Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015
Η φοβική και η ορθολογική επιλογή
Βλέπω μερικούς ευρωπαϊστές συμπολίτες να είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν ΝΔ προκειμένου να αποτρέψουν τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει την πρωτιά. Ενεργούν περισσότερο θυμικά και λιγότερο ορθολογικά. Επιπλέον, ενεργούν συντηρητικά. Τους φόβισε τόσο πολύ η τζογαδόρικη τακτική του Τσίπρα έναντι των δανειστών (κατανοητό συναίσθημα), που είναι διατεθειμένοι να υπερψηφίσουν μια αναπαλαιωμένη και παλαιοκομματική ΝΔ. Θεωρώ ότι σφάλλουν. Τους συμφέρει να εμμείνουν στην ορθολογική, όχι στη φοβική, επιλογή. Ιδού γιατί. Είναι δεδομένο ότι κανένα κόμμα δεν θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Είναι επίσης δεδομένο ότι και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισαν το Τρίτο Μνημόνιο, οπότε θα κληθούν να το εφαρμόσουν. Ερώτημα: πόσο καλά θα το κάνουν; Έχουμε αμφιβολίες (διαφορετικής φύσεως για το καθένα απο τα κόμματα αυτά). Προκύπτει, λοιπόν, ότι το πρώτο ζητούμενο σήμερα είναι η αξιόπιστη εφαρμογή του Τρίτου Μνημονίου. Η αξιοπιστία είναι ο κρισιμότερος όρος για να κερδίσουμε επωφελείς παραχωρήσεις σε διάφορα μείζονα θέματα (επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, κλπ). Ωστόσο, τόσο τα λαϊκιστικά ένστικτα της ΝΔ όσο και τα ιδεοληπτικά ένστικτα του ΣΥΡΙΖΑ θα θέτουν εμπόδια στην αξιόπιστη εφαρμογή του Μνημονίου. Διαθέτουμε αρκετή σχετική εμπειρία για να εικάσουμε κάτι τέτοιο.
Άρα, αυτό που χρειάζεται είναι ένα ισχυρό μεταρρυθμιστικό αντίβαρο στο όποιο πρώτο κόμμα για να εξουδετερώνει τις αναπόφευκτες αντιφάσεις και παλινωδίες του, και να παρέχει διαρκή μεταρρυθμιστική ώθηση στο κυβερνητικό εγχείρημα. Ένα τέτοιο αντίβαρο είναι το Ποτάμι.
Ο θυμικός μας εαυτός μας δημιουργεί φοβίες, μειώνοντας την ικανότητα να βλέπουμε το στρατηγικό μας συμφέρον. Αντιθέτως, ψηφίζοντας με ορθολογισμό κάνουμε εκείνες τις επιλογές που υπηρετούν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου