιμολόγια που είχαν εκδοθεί δήθεν για λογαριασμό του Παντείου. Αυτά τα υλικά, ενώ εφέρετο ότι είχαν αγοραστεί για το καινούριο κτίριο του Πανεπιστημίου, κατέληξαν όμως σε βίλες των βορείων προαστίων, της Γλυφάδας και του Ωρωπού...".
STOP

Το δικαστήριο έκρινε ορθολογιστικά. Και έκρινε μετά την προτροπή του εισαγγελέα για «απόφαση με ψυχρή λογική και όχι με συναισθηματική φόρτιση».
Ορθολογιστικά έκρινε, δεν πρέπει να έχει αντίρρηση ο Νίκος Δήμου.
STOP

Παρακαλώ θα ήταν άσκοπη η προσπάθεια σας Κ. να υποστηρίξετε την αθωότητα του Α. Μεταξόπουλου για τις υπεξαιρέσεις ή την αθωότητα του Νίκου Δήμου στην συνεργασία του με την Χούντα και τους υποστηρικτές της χωρίς αποδείξεις.

Παρέθεσα τις δικές μου αποδείξεις από το βιβλίο του Νίκου Δήμου "Οι δρόμοι μου", ακόμα περιμένω τις δικές σας, ή τις δικές του, για τις business των χουντικών ή για τον λόγο που έπεσε Ο Νίκος Δήμου τόσο βαριά στην πηγάδα του "λήθαργου" του κέρδους.
Τα μυστικά της ΔΔ, πως έγινε σε τρία χρόνια το μαγαζάκι ... νούμερο ένα.
STOP

Θαυμάζω τον επαγγελματισμό "της ωραίας κοιμωμένης" στο υστερόγραφό σας.
Τώρα αρχίζω να καταλαβαίνω τον απέραντο λήθαργο που βρίσκεστε.
Είπαμε ο Νίκος Δήμου έπεσε σε λήθαργο συνείδησης επι Χούντας για το χρηματικό κέρδος, εσείς γιατί ονειρεύεστε ότι μιλάτε με επιχειρήματα όταν στην πραγματικότητα κοιμάστε του καλού καιρού;

Με έχετε εντυπωσιάσει με το κόλλημα στο δόγμα Νίκου Δήμου. Περιμένω να ξυπνήσετε ξαφνικά και να πεταχτείτε σαν Ελβετικό ελατήριο ακριβείας ορθολογικών επιχειρημάτων.
Δεν θέλω να γίνει το χόμπι επάγγελμα, αλλά είναι ευχάριστο το κούρδισμα σε δογματικό χαζονικοδημοπουλάκι!
Ελπίζω σύντομα έξοδο σας από την δογματική συμπίεση λογικής που έχετε υποστεί.
Πάντα με ελπίδα για τους ανθρώπους που έχουν υπνωτισθεί από γκούρου.
Στην διάθεσή σας αγαπητέ Κάπα για οποιονδήποτε αποπρογραμματισμό χρειαστείτε.
STOP

kapa-skeptikos είπε...

Citizen Luke

Λέτε:

"οι Αιμίλιος Μεταξόπουλος και Παναγιώτης Γετίμης κρίθηκαν ένοχοι για ΑΠΑΤΗ, ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ και ΨΕΥΔΕΙΣ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ και καταδικάστηκαν σε καθείρξεις 25 και 16 ετών αντίστοιχα".
Που είδε ο Νίκος Δήμου την καταδίκη του φίλου του για αμέλεια;
STOP

-------------------

Αγαπητέ κύριε,

τα κείμενά μας είναι εδώ. Εξακολουθείτε άλλα να διαβάζετε, άλλα να λετε, άλλα να καταλαβαίνετε κι άλλα να... συμπεραίνετε!!!

Οποιος νουνεχής περαστικός διαβάσει τα γραπτά μας θα συμφωνήσει μαζί μου ότι πράγματι "Ανέγνως, αλλ' ουκ έγνως· ει γαρ έγνως, ουκ αν κατέγνως"!!!

Με εκτίμηση

Κάπα

kapa-skeptikos είπε...

@ Citizen Luke



Αγαπητέ κύριε,

Τα κείμενά μας είναι εδώ. Εξακολουθείτε άλλα να διαβάζετε, άλλα να λετε, άλλα να καταλαβαίνετε κι άλλα να... συμπεραίνετε!!! Ας τα αφήσουμε λοιπόν στην κρίση του εχέφρονος αναγνώστη.

Διαπιστώνω ακόμα μια φορά ότι αναμασάτε τα ίδια αστεία ψεύδη και τις ίδιες γελοίες συκοφαντίες σε βάρος του Νίκου Δήμου.

Πρόκειται για αστειότητα και για γελοιότητα να λέει κάποιος σαν και σας τον Νίκο Δήμου... χουντοβασιλικό!!! Σαν και σας που ευολογείτε την εκκλησία η οποία ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ στήριξε την χούντα με τις μαγαζάκια της, τον Σωτήρα και τη Ζωή.

Η εκκλησία και το χουντοπαπαδαριό της εποχής έσπρωχναν τα παιδάκια του κοσμάκη στα νύχτα του Σωτήρα και της Ζωής. Στα νύχια της θρησκοληψίας, της μισαλλοδοξίας, της υποκρισίας, του φανατισμού και της μεταφυσικής διαστροφής.

Είναι οι οργανώσεις που στήριξαν τον Ιωαννίδη και το εκκλησιαστικό πραξικόπημα κατά του Μακαρίου. Είναι οι ίδιες οργανώσεις που σε μας τα παιδάκια, στις κατασκηνώσεις τους ιδίως, το καλοκαίρι του 1974, λέγανε ότι ο Μακάριος είναι κομμουνιστής και ότι ο Ιωαννίδης θα φέρει την... Ενωση!

Ενόσω η κύπρος μας καιγότανε το καλοκαίρι του 1974, μας βάζανε, εμάς τα παιδιάκια, σε μια κατασκήνωση της Ρουμελης να τραγουδάμε:

Κύπρος-Κύπρος είναι τ΄ όνειρό μας
και η άγια μέρα δεν θ΄ αργήσει
έφτασε!
που το τιμημένο λαβαρό μας
στα βουνά της κύπρου επάνω θα στηθεί
στήθηκε!!!

Να γελάς ή να κλαις;

Αυτή ήταν η εκκλησία σας τότε, αυτοί ήταν οι φριχτοί συνεργάτες της χούντας.

Αυτοί είναι, εν αγνοία σας(;) και οι ηθικοί αυτουργοί των ψευδολογιών σας και των συκοφαντιών σας!

"Ουαί υμίν Γραμματείς και Φαρισαίοι..."




Με εκτίμηση

Κάπα

Ανώνυμος είπε...

Οι αναγνώστες που δεν σας γνωρίζουν κ. Κάπα θα αρχίσουν να αμφιβάλλουν αν καταλαβαίνετε Ελληνικά ή μόνο αυτά που σας συμφέρουν.

Δημοσίευση δικαστικής απόφασης από τον Ελληνικό Τύπο:

"Ο Αιμίλιος Μεταξόπουλος κρίθηκε ένοχος για ΑΠΑΤΗ, ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ και ΨΕΥΔΕΙΣ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 25 ετών".

Ο Νίκος Δήμου συνεχίζει να ισχυρίζεται για την αθωότητα του φίλου του Μεταξόπουλου.

Ο Νίκος Δήμου πρόσφερε στην Χούντα την διαφήμιση "Αγοράζετε Ελληνικά" σαν αντάλλαγμα των "διευκολύνσεων" που του παρείχε η Χούντα για να πάρει τις διαφημίσεις από τις εταιρείες του Tom Papas (Esso- Papas, Coca Cola, Goodyear)

Γιατί επιμένετε Κ. να αλλάζετε θέμα;
Τι έχουν να κάνουν οι κατασκηνώσεις της Ρούμελης που απολαύσατε μικρός με τον Νίκο Δήμου και την πιστή του υπηρεσία πρώτα στο βασιλικό κατεστημένο και μετά στην Χούντα, εξ ου και βασιλοχουντικός.

Ήταν ο Δήμου που σας φιλοξένησε στις κατασκηνώσεις;
Τα ποιήματα του Δήμου τραγουδούσατε;
Δεν διασκεδάσατε στις κατασκηνώσεις σαν νεαρός αλλά υποφέρατε;

Η Κύπρος μας έπεσε τότε θύμα Ελληνικού διχασμού, κακής εξωτερικής πολιτικής από την Ελλάδα και την Κύπρο, και από τις διεθνείς συνθήκες ανωμαλίας στην περιοχή και στην ηγεσία των κρατών που είχαν υποσχεθεί να σταματήσουν την Τουρκική εισβολή.

Πρώτη φορά ακούγεται ότι οι φιλανθρωπικές οργανώσεις Σωτήρας και Ζωή έκαναν "εκκλησιαστικό πραξικόπημα"(;) εναντίον του Μακάριου!!!

Αρχίζω να ανησυχώ για την υγεία σας αγαπητέ Κ.
Προτείνω να συνεχίσουμε, αν είναι δυνατόν να συνεχισθεί, μετά από ένα διάλλειμα μερικών ημερών.

Να είστε καλά,
χαιρετίσματα στην οικογένεια.

kapa-skeptikos είπε...

@ Citizen Luke

Αγαπητέ κύριε,

Εκτός από ψεύδη και συκοφαντίες σε βάρος του ΝΔ, τώρα λέτε και πράγματα που είναι εντελώς ανιστόρητα.

Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι πρώτον, αγνοείτε εντελώς το "εκκλησιαστικό πραξικόπημα" του 1973 (γιατί άραγε;) και δεύτερον, αποδίδετε την κυπριακή τραγωγία στο... διχασμό (οποία πλάνη!).

Ξανά λοιπόν στο... Δημοτικό, άντε στο Γυμνάσιο:

Το εκκλησιαστικό πραξικόπημα έγινε το ΄73 ύστερα από εντολή της χούντας και με τη συμμετοχή φωστήρων του Σωτήρα και της Ζωής που οργίαζαν τότε εδώ στην Κύπρο και στην Ελλάδα. (Εμείς τα ζήσαμε, τα είδαμε, τα ξέρουμε.)

Οταν απέτυχε το "εκκλησιαστικό πραξικόπημα" κι εν τω μεταξύ είχ πεθάνει και ο Γρίβας, λιγους μήνες μετά, ο Ιωαννίδης έκανε το άλλο Πραξικόπημα και έφερε εδώ τους Τουρκους.

Ολα τα κακά εδώ στην Κύπρο τα προκάλεσαν οι φίλοι σας οι φανατικοί χριστιανοί, εθνοσωτήρες, ελληναράδες! Ολα μα όλα!!!

Οσο για τις καταστηνώσεις του Σωτήρα και της Ζωής, το 73 και το 74 συνέχιζαν στην Ελλαδα προπαγάνδα (εδώ το είχανε βουλώσει) ενάντια στον... κομμουνιστή Μακάριο, ακόμα και μετά τον μοιραίο Αύγουστο!


Με εκτίμηση

Κάπα

ΥΓ. Αν θέλετε να πάρετε μια ιδέα για το ρόλο της χούντας στην καταστροφή της Κύπρου (αλλά και για το εκκλησιαστικό πραξικόπημα) μπορείτε να ανοίξετε όποιο συναφές ιστορικό βιβλίο θέλετε. ΄Η την Ιστορία του Ελληνικού Εθνους της Εκδοτικής Αθηνών.

Εκτός εάν βιάζεστε, οπότε πηγαίνετ εδώ:

http://www.livepedia.gr/index.php/%CE%9A%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82_%5C%CE%A3%CF%8D%CE%B3%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B7_%CE%95%CF%80%CE%BF%CF%87%CE%AE

Καλό σας διάβασμα!

Και υγεία και προσωπική ευτυχία σε σας και στην οικογένειά σας.

Ανώνυμος είπε...

Επί της προκειμένης δικαστικής απόφασης και Νικοδήμειας υποκρισίας συνεχίζετε να παίζετε Κ. ληθαργικά το τουμπελέκι σας.

ΜΕΙΖΟΝ' ΟΣΤΙΣ ΕΝΤΙ ΤΗΣ ΑΥΤΟΥ ΠΑΤΡΑΣ ΦΙΛΟΝ ΝΟΜΙΖΕΙ, ΤΟΥΤΟΝ ΟΥΔΑΜΟΥ ΛΕΓΩ.
Σοφοκλής.

kapa-skeptikos είπε...

Citizen Luke said...
Επί της προκειμένης δικαστικής απόφασης και Νικοδήμειας υποκρισίας συνεχίζετε να παίζετε Κ. ληθαργικά το τουμπελέκι σας.

ΜΕΙΖΟΝ' ΟΣΤΙΣ ΕΝΤΙ ΤΗΣ ΑΥΤΟΥ ΠΑΤΡΑΣ ΦΙΛΟΝ ΝΟΜΙΖΕΙ, ΤΟΥΤΟΝ ΟΥΔΑΜΟΥ ΛΕΓΩ.
Σοφοκλής.

11 March 2008 22:33
-----------------

Αγαπητέ κύριε, σας απάντησα, αλλά είπαμε, ανέγνως αλλ΄ουκ έγνως.

Πάλι τα ίδια θα λέμε;

Μόλις επινοήσετε (εν αγνοία σας) νέα ψέματα και συκοφαντίες, θα με βρείτε πάλι μπροστά σας - αν τύχει να βρεθούμε.

Εν τω μεταξύ , εύχομαι να είστε καλά από υγεία και να ευτυχείτε και σεις και η οικογένειά σας.

Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι κακό είναι η αρρώστια σε ένα πρόσωπο που αγαπάς και πόσο τραγικό είναι να βλέπει τη σύντροφό σου δυστυχισμένη...

Παρηγοριόμαστε όμως με την σκέψη πως όση υγεία έκλεψε η ζωή και η μοίρα από το παιδί μας, θα τη δώσει σε άλλα παιδάκια και πως όση αγωνία έδωσε σε μας τους γονείς, θα την επιστρέψει σε ευτυχία στον υπόλοιπο κόσμο!

Με εκτίμηση

Κάπα

Ανώνυμος είπε...

Δεν απαντήσατε σε κανένα από τα δύο ερωτήματα αλλά δεν επιμένω, έχετε άλλες πιο σημαντικές σκοτούρες.

Είστε βασικά καλός άνθρωπος Κ. αλλά
μερικές φορές η απόγνωση στρέφει τους ανθρώπους εναντίον του Θεού.
Αντί να Τον ευχαριστήσουμε γι' αυτά τα τόσα πολύτιμα που μας έδωσε, Τον κατηγορούμε γιατί δεν μας δίνει ότι απαιτούμε τώρα.

"Η μόνη πραγματική μόρφωση και γνώση επέρχεται από το τι είναι αντίθετο σου". Andre Gide


Η παραβολή του σπορέως

"...Ο σπόρος είναι ο λόγος του Θεού εκείνοι που έπεσαν κοντά εις τον δρόμο είναι οι άνθρωποι που άκουσαν, έπειτα έρχεται ο διάβολος και αφαιρεί τον λόγον από την καρδιά τους, δια να μην πιστέψουν και σωθούν..."
κατα Λουκάν 8.4-8.16

Δείχνεις μεγάλη αγάπη, σου συγχωρούνται πολλά, αν είναι ολίγη...ολίγα.

Καλή υγεία να έχετε Κώστα, Αντιγόνη και ξεχωριστές ευχές στην Μαρία-Φωτεινή.

Ανώνυμος είπε...

Έπεσα στα χέρια ειδικών που με απροσανατόλισαν και με ξεπουπούλιασαν οικονομικά.

Έχω μια κόρη 14 ετών που έχει μαθησιακές δυσκολίες. Δεν γράφει στραβά ή ανάποδα, διαβάζει κανονικά, δεν μπορεί να μάθει/ αποστηθίσει/ συλλέξει σημαντικά στοιχεία/ συνοψίσει/ επιλέξει κυριότερά του (ο,τιδήποτε φανταστείτε) μπροστά σε μια σελίδα βιβλίου του σχολείου, κυρίως ιστορίας ή γεωγραφίας.
Λόγω της δυσκολίας της σε κάθε σχολείο επιλέγει να κάνει παρέα μόνο με προβληματικά/ παραβατικά παιδιά και μας φέρνει πάντα μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα που μας σπρώχνουν σε απελπισμένες πράξεις (αλλαγή σχολείου, αλλαγή "ειδικών" κλπ). Ότι χαρίσματα έχει φροντίζει με κάθε τρόπο να τα εξαφανίσει, προκειμένου να μη διαφέρει στην προβληματική φίλη της (φρόντισε να ξεχάσει τα πορτογαλικά της, αποπειράται να κάνει το ίδιο στα γαλλικά της, στράβωσε τα μπροστινά της δόντια για να βάλει σιδεράκια όπως η φίλη της, καθόταν με τα γόνατα να συγκλίνουν προς τα μέσα και να ενώνονται ώστε να στραβώσουν ενώ η ίδια παλιάέτρεχε με τα δυνατά πόδια της σαν δρομέας, προσπαθεί σε πάρτυ να τρώει τούρτα ενώ τη σιχαίνεται κλπ).

Έχει μεγάλη κλιση στο μπαλέτο και στο πιάνο (όπου μαθαίνει και προετοιμάζει περισσότερα από ότι της δίνεται κλπ) Μακάρι να υπήρχε ένας κόσμος που να μπορούσε να αξιοποιήσει αυτά τα ταλέντα χωρίς να χρειάζονται και οι λοιπές γνώσεις. Δυστυχώς έχω παρακολουθήσει προφορικές εξετάσεις του ΑΣΕΠ για πρόσληψη καθαριστριών από το δημόσιο και για λόγους συναγωνισμού τις ρώταγαν τι γνωρίζουν για τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Οι θεραπευτικές εισηγήσεις των ειδικών στα χέρια των οποίων έπεσα και με αφαίμαξαν ήσαν (δεν είναι όλες οι απόψεις του ίδιου ατόμου):

- Δεν έχει δυσλεξία (Λες και υπάρχει ένας διαχρονικά ισχύων ορισμός της δυσλεξίας.Και εγώ είχα δυσλεξία τα χρόνια μου και την αντιμετώπισαν με το ξύλο και τον εξευτελισμό).

- Θα ασχοληθούμε με την προσωπικότητά της μόνο. (Δεν μου απαντάνε όμως στο ερώτημά μου "Δέστε δημοσίευμα της Καθημερινής υπάρχουν ορισμένες μέθοδοι για να μαθαίνουν τα δυσλεκτικά παιδιά. Γιατί αυτές τις μεθόδους να τις ανακαλύψουμε εμείς -μαζί με τους κατάλληλους ειδικούς - όταν η κόρη μου θα είναι 26 ετών και όχι τώρα;

- Αφήστε τη να μείνει στην ίδια τάξη. Καλό θα της κάνει( Όμως εγώ έχει διαβάσει διάφορα βιβλία και άρθρα για τη δυσλεξία, και πουθενά δεν λέει ότι θεραπεύεται με το να μείνει το παιδί στην ίδια τάξη).

- Πηγαίνετε στον τάδε που είναι ειδικός στο να προετοιμάζει δυσλεκτικά παιδιά στο σχολείο και στο τέλος τους περνάει η δυσλεξία. Πήγα και πέρασα τη χρονιά με άθλιες συνθήκες. Ο ειδικός κάθε φορά απήύδηζε προσπαθώντας να της μάθει κάτι, δεν τα κατάφερνε, έλεγε ότι η κόρη μου κουράστηκε και "έχει κατεβάσει τα ρολλά" και μου έδινε μερικές σελίδες γεμάτες με κείμενο το οποίο εγώ ο μή ειδικός θα αναλάμβανα να της τα περάσω στο μυαλό -σαν να ήταν ένα φάξ - προτού κοιμηθεί το βράδυ.

- Να κάνετε οικογενειακή θεραπεία. Εσείς η κόρη σας και η γυναίκα σας. Θα είμαι εγώ και ένας άλλος συντονιστής. Γιατί ο άλλος (ο μπακαλόγατος); Γιατί έτσι γίνεται η ομαδική θεραπεία. Μπορείτε κυρία μου να μου δείξετε σε ένα από τα βιβλία της ομαδικής θεραπείας που έχετε στη βιβλιοθήκη σας να αναφέρει ότι θα υπάρχει και δεύτερος θεραπευτής; Έτσι γίνεται στην Ελλάδα. Και τι με αυτό; Και στη Βραζιλία σε ορισμένες περιοχές κάνουν βουντού. Πόσο θα κοστίσει; 140 η συνεδρία (70 αυτή και 70 ο ειδικευόμενος μπακαλόγατος). Τι λέτε κυρία μου;(Και η θεραπεύτρια καπνίζει σαν φουγάρο μπροστά στην κόρη μου χωρίς να ζητάει συγγνώμη ή άδεια, παρόλο που απαγορεύεται από το Υπουργείο Υγείας. Σκέψου να προστεθεί και ο μπακαλόγατος που να καπνίζει τσιμπούκι!)
- (στη γυναίκα μου) Να μετάσχετε σε ομαδική θεραπεία (σε ένα κατερειπωμένο σπίτι). Θα είναι γονείς παιδιών; Όχι αποκλειστικά, μπορεί μερικοί να είναι γονείς αλλά μπορεί και να μην είναι. Θα το σκεφτώ. Προτού φύγετε, παρακαλώ να με πληρώσετε. 150 Ευρώ. Θα σας ετοιμάσουμε την απόδειξη την επόμενη βδομάδα, να τη ζητήσετε από την κυρία Βάνα.

- Δεν έχει μαθησιακά προβλήματα. Είναι ιδιοφυϊα η κόρη σας. Εσείς οι γονείς έχετε πρόβλημα. Θα πρέπει να κάνετε ατομικές θεραπείες ο καθένας σας. Και η κόρη μας; Η κόρη σας δεν έχει τίποτα. 120 Ευρώ. Θα μου δώσετε απόδειξη; Όχι, δεν δίνω αποδείξεις, είμαι πανεπιστημιακός. τότε και εγώ δεν πληρώνω. Μα μου φάγατε την ώρα.. Λυπάμαι. Ωραία θα σας δώσω απόδειξη για 30 ευρώ. Τότε και εγώ θα σας πληρώσω 30 ευρώ.

Σας παρακαλώ, μπορείτε να μου δώσετε κάποια κατεύθυνση ως προς το τι να κάνω; Η κόρη μου με τόσες επισκέψεις και τέτοια παραπληροφόρηση δεν ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει. Ακόμα και αν είμαστε φοβεροί εγκληματίες η γυναίκα μου και εγώ (φανταστείτε με να είμαι σαν τον Αυστριακό!), πάλι υπάρχει υποχρέωση των ειδικών να τη βοηθήσουν σήμερα και όχι όταν γίνει 26 ετών. Οι ειδικοι της έχουν βάλει στο μυαλό ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις μας και γι' αυτό εκείνη δεν μπορεί να μάθει τη μετάφραση των Αρχαίων.

Φυσικά (στην Ελλάδα πάντα έχουμε συμβουλές και επιχειρήματα) μπορεί να πεί κανείς «γιατί δεν πάτε σε κάποιο ειδικό κέντρο του δημοσίου για τα παιδιά που έχουν μαθησιακά προβλήματα;» Σε αυτούς τους φορείς αν δοκιμάσετε να τηλεφωνήσετε για να κλείσετε ραντεβού, θα πάρετε την απάντηση ότι έχετε σειρά προτεραιότητας για να σας δουν μετά από ένα χρόνο. Δοκιμάστε!

Αν προσφύγετε στο Συνήγορο του Πολίτη σας απαντούν ότι α) "ναι μεν η ιατρική περίθαλψη είναι συνταγματικό σας δικαίωμα, αλλά εδώ υπάρχει αντικειμενική αδυναμία, όπως δηλώνουν οι συγκεκριμένοι φορείς", β)"μπορείτε να κάνετε αγωγή αποζημίωσης κατά του δημοσίου για παραλείψεις των οργάνων του, με βάση το άρθρο 105 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα εάν θεμελιώσετε τη βλάβη που υπέστη η κόρη σας από την παράλειψη...

Η αγωγή εκδικάζεται μετά από 3 1/2 με 4 χρόνια και αν υπολογίσουμε ότι στην καλύτερη περίπτωση κερδίσετε, το δημόσιο θα κάνει έφεση και αναίρεση οπότε μπορείτε να έχετε την απόφαση που θα σας δικαιώνει τελεσίδικη μετά από 7-8 περίπου χρόνια.

Βέβαια δεν είναι εύκολο να έκτέλέσετε απόφαση κατά του δημοσίου, οπότε μπορείτε να προσφύγετε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Στρασβούργο), αλλά θα πρέπει να προσέξετε να ασκήσετε την προσφυγή εντός 6 μηνών από την έκδοση της τελεσίδικης απόφασης (μετά από αναίρεση κλπ). Η εκκρεμοδικία κρατάει περίπου 8-10 χρόνια και μάλλον θα κερδίσετε την υπόθεση με μια συμβολική αποζημίωση, εκτός αν στο μεταξύ ο αρμόδιος φορέας αποφασίσει να καλέσει την κόρη σας για εξέταση..".

Kαπα είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Kαπα είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Τελείωσε και το Εφετείο με βαρύτατες ποινές για τους Πρυτάνεις. Ο Αιμίλιος Μετάξοπουλος έχει ήδη πεθάνει το 2010, καθώς δεν του επέτρεπαν να πάει στη Γερμανία για μεταμόσχευση ήπατος. Ο λόγος που θα έκανε την επέμβαση εκεί και όχι εδώ, είναι ο εξής: στην Ελλάδα δεν ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθεί μόσχευμα από ζώντα δότη που είχε ο Μεταξόπουλος, παρά μόνο από πτωματικό δότη που δεν διατίθεται για τόσο βαριές περιπτώσεις όσο η δική του. Σε σχέση τώρα με τις δίκες.
Να σημειωθεί αρχικά ότι ο Μεταξόπουλος ως Πρύτανης είχε το δικαιώμα να απαρνηθεί οποιαδήποτε οικονομική εμπλοκή, κάτι που είχε κάνει.
1. Στις 2 από τις 3 αιτήσεις απόφυλάκισής του για λόγους υγείας και μέχρι την εκδίκαση του Εφετείου, όλως τυχαίως Πρόεδρος Δικαστηρίου ήταν η ίδια κυρία που τον καταδίκασε.
2. Μετά από 2,5 χρόνια που χρειάστηκε για να καθαρογραφεί η Απόφαση, το σκεπτικό με το οποίο καταδικάστηκε ο Μεταξόπουλος είναι το εξής: [...] Για τον Μεταξόπουλο δεν υπάρχουν αποδείξεις, υπογραφές και μαρτυρίες που να φαίνεται ότι γνώριζε και όλα αυτά συνιστούν στο πόσο δόλιος ήταν. [(α)Οποιοσδήποτε ανατρέξει στην Απόφαση θα διαπιστώσει του λόγου το αληθές (β)Ένα σκεπτικό με το οποίο μπορεί οποιοσδήποτε να καταδικαστεί για οτιδήποτε].
Στο Εφετείο τώρα, με Εισαγγελική Παρέμβαση, άνοιξαν όλοι οι λογαριασμοί των κατηγορουμένων από το 90 και μετά, και με αυτή τη βάση προέκυψε η αθωοτική εισήγηση της Εισαγγελέως για τους Πρυτάνεις. Παρολαυτά τους καταλογίστηκαν 14 χρόνια κάθειρξης. Η υποκρίσια σε όλο της το μεγαλείο με μια Δικαιοσύνη που φυλακίζει "Πρυτάνεις" ενώ από τα στοιχεία δεν προκύπτει κάτι τέτοιο -γιατί βέβαια η Μαφία του Λογιστηρίου που έκανε τις κομπίνες με πλαστογραφήσεις, μόνη της δεν αρκούσε- και ο κοσμάκης να φωνάζει μπράβο στους Δικαστές, σε αυτούς που καταστρέφουν αθώους και δεν τολμούν να αγγίξουν τα μεγαλολαμόγια που ρημάζουν τόσο το βιος όσο και το μέλλον ενός ολόκληρου λαού...

Ανώνυμος είπε...

Θα χαρώ να συνεισφέρω λίγο στην συζήτηση σας.

Δυστυχώς αν θέλεις να κάνεις ζωή και καρριέρα στις κοινωνικές επιστήμες εξαρτάσαι απο την πολιτική στην χώρα μας.
Τιτλοί, επιδοτήσεις, θέσεις, τα πάντα στηρίζονται στις πολιτικές σου διασυνδέσεις. Επίσης στο να καλύπτεις με την στάση σου τα λαθακια και σκανδαλάκια, όλων των κατόχων και εραστών της εξουσίας.
Ο Αιμίλιος, ως ιταλοτραφής, ήξερε και έπαιζε πολύ καλά με τους κανόνες αυτού του παιχνιδιού και έτσι λάμβανε θέσεις και αξιώματα. Και αυτό του πρυτάνεως στην προκειμένη περίπτωση. Η πολιτική εξουσία λάμβανε επιβεβαίωση μέσω του διανοούμενου Μεταξόπουλου.
Όσοι εξήρονται οτι οι ποινές ήταν αυστηρές έχουν εν μέρη δίκιο.

Οι κύριοι αποδέκτες των χρημάτων της Παντείου ήταν τα πολιτικά πρόσωπα του Πασόκ, της Νεας Δημοκρατίας και του ΚΚΕ που διπλασίασαν το έλλειμα της χώρας όταν ανέλαβαν όλλοι μαζί την εξουσία απο το 2004 και μετά.
Αναρωτιώμουν γιατί ο Μεταξόπουλος δεν τους κάρφωσε για να μειώσει την ποινή του, αφού ήταν στα πρόθυρα απελπισίας.
Εξαρτιώταν απο τους πολιτικούς που έτρωγαν δισ οσο εκείνος σάπιζε στην φυλακή για μερικά ψωροεκκατομμύρια, που στο κάτω κάτω τους τα μοίρασε.
Η καρριέρα του είχε έτσι και αλλιώς καταστραφεί. Μόνο ήρωας θα έβγαινε απο την όλη υπόθεση αν τους έδινε.

Αλλά έλα μου ντε όμως που είχε δει με τα μάτια του πως χειρίστικε η πολιτική τους πρυτάνεις που έβγαλαν το σκάνδαλο στην φόρα, με αντίποινα για όλο το περιβάλλον τους.

Μου είπε κάπιος το 2009, οτι τον είδε με μια όμορφη παρουσία να ανεβαίνει σε ενα τζιπ και οτι αμφέβαλλε οτι είναι πραγματικά άρρωστος. Εξ άλλου το ίδιο παραμύθι κυκλοφόρησε και για τον Κουτσοδημητρόπουλο, τον λογιστή και κάτοχο της Φεράρι.

Αν πέθανε λυπάμαι πολύ. Ένα ακόμα θύμα του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα, που σάπισε στην φυλακή, όσο οι ηθικοί αυτουργοί και αποδέκτες των χρημάτων υπεξαίρεσαν δίσ Ευρώ απο τα κρατκά ταμεία με άνεση και χαίρουν εκτίμησης απο τα ΜΜΕ. Όσο τα παράπλευρα βουβά θύματα της πολιτικής διαφθοράς, παρακολουθούν ανήμπορα μέσα απο την προσωπική τους φυλακή ο καθένας, την απάτη που εκτυλίσσεται καθημερινά εις βάρος τους.
Έυχομαι ενδόμυχα ο Αιμίλιος να ζει και να είναι καλά στην υγεία του.
Μακάρι να ανασταινόταν απο τους νεκρούς και να έστελνε στην φυλακή όσους στέρησαν τόσες ζωές.
Άλλωστε στην Ελλάδα ζουμε,όλα είναι πιθανά. Προσδοκώ Ανάσταση νεκρών λέμε κάθε Κυριακή, γιατί όχι και σήμερα.

Ανώνυμος είπε...

Θα χαρώ να συνεισφέρω λίγο στην συζήτηση σας.

Δυστυχώς αν θέλεις να κάνεις ζωή και καρριέρα στις κοινωνικές επιστήμες εξαρτάσαι απο την πολιτική στην χώρα μας.
Τιτλοί, επιδοτήσεις, θέσεις, τα πάντα στηρίζονται στις πολιτικές σου διασυνδέσεις. Επίσης στο να καλύπτεις με την στάση σου τα λαθακια και σκανδαλάκια, όλων των κατόχων και εραστών της εξουσίας.
Ο Αιμίλιος, ως ιταλοτραφής, ήξερε και έπαιζε πολύ καλά με τους κανόνες αυτού του παιχνιδιού και έτσι λάμβανε θέσεις και αξιώματα. Και αυτό του πρυτάνεως στην προκειμένη περίπτωση. Η πολιτική εξουσία λάμβανε επιβεβαίωση μέσω του διανοούμενου Μεταξόπουλου.
Όσοι εξήρονται οτι οι ποινές ήταν αυστηρές έχουν εν μέρη δίκιο.

Οι κύριοι αποδέκτες των χρημάτων της Παντείου ήταν τα πολιτικά πρόσωπα του Πασόκ, της Νεας Δημοκρατίας και του ΚΚΕ που διπλασίασαν το έλλειμα της χώρας όταν ανέλαβαν όλλοι μαζί την εξουσία απο το 2004 και μετά.
Αναρωτιώμουν γιατί ο Μεταξόπουλος δεν τους κάρφωσε για να μειώσει την ποινή του, αφού ήταν στα πρόθυρα απελπισίας.
Εξαρτιώταν απο τους πολιτικούς που έτρωγαν δισ οσο εκείνος σάπιζε στην φυλακή για μερικά ψωροεκκατομμύρια, που στο κάτω κάτω τους τα μοίρασε.
Η καρριέρα του είχε έτσι και αλλιώς καταστραφεί. Μόνο ήρωας θα έβγαινε απο την όλη υπόθεση αν τους έδινε.

Αλλά έλα μου ντε όμως που είχε δει με τα μάτια του πως χειρίστικε η πολιτική τους πρυτάνεις που έβγαλαν το σκάνδαλο στην φόρα, με αντίποινα για όλο το περιβάλλον τους.

Μου είπε κάπιος το 2009, οτι τον είδε με μια όμορφη παρουσία να ανεβαίνει σε ενα τζιπ και οτι αμφέβαλλε οτι είναι πραγματικά άρρωστος. Εξ άλλου το ίδιο παραμύθι κυκλοφόρησε και για τον Κουτσοδημητρόπουλο, τον λογιστή και κάτοχο της Φεράρι.

Αν πέθανε λυπάμαι πολύ. Ένα ακόμα θύμα του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα, που σάπισε στην φυλακή, όσο οι ηθικοί αυτουργοί και αποδέκτες των χρημάτων υπεξαίρεσαν δίσ Ευρώ απο τα κρατκά ταμεία με άνεση και χαίρουν εκτίμησης απο τα ΜΜΕ. Όσο τα παράπλευρα βουβά θύματα της πολιτικής διαφθοράς, παρακολουθούν ανήμπορα μέσα απο την προσωπική τους φυλακή ο καθένας, την απάτη που εκτυλίσσεται καθημερινά εις βάρος τους.
Έυχομαι ενδόμυχα ο Αιμίλιος να ζει και να είναι καλά στην υγεία του.
Μακάρι να ανασταινόταν απο τους νεκρούς και να έστελνε στην φυλακή όσους στέρησαν τόσες ζωές.
Άλλωστε στην Ελλάδα ζουμε,όλα είναι πιθανά. Προσδοκώ Ανάσταση νεκρών λέμε κάθε Κυριακή, γιατί όχι και σήμερα.